JAK VYBRAT VARNOU DESKU? Elekrická, plynová, indukční, kombinovaná?

Spotřebiče

Rozhodli jste se rekonstruovat či modernizovat svou kuchyň? Rádi byste varnou desku a nevíte jaký je mezi všemi druhy rozdíl a jakou výhodu skrývá daný typ?

Sporáky jsou pozůstatkem doby minulé. Sloužily dlouho a dobře, ale je tu doba moderní, lepší a úspornější. Dnešní renomovaní výrobci kuchyňských spotřebičů již sporáky nenabízejí vůbec anebo mají velmi omezený výběr.

Varné desky mají mnoho výhod. Lépe se udržují, lépe a rychleji ohřívají, disponují bezpečnostními prvky a nemusejí být nutně umístěny nad troubu jako u sporáků. Výrobci nás zahlcují nejrůznějšími inovacemi, pojďme tedy nakouknout pod pokličku varných desek.

Varné desky se rozdělují především do několika druhů:

  • plynové
  • elektrické sklokeramické
  • elektrické sklokeramické indukční
  • kombinované plyn+elektro

Plynové varné desky

Jsou velmi osvědčenou a známou součástí českých kuchyní již dlouhou dobu a stále si udržují velmi vysokou kvalitu. Tento typ varné desky má stále jako jediný výhodu v tom, že můžete okamžitě ovlivnit intenzitu plamene a ihned tím reagovat na stav připravovaného jídla.

Další výhodou je pohodlnější čištění varné zóny, které není náročné na speciální prostředky. Mřížky plynových varných desek se již vyrábí převážně z pevnější litiny, která vydrží déle než smalt.

S modernizací souvisí i bezpečnostní opatření. Dnešní varné desky tohoto typu mají standartně automatické zapalování a pojistku proti zhasnutí plamene.

Již nemusíte zapalovat sirkou či podpalovačem, otočíte knoflíkem a hořák vzplane a pokud zafouká průvan, hořící plamen nezhasne.

Elektrické sklokeramické varné desky

Jsou vyhledávány pro nízkou spotřebu energie. Pozor, je nutné ověřit před zakoupením elektrické varné desky přívod elektřiny. Tyto desky potřebují přívod 380 V a příkon až 7 kW.

Sklokeramické varné desky jsou vyrobeny z odolného materiálu Ceran, jeho skvělou vlastnostní je, že vodí teplo jen ve směru nahoru k nádobě a vůbec ne do stran. Také se velice rychle zahřeje i zchladne,v současnosti umožňuje mnohem jemnější nastavování teploty ohřevu.

Tyto varné desky jsou celé hladké, ovládání je prostřednictvím dotykových senzorů, které je digitálně signalizováno dle stupně výkonu.

Elektrické varné desky indukční

Jde o nejbezpečnější varnou desku, která existuje. Nemusíte se bát o děti ani o své prsty. Idukční varné desky jídlo připraví na jednoduchém fyzikálním principu.

Indukční cívka pod varnou zónou vytváří elektromagnetické pole, které reaguje na nádoby s magnetickými vodivými dny – uvede do pohybu jejich molekulární strukturu a tím se dno hrnce zahřívá, zatímco varná zóna zůstane studená.

Tady spočívá jediná nevýhoda a to právě ve vybíravosti nádobí. Hrnce musí být ze smaltu, vícevrstvé oceli, litiny, železa či hliníku. Indukční varná deska má nejvyšší procento (90%) účinnosti.

Ohřev je rychlý a snadno regulovatelný. Se vším souvisí vše. Tím, že varná deska zůstává chladná, jakékoli nehody při vaření můžete setřít okamžitě.

Velmi oblíbenou variantou je kombinace varné desky plynové a elektrické. Toto se objevuje nejčastěji v kombinaci 4 plynové hořáky a 1 elektrická duozóna.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang