Jak vybrat domácí pekárnu

Křupavá kůrčička, měkkoučká střídka a nejčerstvější čerstvost ze všech čerstvostí :-). Pokud jste si doteď nepořídili domácí pekárnu, doporučujeme přečíst náš návod, jak vhodnou pekárnu vybrat. Je to totiž relativně snadná záležitost a výhody, které z pořízení plynou, jsou nasnadě.

Jestliže patříte mezi milovníky dobrého a kvalitního domácího chleba, bude pro vás domácí pekárna správnou investicí. Pekárna na chleba vám totiž nejen zpříjemní a zjednoduší práci, ale v neposlední řadě vám také ušetří spoustu času. Mezi hlavní výhody domácí pekárny, které každý spotřebitel jistě ocení, patří rychlost, jednoduchost a pohodlnost  přípravy domácího chleba. Při běžném postupu pečení musíte těsto na chléb z připravených ingrediencí nejprve uhníst, což je samo o sobě poměrně náročné, nechat vykynout, vytvarovat bochník, vložit jej do trouby a hlídat po celou dobu pečení. Všechny tyto činnosti vyžadují relativně velkou námahu a jsou, jak již bylo zmíněno, náročné na čas. Pokud se rozhodnete pro použití pekárny, pak stačí všechny potřebné suroviny pouze nasypat do nádoby, přidat vodu, zvolit správný program a počkat na finální výrobek.

Upéct chutný domácí chleba v domácí pekárně bez problémů zvládne i úplný začátečník. Pro pečení v pekárně na chleba můžete využít již hotové chlebové směsi, které jsou běžně dostupné prakticky ve všech obchodech s potravinami, nebo si můžete vyhledat recept na internetu či zvolit recept vlastní a vyrobit tak chléb, který bude maximálně odpovídat vašim představám, například chléb celozrnný, bylinkový, sýrový, žitný a podobně. Vše záleží pouze na vaší chuti a fantazii.

Pokud zvolíte výrobu směsi na základě vlastní receptury, máte dokonalou kontrolu nad surovinami. A to ocení minimálně všichni zastánci zdravého stravování! :-)

Chléb upečený v domácí pekárně má na rozdíl od toho, který koupíte v obchodě, jiný tvar. Domácí chleba má oproti kulatému či oválnému bochníku, na který jste zvyklí, tvar cihličky. Kůrku má chléb vyrobený v domácí pekárně chleba pouze na své vrchní části, protože všemi ostatními stranami se dotýká pečící formy.

Domácí pekárna ovšem není určena pouze pro pečení chleba, zvládá i mnohé další činnosti. V domácí pekárně můžete snadno připravit například těsto na housky, bagety, vánočky, koláče a knedlíky, ale také dokonce marmelády a různé šťávy. Pekárnu navíc můžete používat i jako "přípravnu těsta", které potom upečete jakýmkoliv jiným způsobem. A aby toho nebylo málo, na trhu existují také domácí pekárny, které disponují funkcí umožňující nastavení teploty, díky tomu v nich lze připravovat například domácí jogurty, sýry či je používat pro ohřev jídel.

JDEME VYBÍRAT

... Ale ještě předtím si odpovězme na pár zásadních otázek:

  • Jak často budeme péct?
  • Jen chleba, nebo také další pečivo?
  • A co takhle marmelády, jogurty a sýry?

Odpovědi by nám měly pomoci rychle ujasnit, na jaký typ pekárny zaměřit svá čidla :-).

Na velikosti záleží

Velmi důležitým parametrem, podle kterého je dobré se orientovat, je velikost (hmotnost) chleba, který je pekárna schopna upéct. Jedná se o ukazatel, který úzce souvisí s počtem osob, pro které hodláte pečivo připravovat a který je dán rozměry formy, ve které se chleba peče.

Na trhu jsou běžně k dostání pekárny, které dokáží upéct chléb o hmotnosti 500 – 1800 g. Pro vaši lepší orientaci uvádíme, že pro běžnou čtyřčlennou rodinu je za dostatečnou považována hmotnost okolo 1200 g.

Vejde se nám do kuchyně?

Pekárny chleba nejsou z pohledu rozměrů příliš velké a tak většinou nebývá problém s jejich umístěním. Ideální je, pokud se vám pekárna chleba vejde na kuchyňskou linku tak, aby měla své stabilní místo a abyste ji nemuseli stále přemisťovat. Při výběru vhodného místa doporučujeme vzít v úvahu zejména výšku pekárny a fakt, že budete potřebovat prostor, který je nezbytný pro otevření víka přístroje. Váha domácích pekáren se obvykle pohybuje v rozmezí od pěti do osmi kilogramů, proto časté přemísťování pekáren není ani jednoduché ani pohodlné.

Materiál pečící formy

Domácí pekárny mívají jednu velkou pečící formu na upečení jednoho bochníku, popřípadě se můžete v nabídce setkat i s modely, jež mají navíc formu, která je rozdělena na dvě menší části, v ní je pak možné zhotovit dva menší bochníky chleba. Pečící formy určené pro domácí pekárny bývají nejčastěji vyhotoveny ze tří materiálů, z teflonu, keramiky a nerezu. Každý z těchto materiálů má své přednosti i nevýhody.

TEFLON

Teflon je materiál, který se pro povrch pečících forem využívá nejčastěji a jeho hlavní předností je snadná údržba. Po použití stačí formu pouze vypláchnout a lehce otřít. Při použití teflonu se chléb z formy velice snadno vyklápí, zpravidla nedochází k jeho přichycení. Další výraznou předností tohoto typu formy je její nízká pořizovací cena. Za nevýhodu lze považovat poměrně vysokou náchylnost k snadnému poškození, především se jedná o poškrábání, například při častém používání různých semínek nebo při neopatrném zacházení.

KERAMIKA

Keramické formy (nejsou celé z keramiky) jsou v porovnání s těmi teflonovými dražší, nicméně jsou odolnější proti mechanickému poškození a vykazují tak delší životnost.

Keramické a teflonové formy jsou vyráběny stejným způsobem a to tak, že na vnitřní část slitiny, ze které je forma vyhotovena se nanáší buď teflonová, nebo keramická vrstva.

NEREZ

nerezovými pečícími formami, které jsou vyrobeny z potravinářského nerezu, se setkáte méně často. Jsou součástí pouze některých typů pekáren. K jejich hlavním kladům patří opravdu dlouhá životnost. Ve své podstatě se jedná o vysoce trvanlivý, téměř nezničitelný materiál, který je plně odolný vůči poškrábání. Za určitý nedostatek této formy lze pokládat skutečnost, že k nerezu se při pečení chléb může přichytit.

Jeden nebo dva hnětače?

V případě počtu hnětačů, háků máte možnost volit mezi pekárnami, které mají k dispozici jeden hnětač a pekárnami, které používají pro zpracování těsta hnětače dva.

Počet háků by se měl odvíjet od toho, k čemu pekárnu plánujete používat nejčastěji. Jestliže budete pekárnu používat pouze pro pečení bochníků chleba, potom vám bude jistě stačit varianta s hákem jedním. Pokud ale víte, že pekárnu chleba budete používat i pro zadělávání většího množství různých typů těst, volte raději dva hnětací háky.

Počet háků, hnětačů nemá vliv na velikost pekárny. Pekárny s jedním hnětacím hákem jsou v podstatě stejně velké jako ty se dvěma háky a místo díky tomu tedy neušetříte.

PEVNÉ HNĚTAČE

Pevné hnětací háky jsou takové, které se zapečou do těsta. Jejich vyndávání probíhá tak, že je z upečeného domácího chleba musíte vyndat, čímž dochází k jistému narušení vzhledu chleba, v chlebu zůstanou po hnětačích díry. Existuje ještě možnost, že háky z těsta odstraníte hned poté, co je dokončeno jeho hnětení, tj. ještě před tím, než začne proces pečení. Toto je ovšem poněkud komplikovaný způsob, jak předejít tomu, aby v chlebu zůstaly nežádoucí díry.

SKLOPNÉ HNĚTAČE

Sklopné hnětače jsou takové, které se z těsta po jeho uhnětení vysunou, sklopí se a vzhled konečného produktu tak není poničen.

Jak na ní

Ovládání pekárny by mělo být co nejjednodušší,  lehce srozumitelné a přehledné. Valná většina domácích pekáren má 6 – 8 ovládacích tlačítek, která se obsluhují dotykem jednoho prstu. Větší množství tlačítek by již bylo na úkor snadné manipulace s přístrojem. Setkat se můžete také s pekárnami chleba, které mají tlačítka obrázková. Tento způsob manipulace s pekárnou je ještě snazší, neboť spotřebitel se orientuje pomocí srozumitelných obrázků a nemusí se učit popisky v cizí řeči.

Programy

Počet programů je další ukazatel, na který byste při výběru nového přístroje měli obrátit svou pozornost. Ve své podstatě není až tolik důležité, kolik jednotlivých programů pekárna zvládne. Mnohem podstatnější je jejich variabilita. V praxi to znamená, že existují pekárny, které mají programů mnoho, ale pouze jeden na pečení chleba. Jiné naopak disponují menším množstvím programů, ale jsou schopné připravit i jiné potraviny, džemy, kynuté těsto, jogurty, maso a podobně. Na trhu lze najít také pekárny, které mají speciální program určený pro přípravu bezlepkových směsí. Vězte ale, že bezlepkové směsi lze nachystat i v pekárnách, které tento program nemají.

3, 2, 1... start!

V podstatě všechny pekárny na chleba, které jsou na našem trhu nabízeny, mají funkci „odložený start“. Jedná se o funkci, která vám poskytuje možnost naprogramovat pečení tak, abyste měli čerstvý a křupavý chléb v ten správný čas, například k snídani.

Pozor na odložený start a levné pekárny. Mohou být natolik hlučné, že vás v případě nastavení na noční provoz vzbudí se sladkého snění.

Některé domácí pekárny pak mají funkci, která při výpadku elektřiny, který netrvá déle než 15 minut, dokáže navázat na přerušený program a pečení dokončit. V případě absence této funkce je možné, že v takovém případě přijdete o všechny použité suroviny a budete muset s pečením začít zase pěkně od začátku.

Spotřeba energie

Spotřeba elektrické energie domácích pekáren není nikterak vysoká. Pekárna, která je uvedena do provozu, nepracuje na maximální výkon po celou dobu provozu. Největší spotřeba elektrické energie je po dobu pečení. Běžná spotřeba energie na jeden chleba se pohybuje mezi 0,2 až 0,5 kWh, což se rovná přibližně 2 korunám a zahrnuje všechny fáze výroby chleba, tj.  mísení, hnětení, kynutí i pečení. Domácí pekárna spotřebuje přibližně pětkrát méně energie než klasická trouba. Ke zvýšení spotřeby energie dochází při využití funkce odloženého startu, při zvolení maximální délky odkladu, tj. třinácti hodin, se spotřeba zvýší přibližně o 0,1 kWh.

Co na to peněženka

Ceny domácích pekáren začínají kolem jednoho až dvou tisíc korun a záleží čistě na vás, kolik jste ochotni do svého nového kuchyňského pomocníka investovat. Mnohé testy prokázaly, že cena přístroje není závislá na kvalitě pečení. Výše ceny konkrétního výrobku je velmi často ovlivněna cenovou politikou výrobce, značkou, moderním designem nebo počtem funkcí, které ten který přístroj spotřebiteli nabízí.

Obecně lze konstatovat, že i velmi levné pekárny vám poskytnou dostatečné služby. Pokud však víte, že domácí pekárnu budete používat často, doporučujeme pořízení dražšího a kvalitnější přístroje, který vám poskytne více komfortu při jeho používání. Pokud si pořídíte dražší pekárnu, vyhnete se například vyšší hlučnosti přístroje, méně kvalitním materiálům použitým na jednotlivé části přístroje a jejich brzkému opotřebení či dokonce zničení, ale i takovým banalitám, mezi které patří například stírání popisků a obrázkových ikon na ovládacích panelech.

Pokud chcete mít jistotu kvality, určitě si vyberte pekárnu, jejíž tělo je zhotoveno z kvalitního a zdravotně nezávadného nerezu. Levné plastové pekárny mohou při zahřátí vypouštět nepříjemný odér.

TOP VÝROBCI

Jestliže si chcete pořídit pekárnu chleba, která vám bude dlouho a spolehlivě sloužit, doporučujeme vybírat mezi produkty značek ETA a Sencor.

ETA

Oblíbenost produktů známé tuzemské značky ETA se u českých zákazníků v posledních letech stále zvyšuje, o čemž svědčí i fakt, že v loňském roce společnost získala (již podruhé za sebou) ocenění Nejdůvěryhodnější značka 2017.

Počátky značky ETA spadají do roku 1943, kdy byla podnikatelem Janem Prošvicem v Hlinsku založena společnost ESA. Roku 1948 byla společnost znárodněna a zařazena do koncernu s názvem Elektro-Praga Praha, toto vydrželo až do roku 1995. V roce 1996 pak došlo ke změně názvu firmy na ETA a.s.

Společnost ETA si je velmi dobře vědoma toho, jak v posledních letech roste zájem zákazníků o jejich zdraví, a proto uvedla na trh řadu výrobků s označením Vital, která kromě mixéru a odšťavňovače s tímto označením zahrnuje i domácí pekárny ETA s Vital programem.

SENCOR

Japonská značka Sencor, která dodává své výrobky do více než 25 zemí světa, je výjimečná tím, že již dlouhou řadu let vždy promptně reaguje na všechny podněty, které přináší aktuální život a na základě toho neustále rozšiřuje nabídku svých produktů. Výrobky této společnosti naleznete v kategoriích jako je spotřební elektronika, kancelářská technika, auto-elektronika, krása a zdraví, domácnost a v neposlední řadě také kuchyňské spotřebiče. Neustále přibývají nové inovované výrobky.

Nejen u domácích pekáren Sencor klade značka velký důraz na vzhled, moderní design a v neposlední řadě i atraktivitu obalů. Na obalu vidíte přesně to, co naleznete uvnitř balení. Sencor má ze všech světových výrobců nejširší barevnou škálu nabízených produktů. Spotřebiče této značky totiž vynikají výraznými barvami, které rozzáří vaši domácnost a podtrhnou tak vaši osobnost. Každý si může zvolit barvu, která nejvíce odpovídá jeho naturelu. Výrobky značky Sencor nejsou zajímavé pouze svým vzhledem. Svým uživatelům nabízejí, mino jiné i vysokou funkčnost a snadné ovládání a v neposlední řadě jsou cenově dostupné. Hlavním pravidlem této oblíbené japonské společnosti je heslo: Kvalita za odpovídající cenu!





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňkyvše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru