Jak vybrat espresso kávovar

Káva je oblíbeným nápojem, který nám pomáhá vstávat, zůstat dlouho vzhůru nebo jen uspokojit naše chuťové buňky, již déle než 500 let. Pití kávy se pro mnohé z nás stalo každodenním rituálem, bez kterého si nedokážeme představit ranní vstávání nebo odpolední pauzu.

Připravit kvalitní kávu, chutné espresso, si dnes můžete i doma a nemusíte kvůli tomu do kavárny ani restaurace, v dnešní době to není nic neobvyklého. Existuje totiž celá řada kvalitních a spolehlivých kávovarů, jenž vám umožní připravit a vychutnat si šálek lahodné kávy v pohodlí domácího prostředí.

Nikdy v minulosti neexistovalo tolik druhů kávy a způsobů její přípravy jako dnes. Každý spotřebitel preferuje něco jiného. Někdo dává přednost cappuccinu, někdo nedá dopustit na dobře přefiltrovanou arabiku. Každý si zkrátka může vybrat takový druh kávy, který mu vyhovuje a chutná nejvíce.

Současný trh nabízí celou řadu espresso kávovarů od různých výrobců a různé kvality, ve kterých není pro běžného zákazníka jednoduché se orientovat. Volba vhodného modelu není snadná záležitost. Dříve než se pustíte do vlastního výběru kávovaru do vaší domácnosti, kanceláře nebo kavárny, popřípadě restaurace, odpovězte sami sobě na několik základních otázek.

Jaké jsou vaše priority ohledně kávy? Máte raději velký plný hrnek, nebo preferujete malé silné espresso? Baví vás příprava kávy a chcete se jí věnovat opravdu pečlivě, nebo je pro vás důležitá rychlost  a jednoduchost její přípravy? V neposlední řadě byste si také měli ujasnit otázku finanční, tj. měli byste předem vědět, jak vysokou finanční částku jste do svého nového kuchyňského pomocníka ochotni investovat.

Než se rozhodnete pro konkrétní přístroj, ujasněte si, co od svého kávovaru očekáváte. Určitě byste také měli vědět, zda dáváte přednost espressu nebo kávě filtrované.

Typy kávovarů

Překapávače

V případě, že raději konzumujete kávu ve větším množství a nelpíte na její výrazné chuti a aromatičnosti, potom doporučujeme vybírat mezi překapávači. Příprava kávy filtrované neboli překapávané probíhá tak, že přes vrstvu kávy prochází horká voda při normálním tlaku. Tímto způsobem připravená káva je méně aromatická, řidší a obsahuje vyšší dávku kofeinu.

Espresso kávovary

Ti z vás, pro které je v případě kávy důležitá především silná chuť, výrazná vůně a také bohatá pěna, by měli svůj výběr soustředit na kávovary, které produkují espresso, tj. na tzv. presovače.

Vězte, že espresso se připravuje přepařením čerstvě namleté kávy, přes kterou se protlačuje horká voda (88 - 92 ºC) pod vysokým tlakem. Espresso kávovar by měl  mít minimální tlak okolo 9 barů, ve většině případů však kávovary disponují tlakem 15 barů.

Hodnota tlaku je pro vytvoření kvalitního espressa velmi důležitá. Mnohem podstatnější ovšem je, aby přístroj byl schopen tuto hodnotu udržet po celou dobu spařování. U některých presovačů se můžete setkat se skutečností, že je potřebný tlak dosažen pouze v samotném začátku spařování a posléze klesá, což není v pořádku a díky tomuto jevu dochází k ovlivnění kvality finálního produktu.

Pokud si chcete pořídit kvalitní presovač, měli byste svou pozornost obrátit i na několik dalších důležitých faktů. Dobrý kávovar by neměl postrádat systém umožňující předehřívání šálků. Vyhřívaná deska na šálky bývá zpravidla součástí automatických kávovarů a je zárukou toho, že vaše káva rychle nevychladne. Podle odborníků by se teplota konzumované  kávy měla pohybovat okolo 67 ºC.  Dále by měl mít funkci, která spotřebiteli poskytuje možnost volit sílu kávy (slabé či silné espresso), zanedbatelná není ani nastavitelná výška adaptéru, díky které budete mít možnost používat různě velké šálky. A zapomínat byste neměli ani na některé příslušenství. Důležitými doplňky jsou odměrka a pěchovač kávy.

Z espressa se potom odvíjí i další oblíbené druhy kávy jako je cappuccino či café latte, pro jejichž přípravu je nutné, aby kávovar obsahoval také parní trysku, která dokáže mléko našlehat do bohaté pěny, nezbytná je samozřejmě přítomnost mléka.

Rozdělení kávovarů podle typu použití

Kávovary pro domácí použití

Jak je již patrné ze samotného názvu, jedná se o přístroje, které jsou určené pro použití v domácnostech, kancelářích, popřípadě mohou své uplatnění nalézt také v malých kavárnách či cukrárnách.

Espresso kávovary pro domácí využití se obvykle mohou chlubit zajímavým designem a jejich ovládání je uzpůsobené tak, aby maximálně vyhovovalo použití v běžné domácnosti. Jejich zatížení, přibližně 50 káv denně, není natolik vysoké, aby vyžadovaly připojení k vodovodnímu řadu a odpadnímu systému. Rovněž tyto modely neposkytují možnost připojení mincovníku, popřípadě čtečky čipů. Kávovary určené pro domácí použití mají omezenou velikost a životnost.

Profi kávovary

Naopak profi kávovary jsou konstruovány tak, aby bezproblémově zvládaly vyšší zátěž, současně také mívají co nejsnazší obsluhu s minimem nutných zásahů, neboť provoz v kavárnách a restauracích obvykle neumožňuje například časté dolévání vody, doplňování kávy nebo vyprazdňování odpadní nádoby se sedlinou. Profesionální presovače jsou tudíž zpravidla vybaveny většími zásobníky vody, popřípadě jsou přímo napojeny na vodovodní řad, disponují většími násypkami na kávu apod.

Současný trh nabízí svým zákazníkům kávovary tří základních kategorií, které se od sebe liší především způsobem a náročností přípravy  a potom také náročností jejich údržby. Cena jednotlivých kávovarů je potom úzce spjata s jejich značkou, typem a samotnými vlastnostmi daného přístroje. Jedná se o kávovary na kapsle, pákové kávovary a kávovary automatické.

Kávovary na kapsle

Poloautomatické espresso kávovary na kapsle jsou v posledních letech velmi populární a oblíbené, staly se doslova  hitem. Jedná se o přístroje, které jsou dostupné i z hlediska pořizovací ceny. Nicméně mějte na paměti, že nízká pořizovací cena tohoto typu kávovaru je vykoupena vysokou konečnou cenou kávy. Příprava kávy pomocí kapslí je totiž nejdražší a navíc se zakoupením určité značky kávovaru se současně zavazujete také k tomu, že si budete pořizovat také kapsle stejné značky. Výjimku tvoří pouze espresso kávovary značek Dolce Gusto a Nespresso, které svým zákazníkům umožňují kávovary plnit také kapslemi jiných producentů.

Výhodou kapslí je fakt, že mají dlouhou trvanlivost a dokáží uchovávat i aroma. Na trhu je k mání celá řada kapslí s různými typy káv, popřípadě můžete vyrobit  také nápoj, který je tvořen kombinací kapslí dvou. V jedné z kapslí je káva, ve druhé potom mléko.

Kávovary na kapsle jsou určeny převážně pro použití v domácnostech. Jejich hlavní výhodou je kromě nízké pořizovací ceny také jednoduchá konstrukce a zajímavý design. Často se můžete setkat i s různými barevnými variantami, které můžete volit podle vlastního vkusu a potřeby, tak aby byly v souladu s ostatním vybavením vaší kuchyně. Z hlediska údržby a použití jsou velmi jednoduché, stačí pouze vložit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko.

Jestliže je pro vás prioritou rychlá a velmi snadná příprava kávy, potom je kávovar na kapsle tou správnou volbou.

Kávovary na kapsle v převážné většině nedisponují zásobníkem na mléko, ani tryskou, která je určena pro jeho našlehání. V případě, že chcete připravit cappuccino nebo latte, tak vám ho přístroj vyhotoví z kapslí, z mléka sušeného. Toto vybavení lze nalézt pouze u luxusnějších modelů kapslových kávovarů.

Nutno podotknout, že samotná kvalita kávy připravené z kapslí nedosahuje kvality kávy připravené z čerstvě upražených a namletých kávových zrnek, ale to asi nikdo ze spotřebitelů neočekává.

Pákové kávovary

Pákový kávovar je přístroj, který má již náročnější obsluhu a je vhodný pro ty z vás, kteří si výrobu kávy užívají, jsou ochotni věnovat jí dostatek času a péče. Obecně platí, že pákové kávovary vám kávu sice uvaří, ale přípravu musíte zajistit vy sami.

Příprava kávy probíhá tak, že namletou kávu nasypete a upěchujete do misky se sítkem (malá nerezová nádobka s několika malými dírkami), která se umísťuje do páky, která  poté slouží k uchycení misky k samotnému kávovaru a nachází se před výpustí vody. Uchycení misky naplněné mletou kávou k samotnému přístroji se děje nejčastěji pomocí závitu. Následně dochází k uvedení kávovaru do chodu a propaření kávy, výsledkem je požadovaný nápoj. Průtok vody je nutné zapínat a vypínat manuálně.

Pákové kávovary jsou přístroje, které se vyznačují snadnou obsluhou i údržbou. Káva v nich připravená bývá velmi lahodná a svou chutí se velice blíží pravému italskému espressu. Nicméně kvalita připravované kávy závisí také na schopnostech a zkušenostech obsluhy. Na stejném kávovaru tak mohou být vyhotoveny dva absolutně odlišné nápoje. Významnou roli zde hraje kromě druhu použité kávy, určitě nedoporučujeme namletou kávu ze supermarketu, také její množství a způsob napěchování, doba louhování, jemnost/hrubost namletí a některé další faktory (tvrdost vody, tlak kávovaru a další).

Za jistou nevýhodu lze u pákových kávovarů ovšem pokládat práci s mletou kávou, která po namletí relativně rychle pozbývá svou typickou vůni. Rozhodně vám nedoporučujeme již namletou kávu skladovat déle než tři dny. A to ani ve vzduchotěsné nádobě. Řešením problému s mletou kávou je zakoupení domácího kávomlýnku.

Pro přípravu kávy v pákovém kávovaru lze použít buď kávu mletou, nebo kávu v tzv. E.S.E. (Easy Serving Espresso) sáčcích, které jsou velmi praktické a pohodlné. Při jejich aplikaci totiž nedochází k zašpinění sítka a lze je snadno vyhodit. Z pohledu chuti je ale určitě lepší espresso z kávy čerstvě namleté.

Automatické kávovary

Tento typ kávovarů, jak je patrné z jejich  samotného pojmenování, je prakticky nezávislý na člověku a  kávu připravuje zcela automaticky. Běžnou součástí výbavy automatických kávovarů je vždy kávomlýnek. Z tohoto důvodu se můžete u těchto přístrojů setkat také s označením kávovar na zrnkovou kávu. U kvalitního automatického kávovaru by se mělo jednat o mlýnek, který umožňuje nastavení jemnosti/hrubosti mletí, neboť tato skutečnost velmi výrazně ovlivňuje výslednou chuť kávy.

Dále jsou automatické kávovary zcela běžně vybaveny zásobníkem vody, zásobníkem na zrnkovou kávu a samozřejmě také zásobníkem na kávu použitou. Výjimkou není ani displej, na kterém se zobrazují momentální potřeby vašeho kávovaru, které lze vyřešit stisknutím příslušného tlačítka.

Pro přípravu mléčné varianty espressa, tj. pro přípravu cappuccina, popřípadě caffé latte, je nezbytně nutný vývod s parní tryskou, díky kterému je možné z mléka našlehat pěnu.

Příprava kávy probíhá tak, že po stisknutí jediného tlačítka stroj nejprve kávu umele, poté upěchuje, spaří a zbaví kávového odpadu. Hlavní prioritou automatických kávovarů je bezesporu skutečnost, že vaše káva je vždy připravena z čerstvě namletých zrnek.

Automatické kávovary jsou velmi pohodlné, nicméně pokud zvažujete jejich nákup, uvědomte si, že se jedná o přístroje poměrně rozměrné. Je na ně potřeba mít dostatek prostoru a navíc vyžadují pravidelnou a pečlivou údržbu. Čištění kávovarů na zrnkovou kávu je velice důležité, neboť zbytky kávy, které se při průchodu zachycují v jeho útrobách, mají následně negativní vliv na chuť kávy. Určitě doporučujeme zvolit takový typ automatického kávovaru, který vás sám upozorní na nutnost proplachu, odpvápnění a vyčištění.

Design kávovarů

Kávovar musí v první řadě umět vytvořit lahodnou kávu, která vám bude chutnat. Zanedbatelný ovšem není ani jeho vzhled. Téměř všichni výrobci moderních kávovarů v posledních letech kladou důraz na jednoduché tvary a futuristický design. Z hlediska barevnosti můžete na trhu sice potkat přístroje různých barevných odstínů, což se týká především kapslových kávovarů, ve valné většině případů ovšem převládá klasika, tj. kovový vzhled, černá a bílá barva.

Cena kávovarů

Cena jednotlivých kávovarů se výrazně liší. Ty nejlevnější můžete pořídit už za cenu okolo dvou tisíc korun (kapslové kávovary). Kvalitní automatický kávovar lze koupit již za cenu, která se pohybuje v rozmezí deset až patnáct tisíc korun, cena profesionálních automatických kávovarů se pak může vyšplhat až k desítkám tisíců.

Cena kávovaru je při finální volbě konkrétního přístroje jistě důležitá a určitě bude vaše rozhodování ovlivňovat.  Pravda je, že vyšší cena bývá zpravidla zárukou použití lepších materiálů a v návaznosti na to i delší životnosti samotného přístroje. Pozor si dejte na designové kousky, které sice ohromí vzhledem, nikoli však kvalitou.

TOP výrobci

Pokud se rozhodujete, kterou značku kávovaru zvolit, určitě vezměte v potaz její servisní síť a dostupnost náhradních dílů. My vám doporučujeme kávovary dvou italských značek. Značku DeLonghi a značku Saeco.

DeLonghi

DeLonghi S.p.A je známý italský výrobce domácích spotřebičů, který sídlí v Trevisu, jehož historie se datuje od roku 1902. Na úplném začátku se tato společnost založená rodinou DeLonghi soustřeďovala na výrobu topných a klimatizačních jednotek. V průběhu let se její produkce rozšířila na kompletní elektrotechnické vybavení domácností včetně kuchyňských spotřebičů. Kávovary značky DeLonghi patří k nejznámějším výrobkům této známé společnosti.

Výrobky italské značky DeLonghi se právem pyšní precizním zpracováním svých produktů a také jejich nápaditým a líbivým designem. V roce 2006 byl Giocoma Borina, ředitel oddělení designu této společnosti,  uznán jako jeden  z padesáti nejvlivnějších návrhářů na světě a v roce 2007 tato firma získala ocenění Red Dot Design Award za sérii domácích spotřebičů řady Exclusivo.

Saeco

Italská značka Saeco je poměrně mladá, byla založena teprve před necelými čtyřiceti lety v roce 1981 malém italském městečku Gaggio Montano a patří mezí lídry ve světě kávovarů. Krátce po svém vzniku, už v roce 1985 tato značka uvedla na trh svůj první přístroj, kterým byl plně automatický kávovar, presovač určený pro domácnosti. Během svého působení na trhu tato značka vynalezla dlouhou řadu patentů (více než sto), díky kterým se každý, kdo si pořídí kávovar Saeco, stane baristou.

Kávovary Saeco dnes sice spadají pod značku Philips, ale stále se vyrábějí v Itálii, odkud pocházejí a patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější kávovary vůbec.

Závěrem

Na úplný závěr nabízíme několik důležitých rad a poznatků, které byste před vlastní koupí kávovaru určitě měli zohlednit.

Na samotném začátku byste si měli ujasnit, co od nového kávovaru požadujete. Vystačíte si s obyčejným espressem, nebo budete chtít připravovat také jeho další varianty, cappuccino či latté.

Je pro vás důležitá kvalita? Pokud chcete, aby vaše káva chutnala jako ta z kavárny, pořiďte si pákový kávovar.

Velký vliv na životnost kávovaru mají použité materiály a jednotlivé komponenty. Vždy je lepší volit materiály kvalitní, nerezovou ocel, měď, popřípadě mosaz. Vyhnout se snažte přístrojům, jejichž komponenty jsou z plastu či hliníkových slitin. Vězte, že toto má rovněž vliv na kvalitu a chuť konečného produktu, tedy vaší kávy.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňky, Japonské zboží vše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru