Jak vybrat fritézu

Fandíte smaženým pokrmům, nebo se jim raději vyhýbáte? Ať jsou vaše preference jakékoliv, čas od času si dobrý řízek, hranolky nebo třeba smažené hlavičky hub dopřeje většina z nás. A co naplat, připravené ve fritéze jsou zkrátka křupavější a lahodnější než z trouby. Jak ale vybrat tu pravou? Právě o tom pojednává následující článek.

Fritézy neboli lidově řečeno friťáky se na trhu poprvé objevily koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let minulého století. Příprava pokrmů, která spočívala v kompletním ponoření potravin do rozpáleného oleje, nebyla sice žádnou novinkou, nicméně právě díky elektrickým fritovacím hrncům tento způsob úpravy potravin získal zcela novou dimenzi. Dnes fritézy patří ke zcela běžnému vybavení valné většiny domácností.

Ke smažení můžete samozřejmě také používat pánev, ale pokud si chcete opravdu pochutnat na smaženém řízku, sýru  či hranolkách, pak si můžete být jisti, že fritéza vám v takovém případě poskytne maximální komfort a stane se vašim ideálním pomocníkem při přípravě smažených pokrmů.

Hlavní výhodou fritéz je rychlost přípravy a fakt, že potraviny dokážou osmažit rovnoměrně a hravě si poradí i s tak nepravidelným tvarem, jako má třeba květák.

Při použití fritézy je třeba méně tuku než v případě smažení v pánvi, hotový pokrm je navíc i zdravější. U fritéz totiž nedochází k přepalování tuku a jeho množství v hotových pokrmech je minimální.

Nabídka fritéz je bohatá jak z hlediska použitých technologií, tak z pohledu ceny. Stejně jako u všech ostatních spotřebičů do vaší kuchyně i v tomto případě je vhodné zaměřit se na několik důležitých parametrů, které jsou podstatné pro to, abyste vybrali přístroj, který bude maximálně odpovídat vašim požadavkům.

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

Velikost fritézy je ukazatel, na který by bylo dobré zohlednit jako první v pořadí. Velmi podstatné je také zamyslet se nad tím, jak často budete fritovací hrnec používat.

Pokud víte, že budete fritovat i několikrát týdně, potom vybírejte takový spotřebič, který díky své velikosti a tvaru ve vaší kuchyni snadno najde trvalé místo.

Jestliže plánujete fritovací hrnec používat pouze příležitostně, pak mějte na paměti skutečnost, že ho budete s největší pravděpodobností přenášet a také bude nutné ho někde skladovat. V takovém případě vám doporučujeme vybírat fritézy lehčí a menší. Běžná hmotnost fritéz, které jsou na trhu k mání, se pohybuje v rozmezí od dvou do pěti kilogramů.

Objem fritézy

Dalším důležitým parametrem je objem. Volit můžete mezi fritézami s objemem fritovací nádoby od 0,5 litru až po 4 litry.

Fritézy s větším objemem vám umožní přípravu většího množství potravin, ale současně budete potřebovat i větší množství oleje a také spotřeba elektrické energie bude zákonitě vyšší. Důležité ale je, že pokud připravujete větší množství potravin současně, tak použitý tuk vydrží déle, protože neprojde tolika smažícími cykly, jako při častějším smažení množství menšího.

Pro vaši lepší orientaci, která vám pomůže v rozhodování, jak velkou fritézu zvolit, uvádíme informaci, že pro běžnou čtyřčlennou rodinu je za dostatečný pokládán hrnec o objemu 2,5 litru. V něm snadno připravíte jídlo pro čtyři osoby současně.

NENÍ FRITÉZA JAKO FRITÉZA

Na základě způsobu ohřevu oleje se fritézy, které naleznete na současném trhu, dělí do několika základních skupin. Vybírat můžete mezi fritézami se skrytým topným tělesem, fritézami s topným tělesem ponořeným v oleji, rotofritézami a horkovzdušnými fritézami.

Skryté topné těleso

Fritézy se skrytým topným tělesem patří k nejběžněji používaným spotřebičům tohoto typu. Vnitřek fritovacího hrnce je v tomto případě tvořen nádobou, která má nejčastěji nerezový, popřípadě teflonový povrch. Na nádobě jsou znázorněny rysky, které označují maximální a minimální hladinu oleje. Do této nádoby se posléze vkládá drátěný koš s potravinami, které chceme smažit.

Fritéza tohoto typu funguje na základě topné spirály, která je zabudována do dna přístroje a její činnost je regulována termostatem. Úkolem termostatu je zajistit takovou teplotu tuku, aby nedocházelo k jeho přepalování, popřípadě spalování.

Hlavní výhodou fritéz se skrytým topným tělesem je maximální využití fritovacího prostoru. Nevýhodou je naopak nemožnost tento typ fritézy umývat v myčce, protože fritovací nádobu není možné vyjmout. Do myčky nádobí je možné vkládat pouze samostatný drátěný koš a odnímatelné víko.

Fritézy s topným tělesem ponořeným v oleji

Ohřev oleje u tohoto typu fritéz probíhá přímo a jedná se tak o spotřebiče energeticky účinnější. Olej je ohříván prostřednictvím odkrytého topného tělesa, které se vkládá přímo do nádoby s olejem, jež se rychle zahřeje. Během smažení, fritování vzniká pod topnou spirálou takzvaná „cool zone“ neboli chladná zóna a teplý olej stoupá vzhůru. Drobné částečky potravin, které vypadnou z fritovacího koše, se díky tomu nepřipalují a současně je eliminován i nepříjemný zápach. Navíc v těchto fritézách nemusíte příliš často měnit olej.

Fritézy, které disponují topným tělesem ponořeným v oleji, jsou velmi praktické z hlediska jejich údržby. Celou fritézu, s výjimkou samotného topného tělesa, je možné snadno a rychle umýt v myčce na nádobí.

Rotofritézy

Třetím a zároveň také nejmodernějším typem fritéz, které současný trh nabízí, jsou takzvané rotofritézy neboli rotační fritovací hrnce. Jedná se o fritézy oválného tvaru, pro které je typické nakloněné dno a otáčející se fritovací koš.

Horkovzdušné fritézy

Kromě tří výše uvedených typů fritéz, pro jejichž fungování je nutná přítomnost topné spirály, se můžete setkat ještě s fritézami horkovzdušnými. Úprava potravin v horkovzdušných fritézách probíhá pomocí horkého vzduchu, který cirkuluje uvnitř fritovací nádoby.

Pro přípravu pokrmů v horkovzdušných fritézách je zapotřebí pouze minimální množství tuku. Na jeden kilogram hranolek si bohatě vystačíte s jednou lžící oleje. Pokrmy přichystané v klasických fritézách jsou sice chutnější, ale pokrmy z horkovzdušných fritéz jsou vzhledem k množství použitého tuku zdravější.

Horkovzdušná fritéza se ve většině případů řadí do kategorie přístrojů multifunkčních, neboť kromě základní funkce, kterou je fritování, nabízí svým spotřebitelům zpravidla ještě možnost pečení.

VÝBAVIČKA

Filtry

Součástí každé fritézy jsou dva typy filtrů - tukové a pachové.

Tukový filtr

Tukový filtr, který je nezbytnou součástí každého fritovacího hrnce, slouží k zachytávání zbytků potravin, například strouhanky a jiných nečistot uvnitř fritovací nádoby. Tukový filtr byste měli po každém použití vyčistit, omýt.

Pachový filtr

Existují dva druhy pachových filtrů, ze kterých můžete vybírat. Pachové filtry vyměnitelné nebo pachové filtry omyvatelné.

Omyvatelné pachové filtry jsou zpravidla kovové a jejich použití je pohodlnější i cenově výhodnější.

Vyměnitelné pachové filtry jsou papírové a mají omezenou životnost. Po určité době, přibližně po devadesáti hodinách jejich používání,  je nezbytná jejich výměna. V případě, že zvolíte tento typ pachového filtru, musíte tak počítat i s následnými investicemi.

Hadička pro vypouštění oleje

Hadička pro vypouštění oleje je velice praktickým pomocníkem, který vám umožní snadné a bezproblémové vypuštění oleje z fritovací nádoby. Olej, i když jej můžete použít opakovaně, se doporučuje po ukončení fritování z nádoby vypustit a do dalšího použití uskladnit v ledničce. Součástí většiny fritéz je speciální nádoba určená právě ke skladování oleje.

Šmírovací okénko

Dalším užitečným pomocníkem při fritování je průhledné okénko umístěné na víku fritovacího hrnce. Tato vychytávka vám skvěle poslouží pro průběžnou kontrolu připravovaného pokrmu.

Zdvojená stěna? Ano!

Velmi praktickým prvkem, který má podstatný význam z pohledu bezpečnosti a komfortu práce, jsou zdvojené stěny samotné fritézy. Díky zdvojeným stěnám je eliminováno vaše popálení při nechtěném doteku během probíhajícího fritování. Přítomnost zdvojených stěn bohužel není u fritéz zcela samozřejmá. Proto vám doporučujeme se na tuto vlastnost předem informovat.

NĚCO NAVÍC

K užitečným funkcím, se kterými se můžete u moderních typů fritéz setkat, jsou například také časovač či regulace teploty. Většina moderních fritéz disponuje také LCD displeji a mnoha chytrými programy.

Časovač vám umožní naprogramovat zapnutí fritézy a její následné vypnutí podle vaší momentální potřeby. Při dosažení požadované teploty se rozsvítí, popřípadě zhasne světelná kontrolka.

Kromě výše zmíněných prvků, které jsou u fritovacích hrnců víceméně nezbytné, se můžete dále zaměřit také na přítomnost dalších prvků, které vám práci s fritézou usnadní a zpříjemní. Jedná se například o protiskluzové nožičky nebo třeba naviják přívodního kabelu.

CO NA TO PENĚŽENKA

Ty nejzákladnější typy fritovacích hrnců lze pořídit již za několik set korun. U těchto základních modelů však nemůže očekávat žádné nadstandardní funkce. U fritéz, stejně jako u všech ostatních spotřebičů, platí, že pokud se rozhodnete pro vyšší počáteční investici, budete moci využívat větší množství funkcí a získáte tak spolehlivého a praktického pomocníka do vaší kuchyně, který vám ušetří mnoho práce.

TOP ZNAČKY

Důležitým faktorem při výběru nové fritézy je bezpochyby také její značka. Značka, potažmo renomé výrobce může do značné míry ovlivnit vaše rozhodování. My bychom vám rádi v této kategorii doporučili výrobky především dvou značek. Produkty značky Tefal a produkty značky Domo. Fritézy těchto výrobců se pyšní vysokou kvalitou a spolehlivostí.

Tefal

Značka Tefal je světoznámým výrobcem elektrických spotřebičů určených pro domácnost a v neposlední řadě také kvalitního nádobí. Od roku 1968 je součástí skupiny SEB, která zahrnuje také značky Rowenta a Moulinex.

Společnost Tefal byla založena v roce 1956 ve Francii a jejím zakladatelem byl inženýr Marc Grégoire. Firma Tefal jako první na světě začala produkovat pánve a posléze i další nádobí s nepřilnavým povrchem, což byl velmi revoluční počin, kterým usnadnila život mnoha lidí.

Od samého počátku je hlavním motivem společnosti Tefal neustálá inovace a hledání nových a nových možností a řešení.

Nejen fritézy Tefal jsou konstruovány tak, aby bylo možné je opravit a ekologicky zlikvidovat. Firma disponuje obrovským množstvím náhradních dílů, které jsou zárukou dostupné a rychlé opravy.

Domo

Belgická značka Domo byla založena koncem osmdesátých let minulého století a od té doby se na evropském trhu těší velké oblibě. Firma Domo, jejímž stěžejním sortimentem jsou moderní výrobky určené pro domácnost, usiluje  o neustálou inovaci svých produktů a také o vývoj produktů nových. Hlavním cílem společnosti Domo je uspokojit potřeby všech zákazníků, i těch nejnáročnějších. Produkty značky Domo jsou neustále kontrolovány a zdokonalovány. Velký důraz je kladen také na servis.

Pro fritézy Domo je typickým znakem vynikající poměr mezi kvalitou, cenou, dokonalou funkčností a v neposlední řadě také jejich nápaditým designem.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňkyvše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru