Jak vybrat sporák

O tom, že láska prochází žaludkem, netřeba diskutovat. Aby ale bylo co milovat, je potřeba mít na čem uvařit :-). Plánujete právě koupi nového sporáku? Nejste si jisti, které parametry by pro vás měly být při jeho výběru stěžejní? Poradíme! Sporák je totiž nedílnou součástí a jádrem každé kuchyně, navíc je to spotřebič, který má jeden z nejdelších životních cyklů - a proto je třeba dát jeho výběru patřičnou péči a čas. Na co se při výběru nového sporáku zaměřit, se dočtete v následujícím článku.

A protože není sporák jako sporák, než se začnete zabývat volbou konkrétního typu sporáku, položte si tyto zásadní otázky:

  • Jak velký prostor pro umístění nového sporáku máte k dispozici?
  • Upřednostňujete elektrický, plynový nebo kombinovaný spotřebič?
  • Jakou chcete varnou desku?
  • Jste příznivcem mechanického ovládání nebo dáváte přednost spotřebičům s ovládáním dotykovým? 

Znáte-li už odpovědi na základní otázky, můžeme se pustit do výběru.

KAM S NÍM

První věc, kterou je vhodné si ujasnit, je konečné umístění sporáku. Rozmyslete si, zda si chcete pořídit sporák volně stojící nebo vestavný, tj. řešený jako vestavba do kuchyňské linky, kdy se jedná o sestavu varné desky a trouby. Při rozhodování mezi těmito dvěma typy sporáků záleží především na prostorové dispozici vaší kuchyně a v neposlední řadě také na vašem osobním vkusu. Jestliže potřebujete nahradit zastaralý typ sporáku novým, není moc co řešit. Jestliže se ovšem nacházíte ve fázi, kdy budujete kuchyň novou a tvoříte právě její návrhy, pak se můžete rozhodnout, kterou variantu zvolíte.

Volně stojící sporáky

Volně stojící sporáky se nejčastěji nabízejí v šířkách 50, 55 a 60 cm, v porovnání s vestavnými spotřebiči jsou výrazně levnější a jejich instalace je nenáročná. Za značnou nevýhodu tohoto typu sporáku lze považovat skutečnost, že mezi sporákem a kuchyňskou linkou vzniká mezera, která nejenže narušuje estetický vzhled kuchyně, ale navíc je špatně dostupná a díky tomu se složitě udržuje v dokonalé čistotě.

Vestavné sporáky

Jestliže si právě zařizujete novou domácnost, pak je pro vás určitě vhodnější volbou spotřebič vestavný, který skvěle zapadne do interiéru vaší moderní kuchyně a krom toho je daleko praktičtější než volně stojící sporák. Ve své podstatě se jedná o dva samostatné spotřebiče, samostatnou troubu a samostatnou varnou desku, kdy je každá část zabudována v jiné části kuchyňské linky. Každý z těchto dílů má samozřejmě vlastní ovládání. Hlavní výhodou vestavných spotřebičů je fakt, že troubu můžete zabudovat do libovolné, vámi zvolené, výšky a vyhnout se tak neustálému nepohodlnému ohýbání při jejím používání. Vestavné sporáky se nabízejí ve standardní šířce 60 cm, stejná je potom i jejich hloubka, která tak odpovídá hloubce běžné pracovní desky.

ELEKTRIKA NEBO PLYN?

Zásadní kritérium, kterému je potřeba výběr přizpůsobit, je zdroj energie ve vaší domácnosti.


Existují tři základní typy sporáků, ze kterých můžete vybírat. Váš nový sporák může být elektrický, plynový nebo kombinovaný. Než začnete s výběrem nového sporáku, měli byste vědět, zda máte do bytu či domu zaveden přívod plynu, popř. zda vaše rozvody elektřiny jsou dostatečné pro připojení elektrického sporáku. V případě elektřiny byste měli mít k dispozici třífázový přívod 380 nebo 400 V (Voltů). Elektrických sporáků, které jsou schopny fungovat s přívodem 220 V, je v nabídce současného trhu relativně málo. Pokud máte obě možnosti, tj. plyn i elektriku, potom výběr konkrétního přístroje závisí čistě na vaší volbě a na tom, co vám více vyhovuje.  Dnešní trh nabízí tedy tři základní varianty sporáků, elektrický, plynový a kombinovaný, z nichž každá má své výhody i nevýhody.

ELEKTRIKA

Elektrické sporáky jsou spotřebiče, které v současné době poskytují svým uživatelům nejširší nabídku programů a funkcí. Kromě toho od nich můžete očekávat i vysokou variabilitu z hlediska designu. Jedná se o pomocníky do domácnosti, které poskytují bohatou technickou i technologickou výbavu, které umožňují snadné zpracování potravin. Pečení a vaření se díky nim stává zábavou, nikoli povinností. Pokud se rozhodnete pro elektrický sporák, můžete si vybrat, zda upřednostníte typ se sklokeramickou či indukční varnou deskou, nebo klasické litinové plotýnky.

Litinový sporák

Litinové plotýnky u elektrických sporáků lze pokládat za konstrukčně nejstarší model a v praxi je možné ho nalézt pouze u volně stojících spotřebičů. Vstupní investice u litinových sporáků je pro spotřebitele příznivá. Naopak provozní náklady tohoto typu sporáku jsou poměrně vysoké, což je ovlivněno vlastnostmi litiny. Plotýnky jsou vsazeny do plechového podkladu a jejich ovládání probíhá mechanicky prostřednictvím otočných knoflíků. Nahřívání i chladnutí litinových plotýnek trvá relativně dlouho, což způsobuje velké ztráty energie, které se nepochybně odrážejí na spotřebě elektřiny. To je jeden z důvodů, který vede k postupnému ústupu od tohoto typu elektrických sporáků.

Sklokeramický sporák

Elektrické sporáky se sklokeramickou varnou deskou lze v dnešní době považovat za standard. V porovnání s litinovými sporáky mají mnohem efektivnější a úspornější provoz, tento typ varné desky se rychle nahřívá i rychle chladne. Na sklokeramické sporáky můžete používat nádobí z různých druhů materiálů (nerez, sklo, teflon…). Jak již jasně vyplývá ze samotného názvu, povrch varné desky je sklokeramický a opticky jsou na něm znázorněny jednotlivé plotýnky.

Sklokeramické sporáky mají nízké náklady na provoz, protože během ohřevu dochází jen k malým ztrátám energie, mají líbivý designový vzhled a jejich ovládání je možné dvěma způsoby. Volit můžete mezi ovládáním mechanickým nebo elektronickým, které je ve většině případů dotykové, stačí si vybrat, co vám více vyhovuje. Na většině sklokeramických varných desek také naleznete informaci o aktuálním stavu a zvoleném programu.

Sklokeramické sporáky, sporáky tzv. zlaté střední cesty, nabízejí svým uživatelům i celou řadu dalších funkcí. Některé z nich, které považujeme za velmi praktické a užitečné, uvádíme právě tady:

  • Zóny s odlišným zahříváním, tj. desky obsahují tzv. superrychlé zóny a HiLight zóny.
  • Dětská pojistka je tlačítko, díky kterému můžete jediným stiskem zabránit možnosti regulace a ovládání dalších funkcí.
  • Indikátor zbytkového tepla vás prostřednictvím barevné kontrolky informuje, které varné plotýnky (plochy) jsou ještě horké a které nikoli.
  • Časovač vám zaručí včasné vypnutí dané varné plochy, díky čemuž si zajistíte, že nedojde ke spálení připravovaného pokrmu.
  • Automatické vypnutí je funkce, která zajistí vypnutí sporáku v případě, že je nastaven na ohřev, ale dlouho se s ním nepracuje.

Indukční sporák

Sporáky s indukční varnou deskou patří k nejnovější technologii, kterou lze na současném trhu nalézt a v souvislosti s tím je potřeba počítat i s jejich vyšší pořizovací cenou. Za hlavní pozitivum indukčních sporáků, v porovnání s běžnými sklokeramickými, se pokládá značná úspora elektrické energie a v neposlední řadě také rychlost ohřevu. Vzhled indukčních desek se velmi podobá těm sklokeramickým, zásadní rozdíl mezi nimi se skrývá v principu, na kterém pracují. U indukce dochází pouze k ohřevu té plochy nádobí, která je spojena s deskou a tím je dosaženo maximálního efektu a účinnosti z hlediska vyprodukované energie. Pokud se na varné desce nenachází žádné nádobí, tak nehřeje! Ani v případě, že je zapnutá. Pokud se rozhodnete pro pořízení indukčního sporáku, mějte na paměti, že si budete muset pořídit také specifické nádobí, nádobí s feromagnetickým dnem, tj. takové, které obsahuje železo.

Nejčastěji se indukční desky vyrábějí jako samostatné panely, ale k dostání jsou i samostatně volně stojící indukční sporáky. Co se týká funkcí, tak ty jsou ve své podstatě totožné s těmi, které naleznete u sporáků sklokeramických.  U některých se však můžete setkat i s celou řadou funkcí dalších.

  • PowerBoost neboli rychlé ohřátí vody, probíhá díky vysokému výkonu, jež převyšuje i maximální stupeň ohřátí nastavitelný na ovládání.
  • Funkce QuickStart znamená, že indukční varná deska je schopna rozeznat, kam jste umístili hrnec, vy můžete navolit pouze požadovaný stupeň ohřevu.
  • Blokace varného panelu se vám bude hodit při čištění. Desku díky němu můžete čistit a nemusíte se obávat spuštění jakékoli funkce.

Kromě toho jsou indukční sporáky schopné na svém displeji zobrazovat také informaci o spotřebované energii.

PLYN

Plynové sporáky je možno pokládat za často používané a pořídit je můžete jak v případě volně stojícího sporáku, tak i vestavného. Hlavní prioritou plynových sporáků je jejich výkonnost, snadná regulace hořáků a okamžitá potřebná intenzita ohřevu. Stačí pouze otočit kolečko či stlačit zapalování a můžete začít vařit. Tuto skutečnost si oblíbila celá řada uživatelů a na vaření na ohni proto nedá dopustit. Varné desky plynových sporáků jsou opatřeny kvalitními hořáky s otevřeným plamenem. Z hlediska bezpečnosti jsou hořáky opatřeny ochrannou mřížkou, která je buď v celku, nebo pro každý hořák samostatná. Plynové hořáky mohou být nerezové nebo zapuštěné do tvrzeného skla. Díky tomu je potom možné snadné přesouvání hrnců a dosažení jejich poměrně vysoké stability. Mnoho typů plynových sporáků disponuje elektrickým zažehnutím hořáků a bezpečností pojistkou, která je schopna při poklesu teploty plamen utlumit. Plynové sporáky mají přijatelnou pořizovací cenu a celkově nižší provozní náklady, což je dáno rychlostí ohřevu, možností regulace tepla a téměř nulovým zbytkovým teplem. Výhody, které se týkají používání plynového sporáku, bohužel už neplatí u plynové trouby. U plynových trub je teplo vedeno pouze spodní částí, není tedy rovnoměrné po celém jejich prostoru a špatně se reguluje. Za hlavní nedostatek plynových trub je považováno nadměrné vysoušení potravin. Ideálním řešením této situace se staly sporáky kombinované.

Ani z pohledu designu plynové sporáky nestagnují, jsou opatřeny tlačítkovým ovládáním a i ony nabízejí celou řadu užitečných funkcí, z nich jsme vybrali následující:

  • Automatické zapalování. K zapálení jednotlivých hořáků nepotřebuje žádné sirky ani další podpalovače, stačí jen otočit příslušným kolečkem a dojde k automatickému zapálení.
  • Pojistka plamene je funkce, která slouží k tomu, aby bylo zabráněno úniku plynu poté, kdy dojde k uhašení plamene, např. když dojde k přelití připravovaného pokrmu.
  • Wok hořák je prostor, který vám umožní zvolit velice výkonné vaření konkrétního pokrmu.

KOMBINACE

Kombinované sporáky jsou řešeny tak, že plynové hořáky jsou doplněny elektrickou troubou a díky tomu je docíleno kombinace výhod obou typů ohřevu. Tento typ sporáků je ideální pro ty z vás, kteří preferují vaření na plynu a nechtějí se ho vzdát, ale plynová trouba vám nevyhovuje. Kombinovaný sporák tak nabízí dva způsoby vaření v rámci jednoho spotřebiče. Nutností je v takovém případě dostatečný přívod elektřiny a plynu současně. Díky kombinovanému sporáku získáte ideální spojení výkonnosti plynové varné desky a dostatečnou programovou variabilitu elektrické trouby.

KOLIK PLOTÝNEK

Klasický počet plotýnek u všech typů sporáků je 4. Existují ale také sporáky se třemi nebo pěti plotýnkami. Sporáky se třemi plotýnkami mívají buď standardní rozměr, ale mohou být i menší a tudíž vhodné do kuchyní, které nejsou tak prostorné. Oproti tomu sporáky, které disponují pěti plotýnkami, jsou rozměrnější, jejich šířka dosahuje až 90-ti centimetrů.

ENERGETICKÁ NÁROČNOST

Informace o energetické úspoře vašeho nového sporáku získáte díky energetickému štítku, kde je znázorněno jeho zařazení do tříd A – G, přičemž písmenem G se označují produkty s nejvyšší spotřebou, písmenem A naopak přístroje nejekonomičtější. Krom toho se u písmene A používá ještě znaménko plus (+). Čím více „plusek“ najdete na energetickém štítku vámi vybraného přístroje, tím je úspornější a ekologičtější.

MATERIÁL

U obou typů sporáků, vestavných i volně stojících, se používá celá řada materiálů. Nejčastěji se můžete setkat s kovem s bílou či černou, popřípadě hnědou povrchovou úpravou, stále častěji se ale objevují i jiné barevné varianty. Velmi oblíbené a populární jsou také spotřebiče z nerezové oceli.

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ

Každý trouba ví, že velikost trouby je důležitým parametrem. Obzvášť, jedná-li se o početnější rodinu. Obvyklý objem trouby se pohybuje mezi 56 a 65 l, široký výběr je však i mezi troubami s objemem nad 67 litrů.

FUNKCE TROUBY

Pokud troubu plánujete využívat i například ke grilování, rozmrazování či ohřívání, určitě svou pozornost zaměřte na sporáky s multifunkční troubou.

CO NA TO PENĚŽENKA

Z hlediska ceny jsou levnější volně stojící sporáky. U vestavných sporáků musíte pak počítat s vyšší pořizovací cenou, která je však opodstatněna nejen jejich moderním designem, působí celistvě a elegantně, ale také jejich následnou výrazně snazší údržbou. Velkou roli z hlediska konečné ceny sporáku hraje i zdroj energie (plyn, elektrika, kombinace), ale samozřejmě také funkce, kterými jednotlivé spotřebiče disponují. Nejčastěji se ceny sporáků dělí do tří základních kategorií. A to do deseti tisíc korun, od deseti do třiceti tisíc a nad třicet tisíc. Pravidlem je, že s vyšší cenou sporáku získáte také vyšší kvalitu. Záleží tedy pouze na vašem uvážení, jaký výrobek zvolíte a co od něj očekáváte. Snažte se vybrat takový sporák, který bude odpovídat vašim představám a bude pro vás cenově přijatelný.

ČISTOTA PŘEDEVŠÍM!

Možnosti čištění sporáku byste v žádném případě neměli opomenout. Nejlépe se čistí sklokeramické a indukční varné desky. Zvláštní pozornost věnujte i způsobům čištění vnitřního prostoru trouby. Zde existují dva základní způsoby samočištění, pyrolytický a katalytický.

Katalytický způsob čištění spočívá v zachycení nežádoucích tuků či mastnot pomocí katalytické vložky a jejich vypálení pomocí vysokých teplot v průběhu samotného pečení. Výměna katalytické vložky je jednoduchá a pro bezproblémový průběh čistícího procesu se doporučuje její výměna alespoň jednou za dva až tři roky. Pyrolytický způsob využívá k čištění sílu vlastního žáru, díky kterému dochází ke spálení veškerých nečistot na popel. Popel lze posléze jednoduše setřít pomocí jakéhokoliv hadříku. Při této metodě dosahuje teplota maximálních hodnot okolo 500 ºC.

Příslušenství

Samozřejmě existuje i řada příslušenství ke sporákům, mezi které patří jak praktické doplňky jako jsou příklopy nebo rošty, tak i originální náhradní díly.

TOP VÝROBCI

Značky u sporáků sice nehrají tak podstatnou roli jako u některých jiných spotřebičů (mobily, notebooky, televizory…), ale i zde mají svou nezastupitelnou úlohu. Například značka Mora je česká klasika, která má svou tradici a ohlas u mnoha spotřebitelů. Dalším významným výrobcem je firma Amica, která se vyznačuje snadným ovládáním všech svých produktů.

Mora

Tuzemská značka Mora již dlouhou řadu let nabízí široký sortiment kuchyňských spotřebičů, na které se můžete plně spolehnout. Mezi tyto spotřebiče patří samozřejmě i sporáky. Výrobky firmy Mora kromě zajímavého designu nabízejí i velmi příznivé ceny. Mora na našem trhu působí již téměř 200 let, proto pro ni není problémem své výrobky přizpůsobit požadavkům místních zákazníků a jejich životnímu stylu.  V roce 2011 se Mora dokonce stala nejlepším dodavatelem roku.

Amica

Původem polská firma Amica dnes patří mezi ty nejznámější a nejspolehlivější výrobce bílé techniky, která vyváží své produkty do zemí po celé Evropě. Mezi výrobky této společnosti můžete najít jak velké spotřebiče, mezi které patří např. sporáky, varné desky, trouby, ledničky a myčky, tak i malé spotřebiče, jako jsou např. varné konvice, toustovače či žehličky. Amica se při výrobě svých výrobků soustředí na jejich vysokou kvalitu, ale i na jejich ekologickou nezávadnost. Díky tomu společnost získala mnohá ocenění i certifikáty.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňky, Japonské zboží vše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru