Jak vybrat sušičku ovoce

V našich luzích a hájích je houbaření a zahrádkářství pomalu národním sportem. Není proto divu, že se u nás v poslední době trend sušení potravin tolik rozmáhá. Patříte-li i vy k vášnivým sběratelům, pěstitelům či se zajímáte o zdravou výživu, nemohly vás úvahy ohledně pořízení sušičky ovoce minout. Nicméně na trhu je tolik modelů s různými parametry, že nemusí být jednoduché se v tom všem vyznat. Proto jsme pro vás připravili malého přehledného rádce, který vám s výběrem té správné sušičky na ovoce pomůže.

Proč si vůbec pořídit sušičku ovoce?

Pokud jste vášnivým houbařem nebo pěstitelem, pak víte, jak obtížně se po sběru nebo sklizni řeší problém s objemem nasbíraných potravin v situaci, kdy nemáte takové možnosti skladovacích prostor. Nejste-li pak přímo pěstitel či sběratel, tak jste zase například určitě narazili na nějakou speciální nabídku ovoce nebo dalších potravin za jedinečnou cenu a zalitovali, že si nemůžete tyto potraviny nakoupit do zásoby, protože se rychle kazí a nestihnete je spotřebovat.

Právě sušičky ovoce a dalších potravin jsou řešením pro oba dva problémy. Se sušičkou si tyto přebytky v klidu uchováte do další sezóny, a to bez citelných ztrát jejich výživných hodnot. Se sušičkami můžete nasušit ovoce, zeleninu, houby - fantazii se meze nekladou. Přitom sušičky na ovoce nejsou nikterak drahé - nejlevnější modely nakoupíte už za pár stovek korun. Takže pokud máte přebytky ze zahrady nebo uvažujete ekonomicky a nakoupili byste si rádi výhodně do zásoby, sušička na ovoce bude pro vás neocenitelným pomocníkem.

Jak sušičky fungují?

Jak napovídá název, princip spočívá v zahřívání potravin. Právě zahříváním potravin v sušičce dochází k odpařování vody, a to až do té míry, kdy se škodlivé mikroorganismy nemohou množit. Právě to je klíčový bod, díky kterému se vám nasušené potraviny nebudou kazit a vydrží vám po velmi, velmi dlouhou dobu. Technicky je tento princip v sušičkách realizován tak, že otvory v sušičce nasávají vzduch, který se ohřívá na vámi stanovenou teplotu a poté je rozvodnou sítí kanálků ventilován kolem plat, na kterých jsou potraviny naskládané. Větší část tohoto ohřátého vzduchu se poté vytlačuje pryč, menší část se zase vrací, doohřívá a opět se žene zpět k potravinám.

Jak vybrat sušičku ovoce?

Při výběru sušičky je potřeba si několik věcí ujasnit předem, abyste nakonec vybrali takové parametry, které odpovídají vašim nárokům a potřebám. Rozhodování se opírá hlavně o to, kolik potravin a jak často hodláte sušit. Parametry klíčovými při výběru jsou poté příkon, velikost, tvar a materiál sušičky. Podívejme se na tyto i další parametry blíže.

Jaký zvolit příkon sušičky

Obvykle se na trhu setkáte s příkonem u sušiček v rozmezí od 200 do 700 Wattů. V případě profesionálních sušiček může tato hodnota dosáhnout i 1000 W. Volba optimálního příkonu se opírá o očekávanou pravidelnost sušení a objem sušených potravin. Čím více a častěji hodláte sušit, tím vyšší budete potřebovat příkon. Ale neplatí zde jednoznačně "čím více, tím lépe". Není vhodné usilovat o co nejrychlejší usušení, tedy o co nejvyšší příkon bez adekvátního objemu sušených potravin. Při rychlém sušení (tedy sušení s vysokým příkonem) se totiž nejvíce z potravin vytrácejí vitamíny a výživné složky. Pokud plánujete sušit pouze příležitostně, pak pro vás budou dostačující sušičky s výkonem do 300 W. Takový klasický průměr pro rodiny nebo náročnější jedince jsou pak sušičky s příkonem od 350 do 750 W. Pro opravdu časté a hojné sušení už se dívejte po sušičkách s příkonem 800 W a více.

Jaká kapacita je pro vás vhodná?

Rozhodnutí o kapacitě vyplývá z četnosti používání a také jaký bude objem zpracovávaných potravin a pro kolik osob se budou připravovat. Na trhu se můžete setkat s počtem plat v rozsahu od tří až k patnácti i více. Nejčastěji se setkáme se sušičkami ovoce s 5 platy, což je takový průměr, které využijete, pokud sušíte pouze pro svou vlastní potřebu. Vyhněte se každopádně sušičkám ovoce se třemi pláty, což je neodstatečné kapacita opravdu pro cokoli. Pro menší rodiny už s pravidelnějším sušením se doporučují sušičky ovoce se 6-8 platy. A pro nadšené zahrádkáře, houbaře, vyznavače raw stravovacího stylu nebo komerční podniky, tam už bude potřeba sušička ovoce (potravin) s 9 a více platy.

Použitý materiál - nerez či plast?

Co se týče použitého materiálu, tak se u sušiček setkáte nejčastěji buď s nerezem nebo plastem. Asi není potřeba zmiňovat, že nerez nabízí oproti plastům mnohem vyšší jistotu dlouhé životnosti a kvalitního zpracování. Se sušičkou, vyrobenou z nerez materiálu rozhodně neuděláte chybu, každopádně se vyšší kvalita materiálu odráží i na vyšší ceně. Plasty jsou přirozeně levnější, ale v jejich případě už je potřeba být opatrnější - na jedné straně existují sušičky s mimořádně pevným a odolným plastem, na straně druhé však narazíte i na sušičky z plastů levných a nekvalitních, u kterých se budete pořád strachovat, kdy nastane jejich poslední hodinka. Pokud se tedy rozhodnete pro plastovou sušičku, bylo by dobré prověřit jeho kvalitu. Kvalitu použitého plastu poznáte v první řadě prostým dotykem a osaháním (plast horší kvality vydává při poklepání nehtem drnčivý zvuk). V druhé řadě vám o kvalitě použitého materiálu mnoho poví hmotnost přístroje, vyšší hmotnost vypovídá o vyšší kvalitě, bytelnosti a odolnosti materiálu. A v neposlední řadě o kvalitě materiálu svědčí i cena, kde jednoduše sušička za málo stokorun opravdu nemůže být vyrobena z opravdu kvalitních materiálů. Takže čím vyšší cena, tím i vyšší pravděpodobnost vyšší kvality použitých materiálů.

Funkce termostatu a časovače

Ze všech možných funkcí, které výrobci sušiček nabízejí a propagují, je na prvním místě regulace teploty.  Totiž různé potraviny vyžadují pro své správné usušení odlišné teploty. Proto pokud plánujete sušit více druhů potravin, měli byste se poohlížet po sušičce s termostatem, která nabízí dvě nebo nejčastěji tři volby nastavení teploty. Nejpokročilejší v tomto ohledu jsou modely, které disponují otočným regulátorem teploty. A jak poznáte, jaké nastavení teploty budete potřebovat? Na sušení bylin a koření potřebujete 35-40° C, což  bývá u třístupňových regulátorů stupeň nejnižší. Ovoce, zelenina a houby se suší při teplotách okolo 50-55° C, zatímco chcete-li se pokoušet i o sušení masa, to pak vyžaduje vyšší teploty v rozsahu až do 75° C. Sušička ovoce s termostatem je opravdu nezbytnost pro každého, kdo to se sušením myslí trochu vážně. Opravdovým základem, ze kterého byste měli vycházet, by měly být u sušičky alespoň tři možnosti nastavení různých teplot, naprostým ideálem je pak plynule otočný nastavitelný termostat v rozsahu alespoň 35°-70° C.

Velmi užitečné jsou sušičky ovoce s časovačem. Sušení potravin je mnohahodinová záležitost, proto hlídání času může být poněkud unavující. Od toho vám právě sušičky ovoce s časovačem odlehčí, protože umožňují nastavení času, po kterou má sušení potravin probíhat. Během sušení se tak můžete věnovat jiným věcem bez toho, aniž byste museli nervózně pokukovat po hodinách.

Kruhová či hranatá sušička?

Byť se to může jevit jako podružný parametr, skrývá se za odlišným tvarem odlišný způsob rozvodu tepla, což  je parametr už velmi klíčový. Na trhu se můžete setkat se dvěma tvary - kruhovými (stohovatelnými)  a hranatými (policovými) sušičkami potravin. Každý tvar má svá specifika a své výhody/nevýhody, podívejme se na ně podrobněji:

  • Kruhová sušička potravin

    U kulatých sušiček teplo stoupá zezdola nahoru, a to z důvodu umístění motoru ve spodní části. Tácy jsou kulatého tvaru a do sušičky se umísťují na sebe. To má za následek drobnou nevýhodu, totiž že potraviny na tácech blíže motoru se ohřívají rychleji než vrchní. Je potřeba proto potraviny a tácy v průběhu sušení přeskládávat. A protože se tácy umisťují na sebe, budete je muset při manipulaci s potravinami všechny vyndat a naskládat znovu. U kulatých sušiček mějte na paměti také ještě na jednu věc. V průběhu sušení samozřejmě může z plodů odkapávat šťáva. A protože tento typ má motor umístěný ve spodní části, může se šťáva dostat do motoru a poškodit jej. Tady je ale jednoduchá pomoc, při nákupu si ověřte, že sušička disponuje i tácem bez otvorů, který odkapávající tekutiny zachytí. Druhou variantou řešení je zakoupení speciálních sušících vložek pro šťavnaté suroviny. Kruhová sušička je typ pro vás, pokud ji plánujete využívat jen občas. Její obtížnější konstrukce nebude v takovém případě překážkou a hlavně má nízkou pořizovací cenu.

  • Hranatá sušička potravin

    Hranatá sušička má motor umístěný na boku sušičky. Tácy se do tohoto typu vkládají podobně jako plech do trouby. Vzduch je tak k potravinám ventilován vodorovně, potraviny se tak suší více rovnoměrně a není proto nutné prohazovat tácy. Přístup k tácům je u hranatých sušiček jednodušší, každý tác můžete vyndat a zkontrolovat u něj průběh sušení bez toho, aniž byste kvůli tomu museli vyndavat také ostatní tácy. Z hranaté sušičky také můžete vyndat některé tácy a pustit se do sušení větších kusů potravin, případně nechat vykynout chléb. A protože je motor umístěný po straně, nehrozí, že by se k němu mohla dostat odkapávající šťáva. Aby šťáva z vrchních táců neodkapávala na spodní, jsou k dispozici opět speciální sušící vložky. Lepší design i sušení se nicméně odráží na vyšší pořizovací ceně než v případě sušiček kulatých. Pokud plánujete sušit pravidelněji, pak je hranatá sušička pro vás jasnou volbou.

Hlučnost - detail, na kterém záleží

Zejména pokud hodláte sušit i přes noc, případně bude přístroj umístěn v často obývaných částech bytu či domu, pak by vás měl zajímat i faktor hlučnosti sušičky. Samozřejmě kvalitnější sušičky jsou opravdu tiché, ale u nekvalitních modelů narazíme i na opravdu nepříjemný hluk ventilátoru. Proto pokud se chcete vyhnout hlučnějším sušičkám, neopomeňte zkontrolovat hodnotu hlučnosti, která je u každého modelu mezi parametry uvedena v decibelech.

Závěrem pár důležitých tipů pro správné používání

  • Pro sušení používejte výhradně čerstvé suroviny, dobře omyté, bez známek jakékoli plísně či kažení.
  • Pro správnou cirkulaci vzduchu a tedy sušení nedáváme potraviny při sušení příliš blízko u sebe, neměly by se překrývat a pokládejte je v jedné vrstvě. Malé plody můžete sušit v celku.
  • Usušené potraviny nechte vychladnout a uskladněte do vzduchotěsné nádoby. Tím se tak zabrání opětovnému navlhnutí, které by  vytvořilo podmínky pro vznik plísně.
  • I sušička vyžaduje odpovídající péči, která má samozřejmě vliv na její životnost. Sušičku umístěte na suché místo s dobrým větráním a pravidelně ji čistěte. Pamatujte, že k čištění by se měla používat primárně voda, případně opravdu neagresivní čistící prostředek. Čištění provádějte vždy u vychladlého a od sítě odpojeného přístroje!

V našem malém rádci jsme se snažili poradit, jak a podle čeho vybrat sušičku na ovoce i jiné potraviny. Doufáme, že se v problematice již mnohem lépe orientujete a dokážete si ze široké nabídky vybrat tu správnou. Budeme rádi, když se podíváte i na naši širokou nabídku sušiček ovoce. Věříme, že tu správnou snadno najdete i u nás.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňky, Japonské zboží vše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru