Jak vybrat zahradní gril

Grilování zažívá v České republice v posledních letech opravdový boom a lidé s uměním připravit grilované pochoutky se těší oprávněné úctě a oblibě svého okolí. Pokud si chcete také osvojit tajemnou vědu dokonalého grilování, pak budete potřebovat svůj nástroj - pořádný gril (a případně příslušenství grilů), kolem kterého se všechno točí . Nemusí to být zrovna jednoduchý výběr, proto jsme pro vás sepsali pár rad, které vám při výběru vašeho grilu přijdou vhod.

  1. Základní pravidla při výběru grilu
  2. Jak vybrat gril na dřevěné uhlí
  3. Jak vybrat plynový gril
  4. Jak vybrat elektrický gril

Základní pravidla při výběru grilu

Ať nakonec vyberete gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický gril, pro všechny platí několik základních pravidel. Podívejme se, co je potřeba mít u každého jednotlivého modelu na paměti.

Konstrukce je základ

Ujistěte se, že zahradní gril má pevnou a stabilní konstrukci. To znamená, že na zemi stojí pevně a nekývá se. To poslední, co při grilování s přáteli chceme je, aby se gril převrhnul a způsobil újmu na majetku či zdraví. Vybíráte-li větší gril, počítejte i s jeho větší vahou. Ušetříte si spoustu námahy při přesouvání, pokud bude mít zabudovaná kolečka.

Nepodceňujte kvalitu roštu

U roštu mějte na paměti, že se vyrábí z materiálů s velmi rozdílnou kvalitou. Nejlepší rošty jsou vyrobené z litiny, ta ale vyžaduje určitou péči. Nejčastěji se u grilů setkáte s rošty z oceli s povrchovou úpravou z niklu. Nejlevnější a nejméně kvalitní grily disponují roštem bez povrchové úpravy nebo z pochromované oceli. Pamatujte, že robustnější a kvalitnější rošty lépe vedou teplo, udržují teplotu a hlavně mají delší životnost.

Dobrý gril myslí na naši bezpečnost

Jak už víme, stabilní konstrukce grilu je naprostý základ - kývajícím se modelům se vyhněte velkým obloukem. Ale kromě ní se u grilu poohlédněte po tepelně odolných vrchních i bočních madlech. Vyhněte se také grilům sestaveným z více přišroubovaných částí, zvyšuje se tak pravděpodobnost jejich budoucího rozvolnění. Nezapomínejte, že u grilu pracujete s vysokými teplotami, které není radno poznat na vlastní kůži.

S vrchním víkem to jde lépe 

Je velkou výhodou, pokud má gril víko. Jednak z bezpečnostních důvodů, kdy slouží jako ochrana a zároveň po přiklopení palivo za pár minut samo vyhasne. Ale také se víko používá k zauzování a nepřímému grilování. A co je důležité, maso ugrilované na grilu s víkem získá mnohem více z oné legendární chuti. A v neposlední řadě gril s víkem šetří palivo, nespotřebované vyhaslé palivo jednoduše použijete při dalším grilování.

Kontaktní plynový gril Campingaz 2 Series RBS LX

Vybíráme gril podle typu

Grily se rozděluji na tři typy podle používaného paliva nebo zdroje energie. Vybíráme tak nejčastěji mezi grily na dřevěné uhlí, plynovými grily a grily elektrickými. Abyste věděli, jaký typ grilu může být vhodný právě pro vás, zodpovězte si nejdřív několik základních otázek. U každé otázky také najdete stručnou odpověď, po jakém typu grilu byste se měli poohlédnout.

Chcete mít své jídlo připravené zdravě, bez jakýchkoli škodlivin?

Pokud neakceptujete jakékoli kompromisy ve zdravotní nezávadnosti pokrmů, pak ze seznamu možných kandidátů vyškrtněte grily na dřevěné uhlí a poohlédněte se po modelech grilů elektrických a plynových. U grilů na dřevěné uhlí je třeba počítat s uvolňováním zdraví ne zcela prospěšných látek, a to v důsledku vznícení odkapávajícího tuku či létajících částeček popela.

Přáli byste si mít možnost grilovat i v uzavřené místnosti?

Pokud ano, pak je tu jednoduchá odpověď, a to gril elektrický. Tím, že grilování probíhá bez kouře či popelu, je tento typ vhodný i do uzavřených prostor. V bytě například stačí gril umístit pod digestoř v kuchyni a máte vystaráno.

Kolik budete moci do nového grilu investovat?

Zjednodušíme-li nabídku modelů na maximum, pak lze říci, že nejlevněji seženete gril na dřevěné uhlí. Ve střední cenové úrovni se pak pohybují grily elektrické a pro opravdu náročné uživatele jsou poté grily plynové. Ale samozřejmě lze sehnat každý typ grilu ve všech cenových úrovních.

Berete grilování jako zážitek nebo uvítáte, když bude maso co nejrychleji a nejjednodušeji připravené?

Pokud si úplně nepotrpíte na delší přípravu ke grilování, pak pro vás budou vhodnější elektrické, případně plynové grily. U grilů na dřevěné uhlí je třeba počítat s delší přípravou a rozehřátím grilu na správnou teplotu. Ale v jejich případě jde přece o ten pravý grilovací zážitek se vším všudy.

Gril na dřevěné uhlí Tepro Toronto

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Klasika za dostupnou cenu

Zahradní grily na dřevěné uhlí jsou mezi grily naprostá klasika, u které zažijete všechny slasti i strasti s grilováním spojené. Další body jim získává jejich cenová dostupnost. Co na tom, že se možná trochu ušpiníte uhlím a kouřem, příprava potrvá nějakou tu chvilku, ale odměnou pro vás bude maso i zelenina s tou nezaměnitelnou kouřovou chutí, po které se všichni olizují až za ušima. A to vše za rozumnou cenu.

Grilování je kumšt

Gril na dřevěné uhlí vyžaduje určitou praxi - člověk se musí naučit oheň rozdělat, udržet a regulovat teplotu podle potřeby. V tom ale právě spočívá jejich krása. Grilování na těchto grilech se podobá téměř alchymii a každý si časem najde své vlastní postupy a triky, jak získat mezi svými přáteli věhlas mistra grilu. Jednou z výzev je u grilů na dřevěné uhlí princip ohřívání a odkapávání tuku z masa. Maso a zelenina se opékají přímo nad žhavými uhlíky, do kterých šťáva a tuk odkapávají. Právě tuk kapající přímo na uhlíky se čas od času vznítí, čímž produkuje škodlivé výpary, ale také může maso spálit.

Dbejte na správnou konstrukci

Správný gril na dřevěné uhlí tvoří dvě části, kotelvíko, obojí pevně usazené ve stabilní konstrukci. Víko by mělo disponovat větracími otvory pro odvod vzduchu, které zajišťují optimální cirkulaci vzduchu uvnitř grilu i hoření paliva při sklopeném víku. Vhod přijde i vestavěný teploměr a samozřejmě madlo s tepelným štítem. Spodek kotle by měl mít větrací průduchy pro přívod vzduchu, které jsou u některých modelů kombinované i s větracím systémem. Nade dnem je dále palivový rošt pro umístění paliva a nad ním v dostatečné vzdálenosti rošt grilovací.

Dřevěné uhlí nebo brikety?

Jako palivo si můžete zvolit mezi dřevěným uhlím a briketami. Dřevěné uhlí se snadno rozdělává, produkuje méně popelu a více tepla. Velmi rychle se ale spaluje a ke grilování ho budete potřebovat velké množství. Brikety naopak hoří mnohem delší dobu, ale při spalování se uvolňují chemické látky.

Pamatujte na udržování ohně

Dřevěné uhlí i lisované brikety vydrží hořet nanejvýše hodinu. Při delším grilování tak bude potřeba doplnit další palivo. Podívejte se, jaký má daný model způsob doplňování paliva a ověřte si, že jde o způsob bezpečný, který minimalizuje riziko popálení nebo jiné újmy na zdraví. Proto velkou výhodou bude, pokud půjde doplnění paliva provést bez sundávání masa i zeleniny z roštu.

Zahradní gril na dřevěné uhlí Hecht Kugelgrill

Jak vybrat plynový gril

Jednoduchost a kvalita

Pokud u grilování uvítáte jednoduché ovládání, rychlost přípravy a žádný dodatečný odpad, pak je pro vás plynový gril volbou číslo jedna. Plynové zahradní grily nevyžadují dlouhé rozpalování, jednoduše zapnete elektrické zapalování, nastavíte sílu hořáků a za okamžik se můžete pustit do grilování. Kvalitní plynové grily jsou o něco dražší než grily na dřevěné uhlí. Zatímco částka u nejlevnějších modelů začíná na 2 000 Kč, musí se u kvalitního plynového grilu s více funkcemi počítat s investicí v řádu několika tisíc. Za tuto cenu každopádně získáte gril, u kterého nebudete pro jeho intuitivní ovládání a spoustu možností litovat ani koruny.

Bezstarostné udržování ohně

Jako zdroj tepla u plynových grilů fungují hořáky napájené propan-butanem z tlakových lahví. A protože mají plynové grily praktické manuální nastavení hořáků, tak potraviny jsou ohřívané při stálé teplotě. Pro nás to znamená, že při grilování není potřeba udržovat oheň a ani nemusíme mít starost, že by nám gril vyhasl.

Ideální je, pokud má gril dva a více samostatných hořáků s vlastní regulací. Více hořáků umožňuje lepší regulaci tepla a snadnější dosažení rovnoměrné teploty na celé grilovací ploše.

Maso vždy jak má být

Připravované pokrmy se v plynových grilech ohřívají rovnoměrně díky cirkulaci vzduchu v poklopu, která zajišťuje stejnou teplotu v celém grilovacím prostoru. S plynovým grilem se vám tak nestane, že by maso bylo na povrchu ugrilované a vevnitř syrové. Maso ani zelenina při grilování neztrácí šťávu a zachovávají si tak charakteristické aroma i chuť.

Na výkonu záleží

Obecně se u grilů uvádí výkon v kilowattech, případně wattech, ale můžeme se setkat i s jednotkami BTU  (British Thermal Unit). U výkonu neplatí pravidlo “čím více, tím lépe” - spíše se zajímejte, zda má plynový gril dostatečný výkon v poměru ke grilovací ploše. Ale jednoduše řečeno, chcete-li  prostě dostatečný výkon pro klasické rodinné grilování, vybírejte grily s výkonem v rozmezí 7-12 kilowattů.

Přenosný gril šetří námahu

Pokud hodláte gril častěji přesouvat a neplánujete jej mít stále na jednom místě, pak je vhodné, aby měl gril kolečka a nebyl příliš těžký. Přemístění 70 kg vážícího grilu bez koleček jistě není nejradostnějším začátkem grilování. Není ale problém sehnat kvalitní plynový gril s vahou v rozmezí 10-30 kg, se kterým už se manipuluje mnohem snáze.

Plynový gril Cadac MERIDIAN 3+​1 černý

Jak vybrat elektrický gril

Snadné grilování kdykoli a kdekoli

Elektrický gril je praktickým a velmi flexibilním způsobem, jak grilovat v jakoukoli dobu na jakémkoli místě. Jedinou nezbytnou podmínkou je přístup k elektřině, to je vše. Elektrické grily jsou většinou skladnější, jídlo připravují bez jakéhokoli kouře nebo zápachu, a tak mohou být použity i v domácnosti nebo na balkoně apod. Hodí se zejména pro uživatele, kteří nemají tolik prostorových možností. Ocení jej tak zejména milovníci grilovaných pochoutek žijící ve městě.

Konstrukce je (opět) základ

Správný elektrický gril je  vyroben s kvalitní povrchovou úpravou. Po konstrukční stránce disponuje topnou spirálou s dostatečným výkonem. Topná spirála je základ celého grilu, dbejte proto, aby byla opravdu dostatečně kvalitní a také přístupná - to z důvodu snadného čištění. Dále elektrický gril disponuje spodní vanou s miskou na odkapávající šťávu, nejlépe vyjímatelnou. Je dobré, pokud jde u spodní desky pro odvod do odkapávací misky i nastavit sklon.  Při výběru modelu dejte přednost modelům s variabilním víkem, které zajišťuje rovnoměrné opékání masa.

Správným vedením tepla k lepší chuti

K opékání slouží kvalitní grilovací plocha, ideálně z litiny, která nejlépe vodí teplo. Výhodou je, pokud gril disponuje možností variabilního nastavení teploty a čitelnou světelnou signalizací provozu grilu a správné teploty. A nakonec má velký význam horní víko pro maximální využití tepla a pro nepřímé grilování.

Pravá chuť grilu i bez ohně

Nemusíte se obávat, že by pokrmy připravené na elektrickém grilu postrádaly onu typickou chuť. Tu zajišťuje šťáva z pokrmů, odkapávající a odpařující se z topné spirály. Vznícení tuku oproti grilům na dřevěné uhlí zde nehrozí, protože v prostoru je nedostatek kyslíku pro vznícení.

Kontaktní gril Catler GR 8030 SMART

Závěrečný slovníček pojmů 

  • Raclette gril - Typ grilu se nazývá podle speciálního, z kravského mléka vyráběného sýra, který se připravuje na malých pánvičkách. Tento pokrm u nás získal velkou oblibu zejména v poslední době. Na raclette grilu lze každopádně připravovat i jiná jídla než jen sýrové pochoutky.
  • Gril lokomotiva s udírnou - Název tohoto typu vychází ze vzhledu grilu, který skutečně lokomotivu připomíná. Zahradní gril s udírnou typu lokomotiva pracuje na systému dvou komor s více zdroji tepla a více grilovacími plochami. Gril lokomotiva díky tomu umožňuje grilování více pokrmů při rozdílných teplotách najednou, což přijde velmi vhod. Zahradní gril s udírnou typu lokomotiva také navíc umožňuje uzení studeným i teplým kouřem.

    Zahradní gril Hecht Sentinel
  • Přímé grilování - Jde o způsob přípravy, kdy je připravovaný pokrm přímo vystaven žáru - opéká se nad zdrojem tepla. Přímý způsob grilování je ideální pro různé druhy masa - steaky, hamburgery, kotlety apod. Je ale nezbytné připravované jídlo hlídat, aby se nepřipálilo.
  • Nepřímé grilování - Připravované jídlo se u nepřímého grilování nachází mezi zdroji tepla, princip je stejný jako například u horkovzdušné trouby. V případě grilů horký vzduch odráží spodní část grilu a vrchní víko. Jídlo se tak připravuje ze všech stran. Tento způsob přípravy se ponejvíc hodí pro velké kusy masa, které je třeba pro nejlepší chuť péct po delší dobu.
  • Kontaktní gril - Grilované maso, zelenina či jiná potravina je z obou stran v přímém kontaktu s grilovacími plochami. Na kontaktních grilech připravíte nejen kuřecí maso, steaky, ryby či zeleninu, ale dokonce i výborné sendviče. A pokud takový gril umožňuje rozevření víka na 180°, získáte najednou dvojnásobek plochy pro jednostranné grilování.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňky, Japonské zboží vše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru