Jak vybrat zavařovací hrnec

Mylná to domněnka, že zavařování nepatří k trendům moderní doby! Zdravá strava je čím dál více aktuálním tématem. Co víc dokáže nadchnout zarytého příznivce bio potravin, než domácí jahodový džem z vlastních jahod? Nejen konec léta, ale i pozdní jaro či podzim jsou období typická pro zavařování nejrůznějších druhů ovoce, zeleniny - a i dnes se těší velké popularitě. A je jen k dobru, že na rozdíl od doby minulé, kdy naše maminky a babičky zavařovaly ve většině případů v prádelním hrnci, v současné době tato činnost probíhá mnohem modernějším, jednodušším a rychlejším způsobem.

Zavařit je možné v podstatě všechno, kromě obvyklého ovoce a zeleniny můžete zavařit i houby nebo třeba maso. Dříve se zavařovalo zejména proto, aby došlo k uchování potravin na co nejdelší dobu a abychom měli dostatečné zásoby na zimu. Dnes se podstata zavařování posunula do trochu jiné dimenze. Nejsme již omezeni výběrem surovin, tak jak tomu bylo dříve. Vybrané produkty můžeme konzervovat dle vlastní chuti a nápadu. Důležitá je nejen chuť, ale také vzhled obsahu zavařené lahvičky. Mimo jiné je tento způsob úpravy potravin vhodný i pro diabetiky, alergiky a také ty z nás, kteří dbají na správnou životosprávu.

V případě, že jste příznivcem zavařování, preferujete zásoby kvalitních domácích džemů a marmelád a i v zimě chcete uspokojit své chuťové pohárky kvalitním ovocem a zeleninou, neváhejte a investujte do moderního zavařovacího hrnce. Čerstvé ovoce, které je sice i v zimě na pultech našich obchodů k dostání, totiž po dlouhé cestě z jižních krajů, odkud se k nám dováží, postrádá tu správnou chuť a především kvalitu, neboť se musí sbírat ještě nezralé, aby se k nám dostalo v poživatelném stavu.

ZAVAŘUJI, ZAVAŘUJEŠ, ZAVAŘUJEME...

Zavařovací metody se od těch předešlých ve své podstatě neliší, jsou stále stejné. Všechny suroviny, které chcete zavařit, musíte nejprve řádně očistit, naskládat do sklenic, zalít kvalitním nálevem, sklenice opatřit víčky a posléze sterilovat. Podstatný rozdíl lze zaznamenat ve způsobu práce. Existuje nepřeberné množství různých pektogelů, gelfixů a želírovacích cukrů, díky kterým dochází k urychlení celého procesu zavařování a samozřejmě se díky tomu zkracuje i doba pobytu u plotny. Tím největším a nejspolehlivějším pomocníkem, který vám práci usnadní nejvíce, je však moderní hrnec na zavařování a další moderní alternativy.

Zavařovací hrnce, které naleznete v současné nabídce, dokážou bez problémů zavařit i několik desítek sklenic současně, dále jsou schopny sledovat teplotu, v případě nutnosti ji zvýšit, či ji udržovat na požadované úrovni. A nejen to.

KDE? KLIDNĚ I V TROUBĚ!

Kromě zavařování v zavařovacím hrnci je možné využít také tlakové hrnce, elektrické, plynové či horkovzdušné trouby, nebo trouby mikrovlnné. Za top pomocníka při zavařování se však pokládá právě elektrický zavařovací hrnec.

ZÁZRAK JMÉNEM ZAVAŘOVACÍ HRNEC

Elektrický zavařovací hrnec je speciální hrnec určený primárně pro zavařování a konzervaci nejrůznějších druhů dalších potravin. Pro milovníky džemů, kompotů, zeleninových směsí i čalamád je to jasný adept na stálé místo v kuchyni!

Zavařovací hrnce moderní generace mají celou řadu předností. Tou hlavní je fakt, že disponují samostatným přívodem elektřiny a tudíž nejste při práci s nimi závislí na žádném dalším spotřebiči a použít je můžete po připojení do zásuvky třeba na balkoně, terase či zahradě vašeho domu. Zavařovací elektrické hrnce je ale možné využít nejen k zavařování, sloužit mohou také jako klasické velké hrnce. Obvykle mívají velký objem, cca 25 litrů. Můžete v nich tedy snadno uvařit guláš či polévku pro početnější společnost, vhodné jsou také pro přípravu a servírování teplých nápojů, jako např. grog, punč a podobně, v zimním období je lze využít jako velkou termosku. Některé elektrické zavařovací hrnce disponují i celou řadou dalších funkcí, které jsou pro jejich uživatele výrazným přínosem.

To je ale materiál...

V nabídce najdete z hlediska materiálu dvě základní varianty materiálu, ze kterých jsou zavařovací hrnce vyrobeny. Buď můžete zvolit obyčejnější a levnější smaltovaný, nebo nerezový hrnec.

Výbava a příslušenství zavařovacích hrnců

K běžnému vybavení elektrických hrnců na zavařování patří regulátor teploty. K dalšímu příslušenství, typickému pro zavařovací hrnce, se řadí například vypouštěcí ventil, který vám umožní bez větší námahy vypouštět z hrnce horký nápoj či vodu. Hrnce vyšší třídy potom ještě mívají termostat určený pro hlídání nastavené teploty vody, kontrolku a časovač, který slouží k ohlídání doby nezbytné pro konzervaci daného druhu ovoce či zeleniny. Za nadstandardní je potom možné pokládat vybavení zavařovacích hrnců nástavci určenými na odšťavňování, nádobou na zachycení samotné šťávy s vypouštěcí hadičkou.

A co cena?

Cena hrnců je různá, elektrické zavařovací hrnce můžete nejčastěji pořídit v cenové relaci od dvou do pěti tisíc korun. Konečná cena moderního zavařovacího hrnce úzce souvisí s volbou materiálu, ze kterého je zhotoven a s jeho vybavením.

Výrobci zavařovacích hrnců

Vzhledem k tomu, že elektrické zavařovací hrnce nejsou úplně běžnou součástí všech domácností, nejsou ani jejich značky a výrobci tak známí. Přesto si ale můžete být jisti, že pokud se rozhodnete pro zakoupení spotřebiče tohoto typu, určitě si vyberete a nebudete zklamáni.

Severin

Severin je tradiční německá značka, která byla založena již roku 1892. Zavařovací hrnce této značky lze považovat za ty více „obyčejné“. Obvykle mívají  plechový plášť opatřený smaltovou úpravou, plastové víko a izolované rukojeti. Design těchto hrnců se podobá hrncům fritovacím. K jejich běžnému vybavení patří regulátor teploty, kontrolka a ochrana proti přehřátí. Zavařovací hrnce značky Severin se řadí do nižší cenové kategorie, nicméně je lze považovat za velmi spolehlivé.

Guzzanti a Rommelsbacher

Výrobky těchto dvou světových značek se řadí do kategorie kvalitních a komfortních produktů vyšší třídy. Oba výrobci nabízejí automatické elektrické zavařovací hrnce, které jsou vybaveny časovým spínačem, který spotřebiteli umožňuje nastavení doby zavařování, po jejímž uplynutí se zavařovací hrnec sám vypne. Kromě toho je pro tyto elektrické zavařovací hrnce samozřejmostí termostat, světelná kontrolka a pojistka proti přehřátí. Ve valné většině případů se jedná o hrnce multifunkční, které jsou vybaveny uzavřeným dnem, a proto není problém je využít také pro přípravu klasických pokrmů. Elektrické hrnce značek Guzzati a Rommelsbacher se nejčastěji vyrábějí z broušené nerezové oceli a tak často bývají i pěknými designovými kousky, které mohou obohatit i vzhled vaší kuchyně.

ZAVAŘOVÁNÍ V TLAKOVÉM HRNCI

Pokud se rozhodnete pro zavařování využít tlakový hrnec, musíte velice pečlivě dodržovat dobu varu, která je v tomto případě relativně krátká. Při překročení ideální zavařovací doby může totiž snadno dojít k rozvaření sterilovaných produktů a tím i k jejich znehodnocení.

Před samotným zavařovacím procesem je do tlakového hrnce nutné vložit tzv. druhé dno, které je tvořeno například napařovací mřížkou nebo malým roštem, poté hrnec naplnit vodou do výšky přibližně dvaceti pěti centimetrů. Naplněné a zavíčkované sklenice se vkládají do hrnce a hrnec je nutné zakrýt poklicí. Pozor, tlakový ventil musí zůstat odkrytý!

Hrnec se poté zahřívá až do doby, než z ventilu začne stoupat pára, potom se na ventil nasadí uzávěr a probíhá sterilování. Vlastní zavařování trvá relativně krátce, v závislosti na druhu zavařovaných surovin, přibližně tři až pět minut. Po uplynutí tohoto časového limitu je nutné hrnec odstavit a po jeho vychladnutí z ventilu odstranit regulační uzávěr. V okamžiku, kdy tlak v hrnci poklesne, je možné ho otevřít a sklenice vyndat.

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jestliže jste se rozhodli provádět zavařování v plynové nebo elektrické troubě, pak je nutné naplněné a uzavřené sklenice umístit na pečící plech, který musí být předem zalit horkou vodou do výšky cca dvou centimetrů. Plech se vkládá do předehřáté trouby, doba zavařování se, stejně jako v předchozím případě, odvíjí od druhu ovoce či zeleniny. Zvolený program by měl odpovídat tradičnímu pečení.

A CO HORKOVZDUŠNÁ? TA TO NEUMÍ?

Umí! Při zavařování v horkovzdušné troubě se zavařovací sklenice vkládají na plech suchý, troubu je nutné nastavit na teplotu 150 ºC a přibližně po pěti minutách se teplota sníží na 85 – 90 ºC.  Doba zavařování je však i tady závislá na typu zavařovaného produktu.

MIKROVLNKY, JSTE V TOM TAKY

Také v mikrovlnné troubě můžete zavařovat veškeré ovoce, zeleninu a mnohé další produkty. Pro zavařování v mikrovlnné troubě platí, že sklenice o objemu 0,7 litru při výkonu 700 Wattů se zavaří cca za 6 minut. Pokud ovšem zvýšíte výkon, dojde pochopitelně ke zkrácení doby nutné k zavařování. V okamžiku, kdy chcete zavařovat více sklenic současně, což je celkem obvyklý jev, je nezbytné dobu zavařování násobit počtem sklenic, tj. pro zavaření tří sklenic je to doba 18 minut (3 x 6 minut při výkonu 700 W).  U sklenic s menším objem se doba zavařování úměrně zkracuje.

Zavařovací sklenice se do mikrovlnné trouby umísťují na otočný talíř, rozestavují se po jeho obvodu, v žádném případě ne na střed. Sklenice se do trouby vkládají zavřené, nevadí ani kovová víčka.

ZÁVĚREM

Ať už vsadíte na zavařovací hrnec, papiňák nebo troubu, držíme vám palce, ať vás domácí výtvor potěší v žaludku i na srdci. A pokud se třeba hned všechno nepovede napoprvé, nezoufejte! Vždyť zavařovací umění našich babiček pozvedla do výšin právě léta praxe! ;-)





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňky, Japonské zboží vše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru