Tipy jak na správně uvařený čaj

Spotřebiče

Pokud patříte mezi milovníky čaje, tak určitě víte, že různé druhy čajů potřebují na zalití vodu s různou teplotou, aby bylo dosaženo požadovaného vylouhování, uvolnění chuti a aroma. S obyčejnou varnou konvicí je složité dosáhnout požadované teploty a proto pro vás dnes máme tip na takovou “vychytávku” do vaší kuchyně.

Jedná se o varnou konvici Graef WK 702. Graef je jednou z nejznámějších a nejsilnějších německých značek, určitě vás tak nezklame. Tato konvice nabízí příkon 2000 W a kapacitu 1,5 litru.

Stěny nádoby konvice jsou dvojité, vnitřní nerezová stěna a vnější strana z černého akrylu. Předností je také velice atraktivní a moderní design, konvice se tak stane ozdobou vaší kuchyně.

Pokud budete připravovat například japonské čaje, je vhodná teplota 70 °C, pro čaje zelené a instantní nápoje 80 °C a +/- 93 °C na filtrovanou kávu. Pro přípravu vody o různých teplotách jsou k dispozici 4 modře svítící kontrolky, které ukazují teplotu vody osvětlením jednotlivých tlačítek.

Varná konvice Graef WK 702 také disponuje vyjímatelným filtrem vodního kamene a základnou s navíječem přívodního kabelu. S touto konvicí si vychutnáte své oblíbené čaje přesně tak, jak mají být uvařeny.

Zajímavosti o čaji

Čaj je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě a má bohatou historii, tradice a zajímavosti. Přinášíme vám několik fascinujících faktů o čajích, které vás možná překvapí.

Čaj pochází z Číny

Čaj má více než 5 000 let starou historii a původně pochází z Číny. Legenda praví, že čaj byl objeven v roce 2737 př. n. l. čínským císařem Šen Nongem, když list z čajovníku padl do vroucí vody, kterou právě vařil. Císař zamiloval do tohoto osvěžujícího nápoje a od té doby začala jeho popularizace.

Nejpopulárnější druhy čajů

Existuje mnoho druhů čajů s různými chutěmi a vlastnostmi. Nejpopulárnějšími druhy čajů jsou černý čaj, zelený čaj, bílý čaj, oolong a pu-erh. Každý z těchto druhů čajů má odlišnou úroveň oxidace a zpracování, což ovlivňuje jejich chuť a vůni.

Výroba čaje

Pro výrobu čaje se sbírají čajové listy, které se následně oxidují podle typu čaje. Oxidace je proces, při kterém se enzymy ve svazečku po sklizni aktivují a začnou ovlivňovat chuť a barvu čaje. Rozdílné míry oxidace vedou k různým typům čaje – od jemně oxidovaných bílých čajů až po plně oxidovaný černý čaj.

Zelený čaj a jeho blahodárné účinky

Zelený čaj je známý pro své množství zdravotních výhod. Obsahuje polyfenoly a katechiny, což jsou silné antioxidanty, které napomáhají ochraně před volnými radikály a snižují riziko vzniku různých onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Zelený čaj také obsahuje kofein, který působí jako stimulant a pomáhá zlepšit pozornost a soustředění.

Historie britské čajové tradice

Oslavná britská tradice čaje má své kořeny v 17. století, kdy byl anglický král Karel II. ženatý s portugalskou princeznou Kateřinou de Braganza. Portugalský životní styl kořenil v pití čaje a tak se i v anglickém dvorním prostředí začal čaj stávat oblíbeným nápojem. Postupem času se čaj stal symbolem britské kultury a tradice se rozšiřovala do dalších zemí.

Čaje z různých oblastí

Každá oblast, ve které se pěstuje čaj, má své specifické vlastnosti a chuťové profily. Například darjeeling z Indie je často nazýván „Champagne of Tea“ kvůli svému lahodnému a jemnému charakteru. Pu-erh čaj z Číny je jedinečný svou fermentací a stárnutím, díky kterému získává svou specifickou chuť a aroma.

Ritualizované pití čaje

V různých kulturách je pití čaje často spjato s rituály a tradicemi. Například v Japonsku existuje ceremoniál přípravy a servírování zeleného čaje, známý jako cha-no-yu nebo čajová ceremonie. V Číně je pití čaje také tradicí s dlouhou historií, kde je důležitá povaha čaje i samotný akt pití.

Nejoblíbenější čajový nápoj na světě

I když existuje mnoho druhů čajů, nejoblíbenějším čajovým nápojem na světě je černý čaj s mlékem, známý také jako masala chai. Tato indická specialita se stala oblíbenou po celém světě pro svůj sytý a kořeněný profil.

Čaj je prostě úžasný nápoj s bohatou historií a množstvím zajímavostí. Bez ohledu na to, zda preferujete černý čaj nebo zelený čaj, je fascinující objevovat všechny odlišnosti a jedinečné vlastnosti jednotlivých druhů. Takže si vypijte šálek čaje a připravte se na příjemnou čaje- kářskou cestu po světě čajů.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang