V japonské kuchyni se objevuje celá řada druhů nudlí,vyráběných z různých surovin – pšenice, rýže i pohanky. Ač jsou dnes nudle neodmyslitelnou součástí japonské kuchyně, jsou vlastně čínským vynálezem. Ale v Japonksu brzy zdomácněly a připravují se na mnoho způsobů a v mnoha variantách místních specialit. Mezi základní druhy nudlí patří především pšeničné nudle se nazývají sómen a přidávají se do polévek a slouží k přípravě salátů. Soba jsou pohankové nudle různé délky a tloušťky a objevují se navíc v mnoha krajových podobách. Nudle z rýžové mouky – harusame – tzv. sklěnené nudle, se dávají do polévek, ale slouží také k přípravě salátů nebo jako příloha k masovým pokrmům. Široké pšeničné nudle charakteristické pro oblast Nagoje se nazývají kišimen a jsou vlastně obdobou nudlí udon, ale jsou širší a tenčí.
Nudle udon s rajčaty (Udon no tomato nikomi)
Přísady:
1 balíček nudlí udon
2 rajčata
1 mrkev
4 plátky šunky
1 cibule
2 zelené papriky
2 lžičky másla
sůl, mletý pepř
4 lžíce japonské majónezy
Postup:
Rajčata rozpůlíme, vyjmeme z nich semena a poté nakrájíme na tenké proužky. Mrkev, šunku, cibuli a zelené papriky nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1 cm. Na pánev dáme rozehřát máslo a vložíme do ní nakrájené suroviny. Osolíme, opepříme, přidáme do poloměkka uvařené nudle udon, dobře promícháme a pomalu opékáme. Během přípravy občas pohazujeme pánví, aby si nic nepřipeklo, hotový pokrm vyjmeme z pánve, rozdělíme do jednotlivých misek a ozdobíme majonézou.
Tags: novinky