VŠE O RÝŽI Susi.cz

Novinky

Rýže je velmi stará potravina, která se pěstovala v Indii již předvíce jak 4000 lety.

Je mnoho druhů rýže, které se liší tvarem, velikostí a složením zrna.

Největšími konzumenty rýže jsou:

Čína – mnoho druhů podle velikosti

Indie – drobnozrnná (podle oblasti)

Thajsko – jasmínová rýže (ovoněná, aromatizovaná)

Japonsko – kulatá

Himaláje – Basmati (dlouhá, štíhlá, nelepí se)

Indonézie – dlouhozrnná

Španělsko – drobná

Itálie – 4 druhy

USA – Californská

Vietnam – lepkavá rýže – drobnozrnná

Rozdíly v druzích rýže:

Japonsko – populární je kulatá krátkozrnná rýže (typ zrna NISHIKI), její kvalita je zřejmá již ze vzhledu – zrnka rýže jsou jakoby průhledná a jsou všechna stejně velká. Je nutné rýži dobře vymýt, aby byla lesklá. Zrnka se nerozvaří, ale dobře k sobě lnou. NAGOMI – má delší zrno než NISHIKI

Italské rýže

Riso Comune – malá, kulatá, snadno se rozvaří Použití: na Minestrone

Riso Fino – dlouhá, špičatá, málo škrobu Použití: na Rizoto

Riso Superfino – silná, dlouhá, málo škrobu Použití: na Pilaf

Italská rýže se nevymývá a během vaření se stále míchá za soustavného podlévání tekutinami např. víno, zeleninový či masový vývar

Rýže slouží jako surovina pro  výrobu rýžových nudlí a rýžového papíru

Tags: novinky

© 2022 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang