Vybíráme gril

Novinky

Již od pradávna člověk připravuje pokrmy nad otevřeným ohněm. Proto grilování – barbecue – je jedním z nejstarších způsobů přípravy jídla. Lidstvo tento princip využívá od doby, kdy byl objeven oheň.Základním principem grilování je působení sálavého žáru na pokrm. Tento princip prošel slouhým vývojem, tj. od otevřeného ohniště přes grily na dřevěné uhlí až po současnou generaci grilů s lávovými kameny a grily s RBS technologií.

Jak vybrat správný gril a proč je pohodlné grilovat na lávě? Každý, kdo si chce pořídit nějaký gril, by měl zvážit, co od grilování očekává a jaké vlastnosti jsou pro něj nejdůležitější. Cena, velikost, rychlost, jednoduchost obsluhy, bezpečnost, skladování, údržba…

Pro lepsí výběr uvádíme porovnání grilu na dřevěné uhlí a lávového grilu. U grilu na dřevěné uhlí vzniká žár postupným hořením kousků dřevěného uhlí, zatímco na lávovém grilu se griluje sálavým žárem z lávových kamenů, které jsou zahřívány.

Příprava pokrmů u grilu na dřevěné uhlí trvá dlouho (na rozpálení dřevěného uhlí potřebujeme cca 45 minut), u lávového grilu je výhodou rychlá příprava pokrmů (lávové kameny jsou nažhavené cca za 10 minut). U lávového grilu lze grilovací teplota kamenů regulovat intenzitou plamene hořáku (řízení teploty je pro úspěšné grilování nejdůležitější). Díky lávovým kamenům je zaručenaq hygiena grilovacích pokrmů. U grilu na dřevěné uhlí nelze regulovat teplotu, lze regulovat pouze přístup vzduchu.

Čištění grilu na dřevěné uhlí se provádí po kazdém grilování od popela, u lávového grilu stačí kamenyt žárem.

Co jsou to lávové kameny? Lávový kámen je přírodní materiál pochazející z dnes již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu na spodním grilovacím roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu; výsledkem je žár, který vyzařuje na griládu(tj. například grilované maso) umístěnou na horním grilovacím roštu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde je zdrojem žáru dřevěné uhlí. Porézní povrch lávových kamenů na rozdíl od dřevěného uhlí vstřebává velké množství tuku , který odkapává při grilování z grilády, a tak zabraňuje nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Kameny neshoří, a proto je můžeme na rozdíl od dřevěného úhlí opakovaně. Grilujeme-li 1x týdně vydrží nám celou sezónu.

Lahůdka pro vyznavače grilování…RBS je pojmenování ojedinělé technologie, kdy dva keramické hořáky jsou umístěny po bocích grilovací vany. Patentový systém RBS umožňuje dosažení vydatné a rovnoměrné teploty po celé ploše grilovacího roštu, ale zároveň vylučuje vzplanutí odkapávajícího tuku. RBS patří už do kategorie grilů, kdy snadno uděláte hostinu nejen pro rodinu, ale i pro 10 a více strávníků, což vám umožní nejen velká grilovací plocha, ale zejména odpovídající výkon grilů.

© 2022 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang