Pravá Specialità Italiana v peci na pizzu chutná dokonale

Spotřebiče

Pizza je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z Itálie. Připravuje se pečením a skládá se základních surovin – středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí, rajčatového základu a mozzarelly. Nelze si bez ní představit večer? Dky peci na pizzu zvládne doma slaný koláč kdekdo.

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny.

Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v novodobé podobě.

Pec na pizzu

S pecí na pizzu má každý příležitost upéct si svoji vlastní pizzu z tepla domova a z vlastních ingrediencí. Je to jedno z důležitých příslušenství kuchyně. K základním surovinám lze přidat přísady dle chuti – olivy, sardinky, žampiony, cibule, nebo salám. Ze všech těchto surovin se dají udělat i miniatury v podobě pizza šneků.

Elektrická pec zajišťuje dokonalé propečení, protože má spodní a horní topné těleso. Pizza se peče na otočném kamenném talíři a díky skleněnému okénku lze kontrolovat fázi propečení. Pec na pizzu má 3 stupně pečení s časovačem do 30 minut. Pec je garantovaná italským patentem.

Vyrobit skvělou pizzu v domácí peci na pizzu je zábavné a chutné. Zde je krok za krokem, jak na to:

Suroviny:

  • Pizzové těsto (lze jej zakoupit hotové nebo vyrobit sami)
  • Omáčka na pizzu (rajčatová)
  • Sýr na pizzu (nejlépe mozzarella)
  • Ingredience dle výběru (šunka, salám, zelenina, houby, olivy)

Postup:

  1. Předehřátí trouby: Nastavte troubu na co nejvyšší teplotu, kterou pec umožňuje. Ideálně by to mělo být okolo 250-280°C.
  2. Příprava povrchu: Pokud máte pizzový kámen nebo pizzovou pánev, dejte ji do pece už při předehřívání. Pokud nemáte speciální nádobu na pečení pizzy, můžete použít pečicí plech, který také předehřejte.
  3. Rozválení těsta: Na pomoučené pracovní ploše rozvalte pizzové těsto do požadované velikosti. Pokud máte rádi tenkou křupavou kůrku, rozválejte těsto co nejtenčí.
  4. Nanesení omáčky: Na rozválené těsto nanesete tenkou vrstvu rajčatové omáčky. Nepřehánějte to, aby těsto zůstalo křupavé.
  5. Přidání sýra: Na omáčku naskládejte plátky nebo nastrouhaný sýr. Mozzarella je tradiční volbou a má výbornou tavitelnost a chuť.
  6. Přidání ingrediencí: Přidejte další ingredience podle svého výběru. Můžete použít šunku, salám, zeleninu, houby, olivy nebo cokoli dalšího, co máte rádi.
  7. Pečení: Opatrně přenesete připravenou pizzu do předehřáté pece na vyhřátý pizzový kámen, pánev nebo pečicí plech. Pečte pizzu asi 10-15 minut, nebo dokud těsto nezhnědne a sýr se neroztaví a nezačne lehce hnědnout.
  8. Kontrola: Během pečení udržujte pizzu na očích, abyste se ujistili, že se nespálí. Pečení do zlatova je ideální.
  9. Podávání: Jakmile je pizza hotová, opatrně ji vyjměte z trouby a nechte ji chvilku vychladnout, abyste se nepopálili. Nakrájejte na plátky a podávejte.
  10. Dokončení: Můžete přidat čerstvé bylinky, jako je bazalka, nebo kapku olivového oleje na zvýraznění chuti.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang