Grilování patří k jaru

Dílna, stavba a zahrada

Všichni, kdo mají alespoň malý kousek zahrádky, každé jaro nedočkavě oprašují grily. Je to kultura. Je to životní styl a je to relax. Grilování je především dobré maso a kvalitní gril. Dobrý gril je potřeba po dlouhé zimě připravit na sezónu. Gril je vhodný i jako dárek.

Grilování je oblíbený způsob přípravy jídla, při kterém se pokrmy připravují na grilu, který může být plynový, dřevěný, elektrický nebo uhlíkový. K grilování lze použít různé druhy potravin a ingrediencí. Zde je seznam některých potravin a pokrmů, které jsou běžně grilovány:

  1. Masa:
    • Hovězí, vepřové, kuřecí, kachní nebo jehněčí maso
    • Párky, klobásy, plátky slaniny
    • Ribe eye steak, filet mignon, kuřecí prsa, vepřové kotlety
  2. Ryby a mořské plody:
    • Pečený losos, tuňák, treska, krevety, mušle
    • Rybí filety nebo celé ryby
    • Grilované kalamáry nebo chobotnice
  3. Zelenina:
    • Paprika, cibule, cuketa, rajčata, baklažán
    • Brambory
    • Kukuřice
  4. Ovoce:
    • Ananas, banány, broskve, hrušky
    • Grilované jablko nebo nektarinky na dezert
  5. Sendviče a hamburger:
    • Grilovaný hamburger, kuřecí sendvič, sendviče s grilovaným zeleninovým plněním
  6. Placky a chleba:
    • Placky z masa nebo ryb, jako jsou burgerové placky nebo placky z lososa
    • Grilovaný chléb nebo tortily
  7. Různé doplňky:
    • Omáčky, marinády a koření pro dochucení
    • Sýry pro přidání do sendvičů nebo jako přílohu
  8. Dezerty:
    • Grilované ovoce s vanilkovou zmrzlinou
    • Marshmallows
  9. Klobásy:
    • Grilované klobásy jako bratwurst nebo chorizo
  10. Různé pokrmy:
    • Placky na grilu, například bramborové placky nebo palačinky
    • Pizza na grilu

Při grilování lze vyzkoušet různé kombinace těchto ingrediencí a experimentovat s různými kořenícími směsmi a marinádami a vytvořit tak unikátní chuťový zážitek. Umění grilování je kulturou.

Jaké náčiní je potřeba ke grilování

Jsou grily lávové, grily plynové a grily na dřevěné uhlí a také kontaktní grily. K lávovým jsou potřeba lávové kameny a k plynovému je dobré mít celou sadu na připojení grilu na propanbutanovou lahev. Pro grilování bude potřeba několik základních nástrojů a náčiní, které pomohou připravit jídlo a udržet gril v pořádku.

  1. Gril: Gril je samozřejmě nezbytným zařízením. Může to být plynový gril, uhlíkový gril, elektrický gril nebo dřevěný gril. Výběr závisí na preferencích a možnostech.
  2. Grilová mřížka: Grilová mřížka je povrch, na kterém jsou přímo grilovány potraviny. Může být vyrobena z různých materiálů, jako je nerezová ocel, litina nebo chrom, a je důležité ji udržovat čistou.
  3. Dlouhá kleště na grilování: Kleště jsou užitečné pro otočení masa nebo zeleniny na grilu a manipulaci s horkými potravinami.
  4. Grilovací vidlička: Vidlička umožní jednoduše porcovat a servírovat grilované pokrmy.
  5. Grilovací štětec: Štětec se používá k nanášení marinády nebo oleje na potraviny během grilování a také k čištění mřížky po grilování.
  6. Grilovací pánve: Pánve na grilu jsou užitečné pro přípravu menších pokrmů, jako jsou zeleninové směsi nebo ryby, které by se mohly snadno rozpadnout na mřížce. Pečený losos na másle získá z grilu naprosto skvělou chuť.
  7. Teploměr na grilování: Teploměr je důležitý pro kontrolu teploty grilu a zajištění, aby byla masa pečená na správnou teplotu pro bezpečnou konzumaci.
  8. Rukavice na grilování: Rukavice chrání ruce před horkými povrchy a potravinami na grilu.
  9. Nádoby na marinádu: Nádoby na marinádu umožní připravit marinádu a naložit potraviny před grilováním.
  10. Grilovací nářadí: To může zahrnovat grilovací nůž a další nástroje, které usnadňují manipulaci s potravinami na grilu.
  11. Grilovací koření a marinády: Různé koření a marinády přidávají pokrmům chuť a aroma. Je žádoucí je mít vždy po ruce pro dochucení pokrmů.
  12. Aluminiová fólie: Fólie se používá k balení potravin a vytváření parního efektu na grilu.

Toto náčiní pomůže připravit vynikající grilovaná jídla a zajistit, aby grilovací dobrodružství bylo úspěšné a bezpečné.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang