
Suroviny:
- 8 vajec
- 6 lžiček vody
- 1/4 lžičky koncentrovaného vývaru daši no moto
- 2 lžičky mirinu
- 4 lžíce rostlinného oleje
Dále je potřeba obdélníková pánev pro přípravu dašimaki tamago
Postup:
Vejce rozšleháme, přidáme vodu, vývar daši no moto a mirin a našleháme. Pánev (nejlépe pravoúhlou, obdelníkovou) lehce potřeme na dně i po stěnách olejem. Vhodné je k tomu používat ubrousek namočený do oleje nebo mašlovačku.
Pak naběračkou nalijeme část vaječné hmoty (asi jednu čtvrtinu) v tenké vrstvě na vymaštěnou pánev, necháme ztuhnout a hůlkami nebo vařečkou svineme a přemístíme na vzdálenější konec pánve , až zabírá jen čtvrtinu pánve.
Mašlovačkou opět vymastíme volnou část pánve , dolijeme další porci vaječné hmoty a necháme ji rozlít po celé ploše pánve i pod hotovou sedlinu (trochu ji nadzvedneme). Když je omeleta hotová, přehrneme ji – s již udělanou omeletou z prvního kola – na jednu stranu pánvičky.
Tento proces opakujeme ještě dvakrát, až spotřebujeme veškerou vaječnou hmotu. Horký závitek vyndáme na bambusovou podložku suši mat, svineme do tvaru hranolu a necháme vychladnout, aby se vytvaroval a zpevnil její konečný tvar , který by měl být na průřezu čtverhranný.
Po vychladnutí krájíme na proužky silné asi 25mm, které dáváme jednak na suši, jednak jako součást svačinové krabičky obentó , nebo jako jeden z chodů k snídani.
Můžeme též ochutit černým praženým sezamem. Celou nepokrájenou roličku můžeme také uskladnit v chladničce pro příležitostné užití, kdy ji pak krájíme na kolečka a zdobíme japonské pokrmy z rýže.