RECEPT NA VEPŘOVÝ ŘÍZEK – s omáčkou tonkacu

Recepty

Vepřové maso se dříve považovalo za podřadný druh masa a používalo se hlavně pro přípravu jídel, které byly přejaty do japonské kuchyně z cizích zemí. Dnes tomu tak není a vepřové maso se pokládá ze stejně hodnotné jako hovězí. Nejznámější typ pokrmu z vepřového masa je rozhodně tonkacu, které se připravuje mnoha způsoby.

Suroviny:

  • 4 vepřové řízky (po 120g)
  • sůl, mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce,hladká mouka a strouhanka panko na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • 4 velké listy čínského zelí
  • omáčka tonkacu

Pro omáčku tonkacu:

  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku mirin (sladké rýžové víno)
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžíce sake (japonské víno)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička hladké mouky (pro zahušťování)

Postup:

  1. Nejprve připravte omáčku tonkacu. V malém hrníčku smíchejte sójovou omáčku, mirin, cukr, sake, sezamový olej, zázvor a česnek. Ohřejte směs na mírném ohni a vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a omáčka zhoustne.
  2. Přidejte lžičku hladké mouky a důkladně promíchejte, dokud omáčka nezhustne. Poté ji odložte stranou.
  3. Řízky naklepeme, omyjeme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Pak je obalímev hladké mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance panko (panko je speciální strouhanka, která je hrubá a po osmažení má řízek jakoby jehličky).
  4. Řízky smažíme na rozehřátém oleji (180°C). Zelí nakrájíme na nudličky a posypeme jím řízky potřené omáčkou tonkacu.

Toto jídlo je bohaté na chutě a kontrasty mezi křupavými řízky a sladce-slanou omáčkou tonkacu. Mějte na paměti, že omáčka tonkacu je docela sladká, takže si ji lze upravit podle své chuti přidáním více nebo méně cukru.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang