
Tempura je proslulé japonské jídlo, které také daleko překročilo hranice Japonska. V Japonsku samotném i jinde jsou dokonce restaurace specializované na tempuru a nebo se tempura podává jako součást většího menu.
Ač dnes jeden z nejznámějších japonských pokrmů, je tempura původně portugalské jídlo, které v Japonsku v 17. století zcela zdomácnělo. Co je však nejdůležitější – nesmí se ošidit. Když nejsou po ruce ty správné suroviny, uvařte raději něco jiného.
Suroviny
- 8 krevet
- 4 kusy ryby s bílým masem(mořská štika, treska, platýs)
- 4 houby shitake (čerstvé nebo namočené sušené)
- 2 lilky
- 1/2 sladké brambory
- 2 zelené papriky
- 1/2 hrnečku nastrouhané bílé ředkve daikon
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 3 hrnečky rostlinného oleje
Směs na obalení – koromo:
- 1 hrneček obalovací směsi tempura ko
- kostky ledu
- 1 vejce
Omáčka tencuju:
- 1 hrneček vody
- 1/2 lžičky koncentrovaného vývaru daši no moto
- 1/4 hrnečku sójové omáčky
- 1/4 hrnečku mirin
Postup
Krevety uvaříme a svlékneme z krunýře, ponecháme pouze krunýř ocásku. Ryby omyjeme a osušíme. Houby necháme v celku, lilky nakrájíme na plátky, brambory na kolečka a papriky na silnější proužky. Pak připravíme z vejce a obalovací směsi husté těstíčko, přidáme kostky ledu a promícháme. Toto je právě ten nejdůležitější kuchařský trik při přípravě tempury.
Těstíčko musí být velmi chladné, a navíc může obsahovat žmolky mouky – Japonci to dokonce mají rádi! Kousky krevet,ryb a zeleniny pak smáčíme v ledovém těstíčku a házíme do vroucího oleje. Těstíčko se musí ihned uzavřít.
Dáváme smažit pouze jednotlivé kousky, aby teplota oleje neklesala. Podáváme na proutěných košíčcích na kousky savého papíru. Každý stolovník si přidá svoji porci strouhané ředkve do omáčky tencuju (připravíme jí prostým promícháním uvedených surovin) a jednotlivá sousta si omáčkou dochucuje.
Jako změnu lze též smažit silnější kolečka cibule a kolečka mrkve. Někdy se také dělá pouze zeleninová tempura, a to tak, že se mrkve nastrouhá, smíchá s nakrájenou cibulí a ze směsi se tvoří jakési koláčky, které se obalí v těstíčku a rychle osmaží.
Další variací na stejné téma je tempura udon. Tempura se připraví stejně, jako v uvedeném předpisu, ale neklade se na proutěný košíček, nýbrž na nudle udon s polévkou udon.
Toto je velmi oblíbené jídlo v zimních měsících. Nám někdy přijde líto, když se krásně osmažená kreveta zbavuje své křuplavé kůrčičky v nudlové polévce.