Rýže je velmi stará potravina, která se pěstovala v Indii již předvíce jak 4000 lety.
Je mnoho druhů rýže, které se liší tvarem, velikostí a složením zrna.
Největšími konzumenty rýže jsou:
Čína – mnoho druhů podle velikosti
Indie – drobnozrnná (podle oblasti)
Thajsko – jasmínová rýže (ovoněná, aromatizovaná)
Japonsko – kulatá
Himaláje – Basmati (dlouhá, štíhlá, nelepí se)
Indonézie – dlouhozrnná
Španělsko – drobná
Itálie – 4 druhy
USA – Californská
Vietnam – lepkavá rýže – drobnozrnná
Rozdíly v druzích rýže:
Japonsko – populární je kulatá krátkozrnná rýže (typ zrna NISHIKI), její kvalita je zřejmá již ze vzhledu – zrnka rýže jsou jakoby průhledná a jsou všechna stejně velká. Je nutné rýži dobře vymýt, aby byla lesklá. Zrnka se nerozvaří, ale dobře k sobě lnou. NAGOMI – má delší zrno než NISHIKI
Italské rýže
Riso Comune – malá, kulatá, snadno se rozvaří Použití: na Minestrone
Riso Fino – dlouhá, špičatá, málo škrobu Použití: na Rizoto
Riso Superfino – silná, dlouhá, málo škrobu Použití: na Pilaf
Italská rýže se nevymývá a během vaření se stále míchá za soustavného podlévání tekutinami např. víno, zeleninový či masový vývar
Rýže slouží jako surovina pro výrobu rýžových nudlí a rýžového papíru
Tags: novinky