Bun bo nam bo – recept

Recepty
Bun bo nam bo

Bun Bo Nam Bo je tradiční vietnamské jídlo, které se skládá z rýžových nudlí, masového vývaru, grilovaného hovězího masa, zeleniny a bylinek. Toto jídlo je velmi oblíbené v jihovýchodní Asii a stává se stále populárnější i v západních zemích, díky svému vynikajícímu chuťovému zážitku a snadné přípravě.

Bun Bo Nam Bo je jednoduché jídlo, které se skládá z několika ingrediencí, které jsou pečlivě vybrány a připraveny, aby vytvořily skvělou chuťovou kombinaci. Hovězí maso se griluje spolu s česnekem, cibulí a dalšími kořením, aby získalo dokonalou chuť.

TIP: Pro vietnamská jídla je perfektní pánev WOK. Pokud patříte mezi milovníky asijské kuchyně a často v restauracích obdivujete způsob servírování, tak neváhejte a prozkoumejte širokou nabídku na Aliexpressu, kde najdete všechno možné i nemožné, čím si dokážete zpestřit vaše stravovací rituály. Jak jednou Aliexpress objevíte, tak pochopíte, že Aliexpress promo code je přesně to, co potřebujete, abyste si mohli objednat všechny položky z nákupního košíku za tu nejlepší možnou cenu.

Zelenina a bylinky jako jsou ředkvičky, zelí, koriandr a mátové lístky, jsou přidávány k rýžovým nudlím a masovému vývaru, aby se vytvořil dokonalý základ pro toto jídlo.

Bun bo nam bo
Bun Bo Nam Bo patří ke klasikám vietnamské kuchyně.

Bun Bo Nam Bo

Bun Bo Nam Bo je skvělé jídlo pro lidi, kteří mají rádi výrazné chutě a zdravé jídlo. Toto tradiční jídlo asijské kuchyně obsahuje hodně zeleniny a bylinek, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Rýžové nudle jsou lehké a snadno stravitelné, což z něj činí skvělou volbu pro lidi s citlivým trávicím systémem.

Bun Bo Nam Bo je podobně jako třeba jarní závitky tradiční vietnamské jídlo, které se těší velké oblibě po celém světě. Jeho jednoduchá příprava a vynikající chuťový zážitek, činí z tohoto jídla skvělou volbu pro lidi, kteří mají rádi zdravé a výrazné chutě.

Pokud se chystáte navštívit jihovýchodní Asii, nezapomeňte ochutnat tuto lahůdku a objevte kouzlo vietnamské kuchyně. Bun Bo Nam Bo si ale samozřejmě můžete připravit také doma, a podávat ho například s krevetami.

Asijská kuchyně recepty

Jaké nabízí asijská kuchyně recepty? Kromě vietnamských specialit, jako je bun bo nam bo nebo třeba polévka pho, se jedná například o japonské sushi, miso polévku, ramen, nebo třeba asijský zeleninový salát. Velké popularitě se těší také thajská kuchyně v popředí s thajským kari.

Bun bo nam bo recept

Připravte si sami doma tento báječný bun bo nam bo recept s nudlemi, křehkým hovězím masem a marinádou z ústřicové omáčky.

Bun bo nam bo ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové (skirt steak/sirloin)
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • Sůl
  • 4 lžíce arašídů
  • Fazolové lusky
  • Smažená šalotka
  • 1 okurka nakrájená na tenké plátky
  • 1 balíček máty
  • 1 balíček čerstvého koriandru
  • 1 balíček koriandru
  • 1 balíček bazalky
  • 1 balíček listů perily/šišo
  • 1 máslový salát
  • 340 g rýžových nudlí

Na marinádu:

  • 1 – 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 stonky citronové trávy

Na omáčku nuoc cham:

  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1/2 – 1 limetka
  • 6 lžic teplé vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1-2 thajské chilli papričky, nakrájené na plátky

Na nakládanou zeleninu:

  • 1 mrkev
  • 1 papája
  • 1 – 1 a 1/4 šálku bílého octa
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 šálek teplé vody

Bun bo nam bo recept

  1. Hovězí maso nakrájejte napříč na tenké plátky.
  2. Hovězí maso naložte do marinády a nechte 30 minut odležet.
  3. Smažte na slunečnicovém nebo řepkovém oleji na sporáku při vysoké teplotě, dokud maso nezčervená. Jakmile maso přestane být červené, vypněte sporák.
  4. Rozpusťte cukr v teplé vodě.
  5. Přidejte rybí omáčku a limetkovou šťávu.
  6. Přidejte česnek a chilli.
  7. Nakrájenou mrkev a papáju posypte několika špetkami soli. Nechte je půl hodiny odležet. Budou produkovat trochu vody. Vymačkejte je, dokud nebudou suché. (Pokud používáte mraženou papáju, nemusíte ji posypávat solí. Stačí vymačkat vodu).
  8. Rozpusťte cukr v teplé vodě. Poté přilijte bílý ocet. Začněte s jedním šálkem. V případě potřeby dolijte postupně zbytek.
  9. K uložení nálevu použijte skleněnou nádobu. Solný nálev by měl pokrýt celou mrkev a papáju. Pevně je přikryjte.
  10. Opečte arašídy na pánvi. Oheň můžete dát na střední nebo vyšší stupeň. Dokončete, když slupka zhnědne a začne se od arašídů uvolňovat. K odstranění slupky použijte kuchyňskou utěrku.
  11. Máslový salát rozložte na velkou mísu. Pak rýžové vermikelly. Přihoďte na plátky nakrájenou okurku a mátu. Pak přidejte hovězí maso, nakládanou mrkev a papáju.
  12. Použijte 2-4 lžíce omáčky (záleží na tom, kolik jí dáte do mísy). Navrch přidejte drcené arašídy.
Bun bo nam bo
Nedílnou součástí řady receptů jsou arašídy.

Bunbonambo recept – vietnamské jídlo

Bun Bo Nam Bo je vietnamský hovězí nudlový salát, který je lákavě svěží, zdravý a chutný a jehož příprava trvá pouhých 30 minut.

Tento recept na hovězí nudlový salát, známý také jako Bun Bo Xao, se skládá ze šťavnatého hovězího masa, rýžových nudlí, spousty zeleniny a bylinek a osvěžujícího dresinku z limetky a rybí omáčky. Tento osvěžující pokrm je ideální jako rychlý oběd nebo hlavní jídlo.

Bunbonambo recept – vietnamské jídlo – ingredience

  • 300 g hovězího masa
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička drceného česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička drceného zázvoru

Zeleninová část:

  • 1 šálek mrkve nakrájené na nudličky
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 1 šálek nakrájené červené cibule volitelně
  • 1 šálek fazolových klíčků
  • listy hlávkového salátu
  • nudle vermicelli
  • 2 šálky nudlí vermicelli
  • Čerstvé bylinky
  • 1 svazek bazalky
  • 1 svazek koriandru

Dresink Nuoc Cham

  • 2 limetky
  • 100 ml teplé vody
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička drceného česneku
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 nadrobno nakrájená chilli paprička
  • Arašídy
  • 1/2 šálku pražených arašídů

Bunbonambo recept – postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na jemné plátky a spolu s marinádou ho dejte na 30 minut do mísy.
  2. Připravte rýžové nudle podle návodu na obalu.
  3. Nakrájejte mrkev a okurku (nebo jinou čerstvou syrovou zeleninu, kterou se rozhodnete použít) a vložte ostatní zeleninu, jako jsou čerstvé fazolové klíčky a salát, připravené k sestavení.
  4. Smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, teplou vodu, cukr a chilli na nước chấm a upravte podle chuti.
  5. Rozehřejte wok nebo pánev na vysokou teplotu, přidejte olej na vaření a pak hovězí maso smažte jednu minutu, dokud nebude propečené.
  6. Pro sestavení pokrmu vložte nudle do mísy, přidejte zeleninu a bylinky a poté na ně položte smažené hovězí maso. Pokapejte dresinkem a vychutnejte si domácí bun bo nam bo.

Rýžové nudle recept bez masa

Pokud chcete trochu změnu, ale nechcete se vzdávat asijského jídla, můžete vyzkoušet tento recept na rýžové nudle bez masa.

Rýžové nudle recept bez masa – ingredience

  • 500 g rýžových nudlí, uvařených podle návodu na obalu
  • 3 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1/2 střední sladké cibule nakrájené na tenká kolečka
  • 5 středně velkých šalvějí, nakrájených na centimetrové kousky
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na nudličky
  • 2 šálky nakrájeného napa zelí na tenké plátky
  • 1 šálek špenátu
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo podle chuti

Rýžové nudle bez masa recept

  1. Ve velké míse smíchejte uvařené rýžové nudle se sezamovým olejem.
  2. Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte česnek, zázvor, cibuli, šalotku a mrkev a vařte 3 až 4 minuty.
  4. Do oleje ve woku přidejte česnek, zázvor, cibuli a mrkev.
  5. Přidejte zelí, špenát a kuřecí vývar.
  6. K zelenině ve woku přidejte zelí, špenát a kuřecí vývar.
  7. Vařte 3 až 4 minuty, dokud se vývar z větší části neodpaří.
  8. Přidejte sójovou omáčku a dobře promíchejte.
  9. Přidejte sójovou omáčku k zelenině ve woku.
  10. Přidejte nudle na pánev nebo do woku, promíchejte, aby se spojily a prohřály.
  11. Podle potřeby přidejte sójovou omáčku.
Bun bo nam bo
Vietnamské pokrmy můžete servírovat s pestrou paletou zeleniny.

Vietnamské nudle recept

Připravte si tuto vietnamskou mísu s nudlemi a osvěžující večeři. Je připravená z kuřecího masa, rýžových nudlí, čerstvých bylinek a syrové zeleniny, přelitá pikantní zálivkou z rýžového octa a podávaná za studena.

Vietnamské nudle – ingredience

  • 2 lžíce krystalového cukru nebo více podle chuti
  • 1/2 šálku ochuceného rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 kus čerstvého zázvoru, nakrájený na 2 silné plátky
  • 1 stroužek česneku, rozpůlený
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 velká kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 230 g rýžových nudlí vermicelli
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 2 šálky čerstvých fazolových klíčků
  • 1 jalapeño nebo jiná chilli paprička, zbavená jádra a nakrájená na tenké plátky
  • 2 šalvějové cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce nasekaných čerstvých lístků koriandru
  • 3 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 1/4 šálku arašídů, nahrubo nasekaných
  • 1 limetka, rozčtvrcená, na ozdobu

Vietnamské nudle recept – postup

  1. V hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, rýžový ocet, rybí omáčku, zázvor a česnek. Za častého míchání vařte, dokud se na okrajích neobjeví bublinky a cukr se nerozpustí. (Můžete také po 30 sekundách ohřívat v mikrovlnné troubě, dokud se cukr nerozpustí a dresink nebude horký.)
  2. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Děrovanou lžící vyjměte a vyhoďte zázvor a česnek.
  3. Dresink ochutnejte a podle chuti přidejte ještě 1/2 lžičky cukru. Zálivka by měla být příjemně vyvážená, s octem a sladkou příchutí.
  4. Zálivku lze připravit několik dní předem; uchovávejte ji v chladu.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C. V misce smíchejte omáčku hoisin a ústřicovou omáčku s kanolovým olejem. Přidejte kuře a dobře ho otočte, aby se celé obalilo.
  6. Kuře naaranžujte do zapékací misky v jedné vrstvě. Přikryjte fólií a pečte 35 minut.
  7. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Odstavte z ohně, přidejte nudle a nechte je stát 3 až 5 minut, nebo dokud nudle po ochutnání nezměknou.
  8. Slijte je do cedníku, propláchněte studenou vodou a cedníkem zatřeste, abyste odstranili přebytečnou vodu. (Pokud kuře ještě není zcela hotové, přikryjte nudle studenou vodou, aby nevyschly. Před podáváním je nechte okapat.)
  9. Rozpalte velkou nepřilnavou nebo dobře okořeněnou litinovou pánev na středně vysoké teplotě. Uvařená kuřecí prsa rozložte do jedné vrstvy a 2 minuty opékejte. Otočte je a vařte další 2 minuty. Dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  10. Vyjměte je z pánve a nechte krátce vychladnout. Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky, pokud možno tak, aby byly plátky pohromadě.
  11. Nudle rozdělte do 4 velkých misek. Přidejte plátky kuřecího masa, mrkev, fazolové klíčky, jalapeňo a šalotku. Potřete několika lžícemi zálivky a ozdobte koriandrem, mátou a arašídy. Podávejte s limetkou a zbývajícím dresinkem po straně.

Bun bo nam bo je vynikající pokrm, který se snadno připravuje a nabízí komplexní a vyváženou chuťovou paletu. Tento recept kombinuje jemné nudle, čerstvé bylinky, zeleninu a maso, což zajišťuje vyváženou a zdravou stravu pro celou rodinu.

Pokud máte rádi asijskou kuchyni a chuťově komplexní pokrmy, určitě byste neměli tento recept na bun bo nam bo vynechat. Připravte si ho doma a užijte si unikátní gastronomický zážitek z exotických končin.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang