Vepřová panenka – recept

Recepty

Pokud hledáte snadné, chutné a výživné jídlo, hledejte vepřovou panenku. Tento libový kus vepřového masa je všestranně použitelný a chutný, takže se skvěle hodí k přípravě různých pokrmů.

Vepřová panenka je libový kus vepřového masa, který pochází ze svaloviny podél páteře prasete. Má nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a je bohatá na základní vitaminy a minerály, jako je thiamin, niacin, fosfor a selen. Je také dobrým zdrojem železa a zinku.

Receptů z vepřové panenky je mnoho a lze ji připravovat různými způsoby, například grilovat, péct, smažit nebo dokonce pomalu vařit – například při přípravě guláše z panenky. Můžete ji také marinovat, abyste jí dodali extra chuť a křehkost.

Při přípravě vepřové panenky je důležité zajistit, aby byla uvařena na správnou vnitřní teplotu, což zajistí bezpečnost a optimální chuť. Vnitřní teplota vepřového masa by měla dosáhnout alespoň 63 °C. Tuto teplotu lze zkontrolovat teploměrem zapíchnutým do nejsilnější části vepřového masa.

Jako příloha k vepřové panence se výborně hodí zelené fazolky nebo třeba brambory pečené ve slupce. Pokud jste milovníci cukety, můžete jako přílohu připravit cuketové placky. Jako polévku před vepřovou panenkou můžete podávat třeba čočkovou polévku s cibulí.

Vepřová panenka na minutku – recept s jablky a šalvějí

Klasická kombinace s nízkým obsahem tuku a fantastickou chutí, vynikající hlavní jídlo.

Ingredience na vepřovou panenku na minutku

  • 1 citron
  • 4 x 140 g kousků vepřové panenky
  • 2 lžíce šalvějových lístků, nahrubo nasekaných
  • 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
  • 1 lžička světlého cukru

Vepřová panenka na minutku – postup

  1. Rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a vymačkejte šťávu z obou polovin.
  2. Vepřovou panenku rozřízněte uprostřed a téměř celou ji otevřete jako knihu. Přendejte na plech a dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. Posypte 1 lžící šalvěje. Grilujte 8-10 minut, jednou otočte, dokud není maso propečené.
  3. Mezitím nalijte citronovou šťávu do malé pánve. Do pánve přidejte jablko se zbývající šalvějí, cukrem, solí a pepřem.
  4. Za stálého míchání přiveďte k varu a poté vařte do změknutí, asi 6 minut. Podávejte s oblíbenou zeleninou a americkými brambory.
Panenka by měla zůstat lehce růžová, aby zůstala šťavnatá.

TIP: Pokud si na minutky nepotrpíte a máte raději spíše hotovky, zkuste tento vepřový guláš nebo rychlý játrový guláš. Můžete také vyzkoušet recept vepřové plátky, které lze použít do různých pokrmů nebo je také výborná vepřová kotleta, ať už jako hlavní jídlo či večeře. Pokud nemáte zrovna chuť na vepřové maso, zkuste krůtí prsa recept.

Pečená panenka wellington

Obměna klasického hovězího wellingtonu se šťavnatou vepřovou panenkou a bohatou hořčično-smetanovou omáčkou.

Ingredience na pečenou panenku wellington

  • Olivový olej na smažení
  • 2 velké vepřové panenky (cca 800 g), oříznuté a zbavené konců
  • 1 šalotka nakrájená nadrobno
  • 50 g másla
  • 150 g divokých hub (např. lišek), jemně nasekaných
  • Hrst šalvěje, nasbírané a nasekané
  • Hrst nasekané petrželky
  • Hrst pažitky, nasekané
  • 100 g špenátu
  • 10 plátků prosciutta
  • 50 g kvalitní paštiky z kuřecích jater

Na těsto:

  • 500 g balení listového těsta
  • Hladká mouka na poprášení
  • 2 žloutky vyšlehané s 1 lžičkou vody

Na hořčicovou omáčku:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce dijonské hořčice

Pečená panenka wellington – postup

  1. Rozehřejte pánev s trochou oleje na velmi vysokou teplotu a dobře okořeňte vepřovou panenku po celém povrchu. Vložte 1 filet na pánev a 2 minuty smažte, aby se maso po celém povrchu trochu zbarvilo. Vyjměte je a zopakujte to s druhým řízkem, poté je nechte odpočinout a vychladnout.
  2. Na stejné pánvi osmahněte na másle 2 minuty šalotku, přidejte houby a vařte, dokud obě nezměknou. Přidejte bylinky a vařte 1 min.
  3. Dochuťte, 1/3 směsi vyklopte do jedné mísy (vyhrazené na omáčku) a zbytek do druhé a dejte stranou vychladnout. Pánev neumývejte.
  4. Mezitím na další velké pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte špenát a krátce ho povařte, dokud nezvadne. Odstavte, dokud nevychladne natolik, abyste z něj mohli vymačkat veškerou přebytečnou vlhkost, a poté jej nakrájejte. Vyklopte špenát do první pánve a vytřete z něj všechno koření a šťávu.
  5. Překryjte dva kusy potravinářské fólie přes velké prkénko na krájení. Na potravinovou fólii položte plátky šunky ve dvou řadách, které se mírně překrývají. Na prosciutto opatrně rozetřete paštikovou směs a na ni položte vepřovou panenku.
  6. Do mezer zabalte žampiony a navrch dejte špenát. Pomocí potravinářské fólie obtáhněte prosciutto kolem směsi filetů a pak ji srolujte do tvaru klobásy, přičemž konce potravinářské fólie stočte, aby se utáhly.
  7. Zatímco budete těsto rozvalovat, nechte ho vychladnout. Pracovní plochu poprašte trochou mouky. Třetinu těsta rozválejte na pruh o rozměrech 18 x 30 cm a tloušťce asi 2 mm a položte ho na nepřilnavý plech.
  8. Zbytek těsta rozválejte na plát o rozměrech 28 x 36 cm, rovněž silný 2 mm. Rozbalte svíčkovou z potravinové fólie a položte ji doprostřed menšího pruhu těsta.
  9. Okraje těsta potřete žloutkovou směsí, stejně jako horní část a boky zabaleného filé. Pomocí válečku zvedněte a přetáhněte větší kus těsta přes filé a dobře ho přitlačte ke stranám.
  10. Spoje ořízněte na přibližně 4cm okraj. Okraj utěsněte okrajem rukojeti lžíce. Celý povrch potřete žloutkem, a pokud chcete, označte wellington hřbetem nože a dávejte pozor, abyste neřízli do těsta. Chlaďte alespoň 30 minut nebo až 24 hodin.
  11. Troubu předehřejte na 200 °C. Wellington potřete ještě trochou žloutku a pečte 35-40 minut dozlatova – vepřové maso bude uprostřed jen růžové. Před podáváním nechte 10 minut odstát a podávejte nakrájené na silné plátky.
  12. Pro přípravu omáčky přiveďte smetanu k varu, přidejte hořčici a rezervovanou houbovou směs a stáhněte z ohně. Dochuťte a před podáváním dobře promíchejte.

Recept na vepřovou panenku s omáčkou

Vychutnejte si tyto medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou z hub a vína. Podávejte s bramborovou kaší a orestovanou zeleninou jako snadné jídlo uprostřed týdne.

Ingredience na vepřovou panenku s omáčkou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 g vepřových medailonků
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 250 g hub nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml vína madeiry nebo sherry
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 4 větvičky tymiánu
  • ½ lžíce hrubozrnné hořčice
  • 100 ml smetany ke šlehání

Vepřová panenka s omáčkou – postup

  1. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte vepřové maso z každé strany 2-3 minuty dozlatova. Odložte na talíř.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a až zpění, smažte na středním plameni 10 minut šalotku a houby. Přidejte česnek a vařte další 1 min. Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty. Přidejte víno a 2 min povařte. Postupně přilévejte vývar, dokud omáčka nebude bez hrudek. Přidejte tymián a hořčici a podle chuti okořeňte.
  3. Vraťte vepřové maso do pánve a vařte odkryté 5-7 minut nebo dokud není vepřové maso propečené. Vmíchejte smetanu a znovu zahřívejte, dokud se nevaří. Podávejte se smetanovou bramborovou kaší.
Panenka je vhodná na přípravu steaků.

Vepřová panenka ve slanině – recept

Tato vepřová pečeně z panenky obalená ve slanině je jedním z těch zázračných receptů, k jejichž přípravě stačí pouze 4 ingredience: vepřové maso, slanina, med a olivový olej. Vepřové maso stačí opéct, pak zabalit do slaniny, pokapat medem a upéct.

Ingredience na vepřovou panenku ve slanině

  • 8 až 10 plátků slaniny, dostatečně dlouhých na to, aby se vepřové maso omotalo 1,5krát.
  • 500 g vepřové panenky
  • Sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (med je lepší, je hustší)

Vepřová panenka ve slanině – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Rozložte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly.
  3. Vepřové maso osolte a opepřete. Tenký konec panenky zastrčte, aby bylo vepřové maso od konce ke konci zhruba stejně tlusté.
  4. Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte na vysokém plameni olej. Vepřové maso opečte ze všech stran, dokud pěkně nezhnědne. Vypněte oheň, vyjměte vepřové maso a nechte ho vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat.
  5. Vepřové maso položte na upravenou slaninu na konec, který je vám nejblíže. Pomocí dlouhého nože nadzvedněte slaninu pod vepřovým masem a srolujte vepřové maso tak, aby se slanina obtočila kolem řízku. Na konci položte slaninu švem dolů.
  6. Pomocí nože přeneste slaninu zpět na pánev. Pokapejte medem a potřete ho po celé ploše.
  7. Přeneste pánev na 25 minut do trouby a pečte vepřové maso, dokud vnitřní teplota nedosáhne 65 °C. Po 20 minutách pečení potřete slaninu šťávou z pánve, přičemž vytřete velké množství medu a šťávy, která se na pánvi nahromadila (díky tomu bude slanina sytě zlatavá).
  8. Vyndejte z trouby a nechte ji 5 minut odpočívat. Těsně před podáváním ji ještě jednou opečte. Při podávání nakrájejte na silné plátky. Podávejte se zbylou šťávou z pánve.
Pečená zelenina se k panence dokonale hodí.

Vepřová panenka v troubě – recept

Tato pečená panenka se ideálně hodí ke svátečnímu obědu – je neuvěřitelně křehká, šťavnatá a lahodná. Nejlepší recept na pečenou vepřovou panenku vůbec!

Ingredience na vepřovou panenku v troubě

  • 2 vepřové panenky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 lžíce Sriracha (nebo jiné pálivé omáčky, kterou máte rádi)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Vepřová panenka v troubě – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte zapékací misku alobalem nebo pergamenovým papírem a dejte ji stranou. Osušte vepřové panenky papírovými utěrkami.
  2. V malé míse smíchejte papriku, sušený česnek a cibuli, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Touto směsí koření potřete vepřové panenky.
  3. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu a opečte vepřové panenky ze všech stran dohněda, asi 3 až 5 minut z každé strany. Vepřové panenky přendejte do připravené zapékací misky.
  4. V misce smíchejte česnek, med, sójovou omáčku, hořčici, Srirachu a olej a prošlehejte, dokud se dobře nespojí. Touto směsí potřete vepřové panenky. Část směsi si ponechte na podávání. Vepřové panenky pečte 15 minut a poté je vyjměte z trouby.
  5. Přes vepřové panenky položte kousek alobalu, aby se nepřipálila horní strana, ale vnitřek se dál propékal. Vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota vepřové panenky nedosáhne 62 ºC. Ke kontrole propečenosti použijte teploměr s okamžitým odečtem.
  6. Vyjměte pekáč z trouby a maso volně přikryjte alobalem; nechte ho 10 minut odpočívat. Upečenou vepřovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte ozdobenou rozmarýnem, plátky pomeranče a stranou s rezervovanou glazurou.

TIP: K panence se skvěle hodí medovo hořčičná omáčka.

Vepřová panenka je skvělou volbou pro zdravé a chutné jídlo. Je libová, plná důležitých vitamínů a minerálů a lze ji připravovat na různé způsoby. Ať už si chcete připravit jednoduché stir-fry nebo klasickou pečeni, vepřová panenka bude jistě hitem.

Vepřová panenka je bezpochyby skvostem v kulinářském světě, který dokáže spojit chuťové výjimky s všestranností při vaření. Její jemnost, chutnost a schopnost se přizpůsobit různým přípravám ji činí oblíbenou mezi kuchaři a gurmány. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete ji grilovat, dusit nebo pečenou, vepřová panenka vám vždy poskytne zážitek plný lahodných vjemů a kulturního dědictví. Je to kus masa, který si zaslouží své místo na každém talíři, ať už během rodinného oběda nebo slavnostního večera. Vepřová panenka je pokrmem, skrze který se kulinární umění propojuje s radostí ze stolování, a zanechává tak trvalý dojem na chuťových pohárcích všech, kdo ji ochutnají.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang