Cuketové bramboráky a placky v troubě – nejlepší recept

Recepty

Cuketové bramboráky jsou chutným a snadným způsobem, jak si zpestřit jídlo. Tento cuketový bramborák je skvělým způsobem, jak využít přebytečné cukety, které se povalují v lednici. Je skvělou přílohou k oblíbeným bílkovinám, jako je kuře, ryba nebo steak např. vepřový steak, a můžete je podávat jako předkrm, přílohu nebo dokonce kdy nevíte co k snídani.

Díky kombinaci cukety a brambor jsou tyto bramboráky z cukety vydatné, chutné a syté.

Tyto bramboráky s cuketou jsou skvělým způsobem, jak využít všechny přebytečné cukety, které se někde povalují. Vyzkoušejte tyto cuketové bramboráky a nebudete zklamaní.

Pokud byste neměli cuketu a přesto byste si chtěli placky udělat, připravte si pouze výborné bramborové placky, německé bramboráky nebo vynikající lokše či kapustové placičky. Nebo si můžete připravit jednoduché placky z mouky a vody.

Cuketa

Cuketa (znaná také pod názvy zucchini v angličtině a courgette ve francouzštině) je druh zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Tato zelenina je oblíbená pro svou mírnou chutí a mnohostranné použití v kuchyni. Cuketa se často považuje za součást skupiny tzv. „letních tykvovin,“ protože se obvykle sklízí v létě, kdy jsou plody ještě mladé a málo vyvinuté.

Cuketa má obvykle podlouhlý tvar, který se podobá okurce, ale může být různých barev, včetně zelené, žluté a dokonce i bílé. Její chuť je mírná, jemná a výborně se hodí do různých pokrmů. Můžete ji použít na grilování, smažení, pečení, přidat do salátů, těstovinových jídel, polévek nebo ji zpracovat do cuketových karbanátků či cuketového těsta.

Cukety jsou také známé svou výživovou hodnotou. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, vitamín B6, riboflavin, a minerály jako je draslík a hořčík. Jsou také nízkokalorické, což je dělá vhodnou součástí zdravé stravy.

Cukety jsou snadno dostupné v mnoha obchodech s potravinami po celém světě, zejména během letních měsíců, kdy jsou v sezóně. Díky své chuti a výživovým vlastnostem jsou oblíbeným doplňkem na talířích mnoha lidí.

Cuketové bramboráky – recept

Tyto cuketové bramboráky jsou chutným a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat cuketu a brambory v jednom jídle. Cuketovo – bramborové placky jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a chutné. Podávejte je s kopečkem zakysané smetany a čerstvými bylinkami, které jim dodají extra chuť.

Ingredience na cuketové bramboráky

  • 2 velké nastrouhané cukety
  • 2 velké brambory, nastrouhané
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • rostlinný olej na smažení

Postup na cuketové bramboráky

  1. V míse smíchejte nastrouhanou cuketu a brambory, přidejte mouku, sůl a pepř.
  2. Máslo rozehřejte na velké nepřilnavé pánvi na středním plameni.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  4. Do pánve přidejte směs cukety a brambor a promíchejte.
  5. Ze směsi vytvarujte malé placičky a smažte je 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  6. Bramborák z cukety podávejte s kopečkem zakysané smetany a případně posypané čerstvými bylinkami.

Cuketové bramboráky v troubě – recept

Cuketový bramborák na plech je chutnou a zdravou svačinkou. Snadno se připravuje a můžete si jej vychutnat jako předkrm, přílohu nebo dokonce jako lehké jídlo. Díky kombinaci cukety a brambor jsou sytou a výživnou svačinkou. Lze je podávat s různými přílohami, například se zakysanou smetanou, salsou nebo guacamole.

Ingredience na cuketové bramboráky v troubě

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 2 šálky nastrouhaných brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup na cuketové bramboráky v troubě

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu a brambory.
  3. V samostatné míse rozšlehejte vejce a poté je přidejte ke směsi cukety a brambor.
  4. Přidejte mouku, sůl a pepř.
  5. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  6. Plech na pečení vymažte olivovým olejem.
  7. Ze směsi vytvarujte malé placičky a položte je na plech.
  8. Cuketové bramboráky v troubě pečte 20-25 minut nebo dozlatova.

Tipy pro přípravu dokonalých cuketových bramboráků

  • Pokud je směs příliš mokrá, přidejte více mouky.
  • Pokud je směs příliš suchá, přidejte více olivového oleje.
  • Použijte nepřilnavý pečicí plech, abyste zabránili přilepení.

Obměny tradiční cuketové bramboračky

  • Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.
  • Jako polevu použijte strouhaný sýr nebo parmazán.
  • Do směsi přidejte vařenou slaninu, klobásu nebo šunku.
  • Místo běžných brambor použijte sladké brambory.
  • Navrch dejte kopeček jogurtu nebo zakysané smetany.
Pro zvýraznění chuti přidejte do cuketových bramboráků nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.

Cuketové placky

Cuketové placky jsou chutným a všestranným způsobem, jak si vychutnat cuketu, letní dýni. Jsou skvělou přílohou, svačinou nebo snídaní a pochutnají si na nich dospělí i děti.

Cuketové placičky se snadno připravují a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí. Stačí cuketa, mouka, vejce, sůl, pepř a trocha oleje. Můžete také přidat další ingredience, jako je česnek, cibule, sýr a bylinky, nebo použít předem připravenou směs.

Přípravu placek začněte nastrouháním cukety a vymačkáním přebytečné vlhkosti. Poté v míse smíchejte nastrouhanou cuketu s moukou, vejci a kořením a míchejte, dokud se vše nespojí.

Poté rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte trochu oleje. Jakmile se olej rozpálí, vhoďte na pánev lžíci těsta a smažte dozlatova, přičemž jednou obraťte. Placky podávejte ještě horké.

Cuketové placičky jsou vynikající samotné, ale můžete je také doplnit máslem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Fantasticky chutnají také s medem nebo javorovým sirupem.

Cuketové placky jsou skvělým způsobem, jak využít přebytečnou cuketu, kterou máte v kuchyni. Jsou také zábavným a chutným způsobem, jak si vychutnat letní dýně. Tak je vyzkoušejte a pochutnejte si!

Cuketové placky – recept

Cuketové placky jsou chutnou a zdravou snídaní, kterou si můžete vychutnat kdykoli během roku. Tyto placky se připravují z nastrouhané cukety, mouky, vajec a koření, takže jsou lehké a nadýchané. Díky své lehké a aromatické chuti jsou cuketové placky skvělou alternativou tradičních placek. Připravte si tedy nejlepší cuketové placky.

Ingredience na cuketové placky

  • 1 šálek cukety nakrájené na kousky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku

Postup na cuketové placky

  1. Ve středně velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, prášek do pečiva, sůl, černý pepř a česnekový prášek.
  2. Míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
  3. Rozpalte velkou pánev na středním ohni a postříkejte ji sprejem na vaření.
  4. Do pánve vložte vrchovaté lžíce těsta a smažte asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  5. Cuketové placky podávejte s oblíbeným sirupem nebo polevou.

Cuketové placky v troubě – recept

Hledáte výživný a chutný způsob, jak začít svůj den? Nehledejte nic jiného než tyto lahodné a zdravé cuketové placky v troubě. Tento recept se jistě stane oblíbeným rodinným receptem plným chuti a výživných látek.

Ingredience na cuketové placky v troubě

  • 2 šálky nastrouhané cukety.
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup na cuketové placky v troubě

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, parmazán, olivový olej, sůl, pepř a prášek do pečiva.
  3. Lžící nabírejte těsto do vymazaných forem na muffiny.
  4. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova.
  5. Cuketové placky z trouby podávejte horké s máslem, zakysanou smetanou nebo oblíbenou polevou.

Cuketové placky se sýrem – recept

Cuketové placky se sýrem jsou chutným a snadným receptem. Ať už hledáte rychlé jídlo na všední večer nebo zábavný brunch, tyto cuketové placky vás určitě potěší.

Ingredience na cuketové placky se sýrem

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • ¼ hrnku strouhaného sýra
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na cuketové placky se sýrem

  1. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu a mouku.
  2. V samostatné míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo a rozdrobený sýr.
  3. Vaječnou směs vlijte do směsi nastrouhané cukety a mouky a promíchejte, dokud se nespojí.
  4. Přidejte prášek do pečiva, česnekový prášek, cibulový prášek a sůl a pepř podle chuti a míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni a přidejte lžíci másla.
  6. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte na pánev ¼ šálku těsta na cuketové placky. Smažte 2-3 minuty nebo dokud nezačnou okraje hnědnout, poté je obraťte a smažte další 2 minuty nebo dokud nezezlátnou.
  7. Postup opakujte se zbývajícím těstem, dokud nejsou všechny placky hotové.
  8. Cuketové placky se sýrem podávejte s oblíbenou polevou, například se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.
Cuketové placky se sýrem jsou skvělou volbou pro rychlou a chutnou večeři.

Cuketové placky bez mouky – recept

Hledáte chutnou a zdravou alternativu k obvyklým plackám? Nehledejte nic jiného než tyto lahodné cuketové placky. Tyto placky jsou zcela bez mouky, takže jsou skvělou bezlepkovou variantou pro ty, kteří mají dietní omezení.

Jsou lehké a nadýchané, s nádechem sladkosti z cukety. Navíc se snadno připravují a určitě se budou líbit celé rodině.

Ingredience na cuketové placky bez mouky

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na cuketové placky bez mouky

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, vejce, prášek do pečiva, sůl, olivový olej, med a vanilkový extrakt.
  3. Plech na pečení vymažte trochou olivového oleje.
  4. Pomocí lžíce nakapejte na plech malé množství cuketového těsta a nechte mezi nimi dostatek místa.
  5. Pečte 10-15 minut nebo dozlatova.
  6. Cuketové placky bez mouky podávejte s oblíbenými přílohami a pochutnejte si!

Tipy

  • Pro sladší placku přidejte trochu více medu.
  • Pro slanou placku přidejte trochu strouhaného sýra a špetku česnekového prášku.
  • Místo cukety můžete použít i jinou zeleninu, například mrkev nebo sladké brambory.
  • Aby byly placky extra nadýchané, přidejte lžíci mletého lněného semínka.
  • Zbytky placek můžete skladovat v lednici až 3 dny nebo v mrazáku až měsíc.

Cuketové placky pro děti – recept

Cuketové placičky pro děti jsou zábavným a zdravým způsobem, jak přimět děti jíst zeleninu. Placičky se snadno připravují a děti si je jistě zamilují.

Ingredience cuketové placky pro děti

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku mouky
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup cuketové placky pro děti

  1. Předehřejte troubu na 190 °C
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, vejce, mouku, sýr, olivový olej, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni.
  4. Pánev lehce potřete olivovým olejem.
  5. Na pánev nakapejte vrchovaté lžíce těsta a hřbetem lžíce je zploštěte.
  6. Placky smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
  7. Přeneste placky na plech a pečte v předehřáté troubě 8-10 minut.
  8. Cuketové placky pro děti podávejte posypané strouhaným sýrem a s oblíbenou omáčkou.

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky jsou chutnou a zdravou alternativou tradičních karbanátků. Snadno se připravují a jsou plné chuti.

Výhody cuketových karbanátků

Cuketové karbanátky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Cuketa poskytuje základní vitaminy a minerály, jako je vitamin C, A a K, a také draslík a vlákninu. Hovězí maso a cibule navíc dodávají bílkoviny a železo. Tyto karbanátky mají také nízký obsah tuku a kalorií, takže jsou zdravější alternativou tradičních karbanátků.

Tipy pro přípravu cuketových karbanátků

  • Dbejte na to, abyste cuketu nastrouhali velmi jemně, aby nebyla v karbanátcích příliš kouskovitá.
  • Karbanátky můžete také připravit předem a zmrazit je až na 3 měsíce.
  • Pokud nemáte strouhanku, můžete ji nahradit drcenými sušenkami nebo ovesnými vločkami.

Návrhy na servírování cuketových karbanátků

Cuketové karbanátky lze podávat různými způsoby. Vyzkoušejte je v sendviči, s rýží nebo s oblíbenými těstovinami. Můžete je také podávat jako předkrm s omáčkou. Jako zdravé jídlo je můžete podávat na zeleném lůžku s lehkou zálivkou.

Nejlepší cuketové karbanátky – recept

Cuketové karbanátky se připravují z čerstvé cukety, mletého hovězího masa, cibule, česneku a různých druhů koření. Jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, aniž byste se museli vzdát chuti.

Ingredience na nejlepší cuketové karbanátky

  • 910 g mletého hovězího masa
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup na nejlepší cuketové karbanátky

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, cuketu, cibuli, česnek, oregano, bazalku, petrželku, pepř, vejce a strouhanku.
  3. Rukama míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Ze směsi vytvarujte malé kuličky (asi po 2 lžících) a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Cuketové karbanátky pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud nejsou karbanátky propečené.
Cuketové karbanátky můžete podávat jako předkrm s omáčkou.

Cukeťák

Cuketa je všestranná zelenina, kterou lze použít do různých pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití cukety je pečení. Tento recept na cukeťáky do zapékacích misek je snadný na přípravu a dodá vašemu pokrmu lahodnou chuť.

Tato cuketová směs je skvělým způsobem, jak dodat chuť a texturu vašim oblíbeným pokrmům na pečení. Je to skvělý způsob, jak přimět rodinu jíst zeleninu, a také skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny, které máte v lednici. Dobrou chuť!

Cukeťák – recept

Hledáte chutnou a zdravou přílohu k jídlu? Nehledejte nic jiného než tuto lahodnou cuketovou směs na zapékání. Tento recept je snadný na přípravu a představuje výživný a chutný doplněk ke každému jídlu.

Tento pokrm se skvěle hodí pro každou příležitost, ať už jde o každodenní jídlo nebo zvláštní příležitost. Je to skvělý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, a můžete ho podávat jako přílohu nebo hlavní chod.

Ingredience na cukeťák

  • 2 cukety nakrájené na plátky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup na cukeťák

  1. Začněte předehřátím trouby na 190 °C.
  2. Vymažte zapékací misku o rozměrech 23×33 cm máslem nebo sprejem na pečení.
  3. Ve velké míse smíchejte cuketu, papriku, cibuli, strouhaný sýr, česnekový prášek, sůl, olivový olej, parmazán a italské koření.
  4. Směs nalijte do zapékací misky.
  5. V samostatné míse smíchejte strouhanku a rozpuštěné máslo.
  6. Směsí strouhanky posypte cuketovou směs.
  7. Cukeťák pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a zelenina měkká.

Cuketa na plech

Pečená cuketa na plechu je skvělý způsob, jak z této výživné zeleniny vytěžit maximum.

Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Poté omyjte cuketu a nakrájejte ji na tenké plátky, přibližně 0,5 cm silné. Plátky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte je solí a pepřem, česnekovým práškem nebo oblíbeným kořením. Plátky pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pečte 15-20 minut nebo dokud plátky lehce nezhnědnou a nezměknou.

Zapečené cuketové plátky si můžete vychutnat samostatně jako přílohu nebo je můžete použít v různých receptech. Plátky můžete například posypat strouhaným sýrem a bylinkami a připravit si tak chutný předkrm nebo svačinu.

Můžete je také vrstvit s další zeleninou a omáčkou a připravit z nich lahodné vegetariánské lasagne. Nebo z nich můžete udělat cuketové chipsy tak, že je nakrájíte na tenká kolečka a upečete je do křupava.

Pečení cuket na plechu je snadný a výživný způsob, jak si tuto lahodnou zeleninu vychutnat. Receptů, které můžete s touto všestrannou zeleninou vytvořit, je nepřeberné množství. Takže až budete příště v kuchyni, nezapomeňte vytáhnout plech na pečení a vyzkoušejte tuto lahodnou zeleninu!

Plátky cuket můžete použít v jakémkoliv pokrmu.

Recepty z cukety bez masa

Hledáte snadný a chutný způsob, jak do sebe denně dostat zeleninu? Nehledejte nic jiného než cuketové recepty bez masa. Tuto všestrannou dýni můžete použít do celé řady pokrmů, včetně polévek, salátů, těstovin a dalších.

Ať už jste vegetariáni, vegani nebo se jen snažíte omezit konzumaci masa, tyto recepty jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.

Cuketa na pánvi

Jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat cuketu, je jednoduché smažení. Začněte rozehřátím olivového oleje na pánvi na středním plameni. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud se nerozvoní. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a smažte, dokud nezměkne. Osolte a opepřete a podávejte s rýží nebo oblíbenými obilovinami.

Polévka z cukety a brambor

Pokud hledáte vydatnou polévku, vyzkoušejte polévku z cukety a brambor. Začněte osmahnutím cibule a česneku ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a vodu a přiveďte k varu.

Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte cuketu a vařte dalších 10 minut. Směs rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a kořením.

Salát z cukety

Další způsob, jak si cuketu vychutnat, je v salátu. Začněte tím, že v míse smícháte na kostičky nakrájenou cuketu, rajčata a okurky. Pro větší chuť přidejte sýr feta, olivy a několik plátků červené cibule.

Poté připravte jednoduchý dresink smícháním olivového oleje, červeného vinného octa, česnekového prášku a oregana. Salát přelijte zálivkou a promíchejte. Tento jednoduchý a chutný salát je ideální k lehkému obědu nebo večeři.

Cuketové těstoviny

Pokud máte chuť na něco vydatnějšího, zkuste cuketové těstoviny. Začněte tím, že uvaříte špagety nebo těstoviny angel hair podle návodu na obalu. V samostatné pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud se nerozvoní. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte, dokud nezměkne. Uvařené těstoviny promíchejte s cuketovou směsí, osolte, opepřete a posypte strouhaným parmazánem.

To je jen několik z mnoha způsobů, jak si vychutnat cuketu bez masa. Díky tolika chutným vegetariánským a veganským variantám vám maso ani nebude chybět! Vyzkoušejte některé z těchto receptů a objevte nový způsob, jak si vychutnat lahodnou chuť cukety.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang