Cuketové bramboráky a placky – v troubě, na plech – nejlepší recept

Recepty

Cuketové bramboráky jsou chutným a snadným způsobem, jak si zpestřit jídlo. Tento cuketový bramborák je skvělým způsobem, jak využít přebytečné cukety, které se povalují v lednici. Je skvělou přílohou k oblíbeným bílkovinám, jako je kuře, ryba nebo steak např. vepřový steak, a můžete je podávat jako předkrm, přílohu nebo dokonce kdy nevíte co k snídani.

Díky kombinaci cukety a brambor jsou tyto bramboráky z cukety vydatné, chutné a syté.

Tyto bramboráky s cuketou jsou skvělým způsobem, jak využít všechny přebytečné cukety, které se někde povalují. Vyzkoušejte tyto cuketové bramboráky a nebudete zklamaní.

Pokud byste neměli cuketu a přesto byste si chtěli placky udělat, připravte si pouze výborné bramborové placky nebo vynikající lokše. Nebo si můžete připravit jednoduché placky z mouky a vody.

Cuketové bramboráky – recept

Tyto cuketové bramboráky jsou chutným a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat cuketu a brambory v jednom jídle. Cuketovo bramborové placky jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a chutné. Podávejte je s kopečkem zakysané smetany a čerstvými bylinkami, které jim dodají extra chuť.

Ingredience na cuketové bramboráky

  • 2 velké nastrouhané cukety
  • 2 velké brambory, nastrouhané
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • rostlinný olej na smažení

Postup na cuketové bramboráky

  1. V míse smíchejte nastrouhanou cuketu a brambory, přidejte mouku, sůl a pepř.
  2. Máslo rozehřejte na velké nepřilnavé pánvi na středním plameni.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dokud nezměkne a nezprůsvitní.
  4. Do pánve přidejte směs cukety a brambor a promíchejte.
  5. Ze směsi vytvarujte malé placičky a smažte je 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  6. Bramborák z cukety podávejte s kopečkem zakysané smetany a případně posypané čerstvými bylinkami.

Cuketové bramboráky v troubě – recept

Cuketový bramborák na plech je chutnou a zdravou svačinkou. Snadno se připravuje a můžete si jej vychutnat jako předkrm, přílohu nebo dokonce jako lehké jídlo. Díky kombinaci cukety a brambor jsou sytou a výživnou svačinkou. Lze je podávat s různými přílohami, například se zakysanou smetanou, salsou nebo guacamole.

Ingredience na cuketové bramboráky v troubě

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 2 šálky nastrouhaných brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup na cuketové bramboráky v troubě

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu a brambory.
  3. V samostatné míse rozšlehejte vejce a poté je přidejte ke směsi cukety a brambor.
  4. Přidejte mouku, sůl a pepř.
  5. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  6. Plech na pečení vymažte olivovým olejem.
  7. Ze směsi vytvarujte malé placičky a položte je na plech.
  8. Cuketové bramboráky v troubě pečte 20-25 minut nebo dozlatova.

Tipy pro přípravu dokonalých cuketových bramboráků

  • Pokud je směs příliš mokrá, přidejte více mouky.
  • Pokud je směs příliš suchá, přidejte více olivového oleje.
  • Použijte nepřilnavý pečicí plech, abyste zabránili přilepení.

Obměny tradiční cuketové bramboračky

  • Pro zvýraznění chuti přidejte do směsi nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.
  • Jako polevu použijte strouhaný sýr nebo parmazán.
  • Do směsi přidejte vařenou slaninu, klobásu nebo šunku.
  • Místo běžných brambor použijte sladké brambory.
  • Navrch dejte kopeček jogurtu nebo zakysané smetany.
Pro zvýraznění chuti přidejte do cuketových bramboráků nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.

Cuketové placky

Cuketové placky jsou chutným a všestranným způsobem, jak si vychutnat cuketu, letní dýni. Jsou skvělou přílohou, svačinou nebo snídaní a pochutnají si na nich dospělí i děti.

Cuketové placičky se snadno připravují a vyžadují jen několik jednoduchých ingrediencí. Stačí cuketa, mouka, vejce, sůl, pepř a trocha oleje. Můžete také přidat další ingredience, jako je česnek, cibule, sýr a bylinky, nebo použít předem připravenou směs.

Přípravu placek začněte nastrouháním cukety a vymačkáním přebytečné vlhkosti. Poté v míse smíchejte nastrouhanou cuketu s moukou, vejci a kořením a míchejte, dokud se vše nespojí.

Poté rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte trochu oleje. Jakmile se olej rozpálí, vhoďte na pánev lžíci těsta a smažte dozlatova, přičemž jednou obraťte. Placky podávejte ještě horké.

Cuketové placičky jsou vynikající samotné, ale můžete je také doplnit máslem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Fantasticky chutnají také s medem nebo javorovým sirupem.

Cuketové placky jsou skvělým způsobem, jak využít přebytečnou cuketu, kterou máte v kuchyni. Jsou také zábavným a chutným způsobem, jak si vychutnat letní dýně. Tak je vyzkoušejte a pochutnejte si!

Cuketové placky – recept

Cuketové placky jsou chutnou a zdravou snídaní, kterou si můžete vychutnat kdykoli během roku. Tyto placky se připravují z nastrouhané cukety, mouky, vajec a koření, takže jsou lehké a nadýchané. Díky své lehké a aromatické chuti jsou cuketové placky skvělou alternativou tradičních placek. Připravte si tedy nejlepší cuketové placky.

Ingredience na cuketové placky

  • 1 šálek cukety nakrájené na kousky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku

Postup na cuketové placky

  1. Ve středně velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, prášek do pečiva, sůl, černý pepř a česnekový prášek.
  2. Míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
  3. Rozpalte velkou pánev na středním ohni a postříkejte ji sprejem na vaření.
  4. Do pánve vložte vrchovaté lžíce těsta a smažte asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova.
  5. Cuketové placky podávejte s oblíbeným sirupem nebo polevou.

Cuketové placky v troubě – recept

Hledáte výživný a chutný způsob, jak začít svůj den? Nehledejte nic jiného než tyto lahodné a zdravé cuketové placky v troubě. Tento recept se jistě stane oblíbeným rodinným receptem plným chuti a výživných látek.

Ingredience na cuketové placky v troubě

  • 2 šálky nastrouhané cukety.
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup na cuketové placky v troubě

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, parmazán, olivový olej, sůl, pepř a prášek do pečiva.
  3. Lžící nabírejte těsto do vymazaných forem na muffiny.
  4. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova.
  5. Cuketové placky z trouby podávejte horké s máslem, zakysanou smetanou nebo oblíbenou polevou.

Cuketové placky se sýrem – recept

Cuketové placky se sýrem jsou chutným a snadným receptem. Ať už hledáte rychlé jídlo na všední večer nebo zábavný brunch, tyto cuketové placky vás určitě potěší.

Ingredience na cuketové placky se sýrem

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 vejce
  • ¼ hrnku strouhaného sýra
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na cuketové placky se sýrem

  1. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu a mouku.
  2. V samostatné míse vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo a rozdrobený sýr.
  3. Vaječnou směs vlijte do směsi nastrouhané cukety a mouky a promíchejte, dokud se nespojí.
  4. Přidejte prášek do pečiva, česnekový prášek, cibulový prášek a sůl a pepř podle chuti a míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středně vysokém ohni a přidejte lžíci másla.
  6. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte na pánev ¼ šálku těsta na cuketové placky. Smažte 2-3 minuty nebo dokud nezačnou okraje hnědnout, poté je obraťte a smažte další 2 minuty nebo dokud nezezlátnou.
  7. Postup opakujte se zbývajícím těstem, dokud nejsou všechny placky hotové.
  8. Cuketové placky se sýrem podávejte s oblíbenou polevou, například se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.
Cuketové placky se sýrem jsou skvělou volbou pro rychlou a chutnou večeři.

Cuketové placky bez mouky – recept

Hledáte chutnou a zdravou alternativu k obvyklým plackám? Nehledejte nic jiného než tyto lahodné cuketové placky. Tyto placky jsou zcela bez mouky, takže jsou skvělou bezlepkovou variantou pro ty, kteří mají dietní omezení.

Jsou lehké a nadýchané, s nádechem sladkosti z cukety. Navíc se snadno připravují a určitě se budou líbit celé rodině.

Ingredience na cuketové placky bez mouky

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na cuketové placky bez mouky

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, vejce, prášek do pečiva, sůl, olivový olej, med a vanilkový extrakt.
  3. Plech na pečení vymažte trochou olivového oleje.
  4. Pomocí lžíce nakapejte na plech malé množství cuketového těsta a nechte mezi nimi dostatek místa.
  5. Pečte 10-15 minut nebo dozlatova.
  6. Cuketové placky bez mouky podávejte s oblíbenými přílohami a pochutnejte si!

Tipy

  • Pro sladší placku přidejte trochu více medu.
  • Pro slanou placku přidejte trochu strouhaného sýra a špetku česnekového prášku.
  • Místo cukety můžete použít i jinou zeleninu, například mrkev nebo sladké brambory.
  • Aby byly placky extra nadýchané, přidejte lžíci mletého lněného semínka.
  • Zbytky placek můžete skladovat v lednici až 3 dny nebo v mrazáku až měsíc.

Cuketové placky pro děti – recept

Cuketové placičky pro děti jsou zábavným a zdravým způsobem, jak přimět děti jíst zeleninu. Placičky se snadno připravují a děti si je jistě zamilují.

Ingredience cuketové placky pro děti

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku mouky
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup cuketové placky pro děti

  1. Předehřejte troubu na 190 °C
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu, vejce, mouku, sýr, olivový olej, prášek do pečiva, sůl a pepř.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni.
  4. Pánev lehce potřete olivovým olejem.
  5. Na pánev nakapejte vrchovaté lžíce těsta a hřbetem lžíce je zploštěte.
  6. Placky smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
  7. Přeneste placky na plech a pečte v předehřáté troubě 8-10 minut.
  8. Cuketové placky pro děti podávejte posypané strouhaným sýrem a s oblíbenou omáčkou.

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky jsou chutnou a zdravou alternativou tradičních karbanátků. Snadno se připravují a jsou plné chuti.

Výhody cuketových karbanátků

Cuketové karbanátky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Cuketa poskytuje základní vitaminy a minerály, jako je vitamin C, A a K, a také draslík a vlákninu. Hovězí maso a cibule navíc dodávají bílkoviny a železo. Tyto karbanátky mají také nízký obsah tuku a kalorií, takže jsou zdravější alternativou tradičních karbanátků.

Tipy pro přípravu cuketových karbanátků

  • Dbejte na to, abyste cuketu nastrouhali velmi jemně, aby nebyla v karbanátcích příliš kouskovitá.
  • Karbanátky můžete také připravit předem a zmrazit je až na 3 měsíce.
  • Pokud nemáte strouhanku, můžete ji nahradit drcenými sušenkami nebo ovesnými vločkami.

Návrhy na servírování cuketových karbanátků

Cuketové karbanátky lze podávat různými způsoby. Vyzkoušejte je v sendviči, s rýží nebo s oblíbenými těstovinami. Můžete je také podávat jako předkrm s omáčkou. Jako zdravé jídlo je můžete podávat na zeleném lůžku s lehkou zálivkou.

Nejlepší cuketové karbanátky – recept

Cuketové karbanátky se připravují z čerstvé cukety, mletého hovězího masa, cibule, česneku a různých druhů koření. Jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, aniž byste se museli vzdát chuti.

Ingredience na nejlepší cuketové karbanátky

  • 910 g mletého hovězího masa
  • 1 nastrouhaná cuketa
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 vejce
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup na nejlepší cuketové karbanátky

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, cuketu, cibuli, česnek, oregano, bazalku, petrželku, pepř, vejce a strouhanku.
  3. Rukama míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Ze směsi vytvarujte malé kuličky (asi po 2 lžících) a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Cuketové karbanátky pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud nejsou karbanátky propečené.
Cuketové karbanátky můžete podávat jako předkrm s omáčkou.

Cukeťák

Cuketa je všestranná zelenina, kterou lze použít do různých pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších způsobů použití cukety je pečení. Tento recept na cukeťáky do zapékacích misek je snadný na přípravu a dodá vašemu pokrmu lahodnou chuť.

Tato cuketová směs je skvělým způsobem, jak dodat chuť a texturu vašim oblíbeným pokrmům na pečení. Je to skvělý způsob, jak přimět rodinu jíst zeleninu, a také skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny, které máte v lednici. Dobrou chuť!

Cukeťák – recept

Hledáte chutnou a zdravou přílohu k jídlu? Nehledejte nic jiného než tuto lahodnou cuketovou směs na zapékání. Tento recept je snadný na přípravu a představuje výživný a chutný doplněk ke každému jídlu.

Tento pokrm se skvěle hodí pro každou příležitost, ať už jde o každodenní jídlo nebo zvláštní příležitost. Je to skvělý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny, a můžete ho podávat jako přílohu nebo hlavní chod.

Ingredience na cukeťák

  • 2 cukety nakrájené na plátky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup na cukeťák

  1. Začněte předehřátím trouby na 190 °C.
  2. Vymažte zapékací misku o rozměrech 23×33 cm máslem nebo sprejem na pečení.
  3. Ve velké míse smíchejte cuketu, papriku, cibuli, strouhaný sýr, česnekový prášek, sůl, olivový olej, parmazán a italské koření.
  4. Směs nalijte do zapékací misky.
  5. V samostatné míse smíchejte strouhanku a rozpuštěné máslo.
  6. Směsí strouhanky posypte cuketovou směs.
  7. Cukeťák pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý a zelenina měkká.

Cuketa na plech

Pečená cuketa na plechu je skvělý způsob, jak z této výživné zeleniny vytěžit maximum.

Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Poté omyjte cuketu a nakrájejte ji na tenké plátky, přibližně 0,5 cm silné. Plátky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte je solí a pepřem, česnekovým práškem nebo oblíbeným kořením. Plátky pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pečte 15-20 minut nebo dokud plátky lehce nezhnědnou a nezměknou.

Zapečené cuketové plátky si můžete vychutnat samostatně jako přílohu nebo je můžete použít v různých receptech. Plátky můžete například posypat strouhaným sýrem a bylinkami a připravit si tak chutný předkrm nebo svačinu.

Můžete je také vrstvit s další zeleninou a omáčkou a připravit z nich lahodné vegetariánské lasagne. Nebo z nich můžete udělat cuketové chipsy tak, že je nakrájíte na tenká kolečka a upečete je do křupava.

Pečení cuket na plechu je snadný a výživný způsob, jak si tuto lahodnou zeleninu vychutnat. Receptů, které můžete s touto všestrannou zeleninou vytvořit, je nepřeberné množství. Takže až budete příště v kuchyni, nezapomeňte vytáhnout plech na pečení a vyzkoušejte tuto lahodnou zeleninu!

Plátky cuket můžete použít v jakémkoliv pokrmu.

Recepty z cukety bez masa

Hledáte snadný a chutný způsob, jak do sebe denně dostat zeleninu? Nehledejte nic jiného než cuketové recepty bez masa. Tuto všestrannou dýni můžete použít do celé řady pokrmů, včetně polévek, salátů, těstovin a dalších.

Ať už jste vegetariáni, vegani nebo se jen snažíte omezit konzumaci masa, tyto recepty jistě uspokojí vaše chuťové pohárky.

Cuketa na pánvi

Jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat cuketu, je jednoduché smažení. Začněte rozehřátím olivového oleje na pánvi na středním plameni. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud se nerozvoní. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a smažte, dokud nezměkne. Osolte a opepřete a podávejte s rýží nebo oblíbenými obilovinami.

Polévka z cukety a brambor

Pokud hledáte vydatnou polévku, vyzkoušejte polévku z cukety a brambor. Začněte osmahnutím cibule a česneku ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a vodu a přiveďte k varu.

Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte cuketu a vařte dalších 10 minut. Směs rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a kořením.

Salát z cukety

Další způsob, jak si cuketu vychutnat, je v salátu. Začněte tím, že v míse smícháte na kostičky nakrájenou cuketu, rajčata a okurky. Pro větší chuť přidejte sýr feta, olivy a několik plátků červené cibule.

Poté připravte jednoduchý dresink smícháním olivového oleje, červeného vinného octa, česnekového prášku a oregana. Salát přelijte zálivkou a promíchejte. Tento jednoduchý a chutný salát je ideální k lehkému obědu nebo večeři.

Cuketové těstoviny

Pokud máte chuť na něco vydatnějšího, zkuste cuketové těstoviny. Začněte tím, že uvaříte špagety nebo těstoviny angel hair podle návodu na obalu. V samostatné pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud se nerozvoní. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte, dokud nezměkne. Uvařené těstoviny promíchejte s cuketovou směsí, osolte, opepřete a posypte strouhaným parmazánem.

To je jen několik z mnoha způsobů, jak si vychutnat cuketu bez masa. Díky tolika chutným vegetariánským a veganským variantám vám maso ani nebude chybět! Vyzkoušejte některé z těchto receptů a objevte nový způsob, jak si vychutnat lahodnou chuť cukety.

© 2023 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang