
Pavlova dort je klasický moučník, který si vychutnávají v mnoha různých zemích světa. Tento pokrm, pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, je bílkový dort z pusinek, který se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Pusinky jsou lehké a vzdušné a připravují se šleháním bílků a cukru a pečením, dokud nejsou na povrchu zlatavé a křupavé, ale uvnitř měkké a marshmallow. Poleva ze šlehačky a čerstvého ovoce je dokonalým doplňkem pusinek a dodává dezertu sladkou a pikantní chuť.
Dezert Pavlova se podává na oslavách nebo při zvláštních příležitostech. Lze ji podávat buď jako jeden dort, nebo v jednotlivých porcích. Chcete-li připravit samostatnou Pavlovu, začněte přípravou pusinek. Bílky a cukr šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pak směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.
Sněhové pusinky Pavlova pečte při nízké teplotě asi hodinu a půl, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po upečení nechte pusinky úplně vychladnout a teprve poté je ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Při přípravě jednotlivých porcí na dortíky Pavlova je nejlepší použít formu na muffiny. Formu na muffiny vyložte pečícím papírem a do každého košíčku dejte lžičkou směs. Sněhové pusinky Pavlova pečte asi hodinu a půl, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Po vychladnutí ozdobte každý košíček šlehačkou a čerstvým ovocem.
Ať už se rozhodnete Pavlovu podávat jakkoli, určitě bude skvělou volbou. Lehké a vzdušné pusinky jsou dokonalým základem pro sladkou a pikantní šlehačku a čerstvou ovocnou polevu. Pokud hledáte lahodný dezert, který byste mohli podávat při příští zvláštní příležitosti, vyzkoušejte Pavlova recept.
Tipy pro přípravu dokonalého dortu Pavlova
- Před šleháním se ujistěte, že bílky mají pokojovou teplotu.
- Po upečení zkontrolujte teplotu pusinek kuchyňským teploměrem. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 65 °C a 70 °C.
Návrhy na servírování Pavlovy
- Pavlova se nejlépe podává s čerstvým ovocem, šlehačkou a/nebo zmrzlinou.
- Lze ji také ozdobit čokoládovými hoblinkami, ořechy nebo jedlými květy.
- Velice efektivně bude vypadat, když místo obyčejného ovoce použijete ke zdobení třeba ovoce v čokoládě.
Tipy a variace na zákusek Pavlova
- Pokud chcete mít křupavější vnější stranu a měkčí vnitřek, zkraťte dobu pečení o několik minut.
- Pro sladký a pikantní nádech přidejte do směsi pusinek lžíci citronové nebo limetkové šťávy.
- Pro výraznější chuť přidejte do směsi pusinek lžičku mandlového nebo pomerančového extraktu.
- Do pusinek můžete přidat další příchutě, například čokoládu nebo kávu.
- Můžete použít různé druhy ovoce, například kiwi, jahody, borůvky nebo mango.
- Mini pavlovy můžete také polít karamelem, čokoládovou polevou nebo jakoukoli jinou polevou podle vlastního výběru jako je např. karamelová poleva.
- Pavlovu můžete místo šlehačky doplnit zmrzlinou jako je např. malinová zmrzlina.
Pokud by Vám Pavlova nestačila můžete vyzkoušet další dezerty:
- dort pro začátečníky
- krtkův dort
- hruškový dort
- borůvkový koláč s tvarohem
- makronky recept a krém do makronek
- lívance

Pavlova – recept
Dort Pavlova originál recept je vynikající dezert, který vás jistě zaujme. Díky lehkým a nadýchaným pusinkám a lahodným polevám se ve vaší domácnosti jistě stane oblíbeným. Díky několika jednoduchým ingrediencím a snadným krokům zvládnete připravit dokonalý Pavlovův dort během chvilky.
Ingredience na Pavlovu
- 4 bílky
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička bílého octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šlehačka
- čerstvé ovoce podle vlastního výběru
Postup na Pavlovu
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Ve velké míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Postupně přidávejte cukr po 1 lžíci a pokračujte ve šlehání, dokud nejsou bílky velmi tuhé a lesklé.
- Přidejte ocet, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nespojí.
- Plech na pečení vyložte pečícím papírem a lžící na něj naneste směs pusinek do kruhu o průměru 23 cm a dbejte na to, abyste uprostřed nechali malý důlek.
- Pečte 45 minut nebo dokud nejsou pusinky na povrchu křupavé a uvnitř mírně měkké.
- Nechte pusinky úplně vychladnout a poté je ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Dort Pavlova s mascarpone – recept
Dort Pavlova s mascarpone je lahodný dezert s lehkým a vzdušným základem pokrytým krémovou, sladkou vrstvou mascarpone. Tento recept je skvělým způsobem, jak si vychutnat klasickou kombinaci pusinek a mascarpone v moderním pojetí.
Kombinace křehkých pusinek se sametovým mascarpone vytváří dokonalý dezert, který se jistě stane hitem na každém setkání. Připravte si nejlepší krém z mascarpone společně s dortem Pavlova.
Ingredience na dort Pavlova s mascarpone
- 4 velké bílky
- 1/2 lžičky vinného krému
- 1 šálek jemného cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 šálku husté smetany ke šlehání
- 3 šálky sýru mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup na dort Pavlova s mascarpone
- Předehřejte troubu na 148 °C.
- Plech na pečení vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte bílky a smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Postupně přidávejte cukr po jedné lžíci a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přišlehejte vanilku a kardamom.
- Pusinky rozetřete na pečící papír do kruhu o průměru 23 cm a uprostřed udělejte mírný důlek.
- Pečte 1 hodinu. Pusinky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř měkké.
- Nechte zcela vychladnout.
- Ve středně velké míse šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- V samostatné míse vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Jemně vmíchejte šlehačku.
- Vychladlé pusinky položte na dortový stojan nebo talíř.
- Na pusinky rozetřete směs mascarpone, střed pusinek nechte odkrytý.
- Uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k podávání.
Návrhy na podávání
- Dort Pavlova se nejlépe podává vychlazený.
- Krásnou prezentaci dozdobte čerstvými bobulemi a posypte moučkovým cukrem.
Zdravotní přínosy ingrediencí
- Vaječné bílky mají vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku, takže jsou skvělým zdrojem výživy.
- Smetana vinná je přírodní kyselina, která pomáhá stabilizovat vaječné bílky a obsahuje také draslík, vápník a hořčík.
- Sýr Mascarpone je bohatým zdrojem vápníku a bílkovin a je dobrým zdrojem vitaminu A.
- Tučná smetana ke šlehání je vynikajícím zdrojem zdravých tuků.

Mini Pavlova – recept
Tato mini Pavlova je dokonalý moučník, na povrchu křupavý s marshmallow dobrotou uvnitř, s nadýchaným smetanovým krémem a spoustou čerstvého ovoce. Pavlova mini recept je pro Vás určitě skvělou volbou.
Ingredience na mini Pavlova
Pavlova:
- 6 velkých bílků, pokojová teplota
- 1,5 šálku krystalového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce vanilkového extraktu
Krém:
- 1 a 1/2 šálku husté smetany ke šlehání (velmi studené)
- 2 lžíce krystalového cukru
Poleva/dekorace:
- 4-5 šálků čerstvého ovoce, borůvky, kiwi, maliny, nakrájené jahody atd.
- 15 lístků máty, na ozdobu, nepovinně
Postup na mini Pavlova
- Předehřejte troubu na 107 ˚C.
- Vyložte velký plech pečícím papírem.
- Pomocí stojanového mixéru šlehejte 6 bílků 1 minutu při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Při zapnutém mixéru postupně přidávejte 1 1/2 šálku cukru a šlehejte 10 minut při vysokých otáčkách, nebo dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bude hladká a lesklá.
- Pomocí stěrky rychle vmíchejte 1/2 lžíce citronové šťávy a 1/2 lžíce vanilkového extraktu, poté vmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Lžící nebo trubičkou naneste pusinky na pečící papír do 3 až 3,5 cm širokých hnízd.
- Lžičkou udělejte uprostřed důlek, aby se do něj vešel krém.
- Pečeme při 107 ˚C zhruba 1 hodinu a 15 minut, pak troubu vypneme a bez otevírání dvířek necháme pusinky v horké troubě dalších 30 minut. Vnější strany budou suché a křupavé na dotek a velmi světle krémové barvy a vnitřek bude ještě marshmallow měkký.
- Přeneste mini Pavlovy i s pečícím papírem na pult nebo na mřížku na sušenky a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí je můžete ozdobit šlehačkou a ovocem (bod 11. a 12.) nebo uložit do vzduchotěsné nádoby na 3-5 dní při pokojové teplotě (na místě s nízkou vlhkostí).
- Studenou šlehačku šlehejte se 2 lžícemi cukru ve studené míse 2 až 2 1/2 minuty nebo dokud není šlehačka vyšlehaná a roztíratelná.
- Na mini Pavlovy naneste polevu a ozdobte je čerstvým ovocem.
Svatební dort Pavlova
Pavlova je skvělým svatebním dortem hned z několika důvodů. Zaprvé je to vzdušný a lehký dort, který nezatíží hosty, takže je ideální pro letní svatbu. Zadruhé, lze jej upravit různým ovocem, ořechy a dalšími dekoracemi podle svatebního tématu. Zatřetí, směs textur pusinek a krému je pro hosty příjemným zážitkem.
Použití Pavlovy jako svatebního dortu je také skvělý způsob, jak ušetřit peníze. Protože se vyrábí z jednoduchých surovin, je mnohem levnější než tradiční svatební dorty. Je také mnohem jednodušší na výrobu než tradiční dort, takže ji může vyrobit pekař nebo dokonce sami svatebčané..
Tipy pro zdobení a podávání svatebního dortu Pavlova
- Na povrch Pavlovy zvolte řadu sezónního ovoce, například lesní plody, kiwi a mango.
- Pavlovu ozdobte jedlými květy nebo jedlými třpytkami, aby byla mimořádně výjimečná.
- Pavlovu podávejte v jednotlivých řezech nebo jako celý dort.
- Zvažte přidání vrstvy citronového tvarohu nebo marakujové dužiny do středu pavlovy pro větší chuť.

Svatební dort Pavlova – recept
Vytvoření dokonalého svatebního dortu je důležitým úkolem pro každou budoucí nevěstu. Abyste si to trochu usnadnili, zkuste lahodný a elegantní svatební dort Pavlova. Pavlovy jsou lehké a nadýchané pusinkové dorty, které se obvykle polévají sladkým krémem a čerstvým ovocem. Tento konkrétní recept je skvělou volbou pro tento výjimečný den, protože je lahodný a zároveň ohromující.
Ingredience na svatební dort Pavlova
- 4 bílky
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky bílého octa
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvé ovoce na ozdobu
Postup na svatební dort Pavlova
- Předehřejte troubu na 148 °C.
- Ve velké míse ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Postupně přidávejte moučkový cukr, jednu lžíci po druhé, a přitom stále míchejte.
- Přidejte ocet, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Vymažte dvě 23 cm dortové formy a každou vyložte pečícím papírem.
- Lžící dejte směs pusinek do forem a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Pečte asi hodinu, nebo dokud pusinky nezískají zlatohnědou barvu.
- Nechte Pavlovy vychladnout a pak je opatrně přendejte na talíř.
- V samostatné míse vyšlehejte smetanu a moučkový cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Povrch Pavlovy potřete krémem a ozdobte čerstvým ovocem.
- Svatební dort Pavlova podávejte na hostině a pochutnejte si!
Pokud hledáte pro svůj svatební dort něco jedinečného a výjimečného, je Pavlova skvělou volbou. Je chuťově výrazná, přizpůsobitelná a cenově mnohem dostupnější než tradiční dort. S Pavlovou si můžete být jisti, že váš svatební dort bude u hostů nezapomenutelným zážitkem.