Noky, knedlíčky a drobení do polévky jsou klasické české typy zavářky, které se nacházejí v mnoha tradičních polévkách. Noky do polévky z mouky, drobení a knedlíčky jsou oblíbené ingredience v českých polévkách, jako je drůbeží vývar, česnečka polévka, bramborová polévka a spousty dalších.
Obsah článku
Kapání do polévky – recept na drobné nočky do polévky
Kvasnicové knedlíčky do polévky – recept
Masová zavářka do polévky – recept na játrové knedlíčky do polévky
Krupicové noky do polévky – recept na krupicové knedlíčky do polévky
Nadýchané noky z mouky do polévky – recept
Drobení do polévky – recept
Domácí nudle do polévky – recept
Zavářka do polévky slouží k zahuštění nebo ke zvýšení její sytosti, výživnosti i chuti. Zavářky se vaří přímo v polévce. Pokud připravujete vývar, můžete je uvařit samostatně ve vodě a pak je do vývaru vložit.
Do zavářek patří všechny druhu noků, nočků, drobení, kapání a knedlíčků. Od obilných, zeleninových, sýrových přes masové, oblíbené játrové až po vaječné.
Do polévek můžete přidat také rýži. Podívejte se, jak uvařit rýži v hrnci, abyste si ji mohli přidat do své oblíbené polévky.
Kapání do polévky – recept na drobné nočky do polévky
Oblíbená česká specialita, to je kapání do polévky, které se snadno připravuje a je skvělým způsobem, jak přidat do jídla něco nového a vylepšit jeho chuť. Asi nejčastěji připravované noky jsou z jater nebo z vaječného těsta.
To jsou základní typy, ze kterých lze rozvinout další varianty. Zkuste je přidat třeba do domácí hrstkové polévky.
Kapání do polévky – recept na drobné nočky do polévky – ingredience
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 60-80 g hladké mouky (3-4 lžíce)
- špetička soli
Kapání do polévky – recept na drobné nočky do polévky – postup
- Suroviny dejte do hrnečku, vidličkou vymíchejte hladké těstíčko. Je podobně tekuté/husté jako lívancové těsto.
- Vezměte cedník s většími otvory (na halušky), do něj dejte těsto a pomalu je lžící stírejte přes otvory do polévky. Nočky do polévky se tak rovnou zaváří.
Kvasnicové knedlíčky do polévky – recept
Kvasnicové knedlíčky jsou oblíbeným přídavkem do polévek. Připravují se jednoduše a rychle, jsou také velmi chutné a mohou být přizpůsobeny vašim oblíbeným chutím.
Ingredience na kvasnicové knedlíčky do polévky
- 1 kostka 42 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
- 3 lžíce strouhanky
- kousek másla
Postup na kvasnicové knedlíčky do polévky
- Do rendlíku dejte rozehřát kousek másla, přidejte rozdrobené kvasnice a vařečkou rozmíchejte na úplně jemnou kašičku.
- Pak odstavte z plotýnky a přidejte zbývající suroviny.
- Podle hustoty směsi můžete dát více nebo méně strouhanky. Směs musíte mít tak akorát, aby šly udělat pěkné kuličky (knedlíčky do polévky).
- V polévce pak stačí tyto knedlíčky povařit pár minut. Jsou vynikající a zdravé! Pokud chcete mít knedlíčků více, udělejte dvojitou dávku.
TIP: Pokud nahradíte koření v těchto kvasnicových knedlíčkách koprem, budou se skvěle vyjímat v receptu na kulajdu.
Masová zavářka do polévky – recept na játrové knedlíčky do polévky
Játrové knedlíčky se často objevují v kuřecím nebo hovězím vývaru. Jsou velmi jednoduché na přípravu a jejich chuť je jedinečná. Játrové knedlíčky se dají připravit z mnoha různých ingrediencí, ale nejčastěji se používají vepřové játra, strouhanka a vejce. Tato ingredience přispívají k výrazné chuti a textuře knedlíčků. Mají velmi jemnou chuť, která dokonale doplňuje jakoukoli z těchto polévek.
Masová zavářka do polévky – ingredience
- 100 g vepřových (kuřecích) jater
- 1 malá cibule
- 70 g strouhanky
- kousek másla
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 vejce
Masová zavářka do polévky – postup
- V kastrůlku rozehřejte máslo. Na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli.
- Na cibulku nasypte strouhanku a opékejte asi 2 minuty. Poté dejte stranou a nechte vychladnout.
- Mezitím umelte játra najemno.
- Do mísy s namletými játry přidejte osmahnutou strouhanku, špetku majoránky, vejce, prolisovaný česnek a podle chuti dosolte a opepřete.
- Pokud by byla směs ještě řídká, přidejte trochu strouhanky.
- Namočte si ruce ve vodě a tvarujte malé knedlíčky. Odložte je stranou.
- Poté je všechny najednou nasypte do vroucí vody. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíčků. Zkusíte překrojením jednoho knedlíčku, zda jsou hotové.
Pokud jste příznivcem zabijačkových produktů, přidejte si játrové knedlíčky do ovarové polévky.
Krupicové noky do polévky – recept na krupicové knedlíčky do polévky
Krupicové noky do polévky jsou oblíbenou zavářkou díky své chuti a vláčnosti. Můžete je například přidat do polévky s kuřecím masem, zeleninou a kuřecím vývarem. Nebo můžete také udělat polévku s pórkem a smetanou, či bramborovou polévku, ve které krupicové knedlíčky do polévky také najdou své místo.
Krupicové noky do polévky – ingredience
- Dětská krupička (podle potřeby)
- 4 – 5 lžic másla
- 2 vejce
- 1 – 2 špetky soli
- pažitka (podle chuti)
Krupicové noky do polévky – postup
- Vejce rozklepněte do hluboké mísy, přidejte rozpuštěné máslo, sůl, nasekanou pažitku a za stálého šlehání přidávejte tolik krupice, abyste získali husté těstíčko.
- Z těstíčka pomocí lžíce ukrajujte noky a vhazujte je do horkého vývaru.
- Vařte 4 – 5 minut.
- Krupicové knedlíčky do polévky přidávejte do různých masových i zeleninových vývarů a polévek.
TIP: Na mytí nádobí se hodí kvalitní myčka nádobí.
Nadýchané noky z mouky do polévky – recept
Noky do polévky z mouky jsou tradiční způsob, jak zahustit polévku a zasytit strávníky. Díky vajíčkům také do polévky propašujete bílkoviny a minerály, které se vždycky hodí.
Noky do polévky se dělají přes vidličku, hrubé struhadlo nebo cedník. Výsledkem mají být malé hrudky vzdáleně připomínající halušky. Nejlépe se hodí do zeleninových vývarů.
Nadýchané noky do polévky z mouky – ingredience
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl podle chuti
- Voda podle potřeby
Nadýchané noky do polévky z mouky – postup
- V hrnku rozšlehejte celá vajíčka a osolte. Po troškách přidejte mouku a vodu podle potřeby, aby vznikla hladká hmota, ne moc řídká ne moc hustá.
- Do horké polévky hmotu pomalu kapejte přes hrubé struhadlo nebo cedník na halušky. Pravidelně míchejte, aby se jednotlivé noky neslepily.
Drobení do polévky – recept
Nedělní oběd u babičky je synonymem pro poctivý vývar s vynikající zavářkou. Nudle patří mezi vyšší dívčí a potřebují dostatek času. Proto je zde rychlejší a jednodušší recept – na domácí drobení. Nemusíte nic válet ani krájet, stačí nastrouhat. Navíc vám stačí jen 2 základní ingredience (mouka a vejce).
Ingredience na drobení do polévky
- 120-150 g hrubé mouky
- 1 vejce
Postup na drobení do polévky
- Na vál prosejte mouku, udělejte důlek, vyklepněte vejce, promíchejte a rukama řádně vypracujte tuhé těsto.
- Můžete jej ihned strouhat na hrubém struhadle přímo do polévky a hned zavářet. Doba vaření je cca 5 – 6 minut.
- Nebo těsto nastrouhejte na čistou utěrku, nechte řádně proschnout a skladujte do sklenice se šroubovacím uzávěrem.
Domácí nudle do polévky – recept
Nudle jsou také oblíbenou součástí domácích polévek. Dají se samozřejmě koupit v obchodě v nejrůznějších variantách, ale na ty domácí zkrátka nemají. U nás je známe jako klasickou zavářku do polévky připravovanou z mouky a vajec. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, které si snadno připravíte během chvilky.
Domácí nudle do polévky – ingredience
- sůl
- voda
- 1 ks vejce
- hrubá mouka
Domácí nudle do polévky – postup
- Do mističky dejte asi 160 g hrubé mouky, uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vajíčko, přidejte polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmíchejte vidličkou.
- Pak si těsto na nudle dejte na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříte tuhé těsto, které rozválíte na co nejslabší placku.
- Nechte malinko oschnout (5 minut). Placku nařežte na pruhy asi 3 – 4 cm široké, které dejte na sebe a krájejte slabé nudličky.
- Použít je můžete okamžitě do polévkových vývarů nebo je nechte rozložené na utěrce (vále) uschnout (aby se neslepily), pak je můžete uložit do krabičky a použít třeba za 14 dní.
Zavářka do polévky je skvělou přísadou, která polévky nejen zahustí, ale také zvýší jejich výživnost a sytivost. V článku výše najdete základní recepty na knedlíčky, noky, nudle a drobení. Tyto druhy zavářky vylepší i jednoduché polévky.
Když je přidáte, rázem se všem sbíhají chutě. Působí na talíři lákavě a některé se hodí i pro sváteční příležitosti. Je spoustu možností, jak zavářku připravit (kapání, drobení, noky, knedlíčky), liší se ve tvarech i použitých ingrediencích.