Podle čeho vybírat rošt do postele

Novinky

Jste ve fázi zařizování ložnice a výběru nové postele? Zvažujete koupit také nový postelový rošt? Provedeme vás výběrem správného roštu, který bude vyhovovat vašim požadavkům. 

Jaké typy roštů jsou k dostání

Postelové rošty se vyrábějí ze smrkového, bukového nebo březového dřeva. Můžete narazit také na rošty potažené karbonovou fólií, která odpuzuje prach a brání množení roztočů, plísní a bakterií. 

Na trhu nejčastěji narazíte na tyto druhy roštů:

  • lamelové, 
  • laťové, 
  • segmentové,
  • polohovací.

Všechny si je v následujících řádcích více přiblížíme a představíme jejich výhody.

Přednosti lamelových roštů

Největší výhodou lamelových roštů je jejich pružnost. Lamelový rošt dokáže rozložit tlak těla –⁠ vaše páteř tak zůstane v rovině. Obecně platí, že čím víc lamel, tím líp se rošt přizpůsobí tělu. Lamelový rošt může být pevný nebo polohovatelný, který je vhodný pro osoby, jenž tráví v posteli hodně času.

Zdroj: vyspimese.cz

Lamelový rošt zvyšuje pružnost matrace, chrání ji před proležením a napomáhá k lepší prodyšnosti matrace. Pokud je matrace umístěná na pevném podkladu zadržuje více vlhkosti, takže se v ní mohou začít množit plísně a roztoči.

Nový lamelový rošt si vybírejte rovnou podle požadovaného rozměru, tedy podle rozměru postele. Na tento rošt umístíte i matraci ve stejném rozměru. Např. pro rošt 90 x 200 pořídíte matraci 90 x 200.

Na lamelový rošt se nejvíce hodí sendvičové, latexové, profilované matrace a pak také pěnové matrace –⁠ z bio pěny, ze studené či z paměťové pěny. Položit na něj můžete v podstatě jakýkoliv typ matrace i ortopedickou. 

Jak je to s laťovými rošty

Hlavní rozdíl a výhoda laťových roštů tkví v ceně. Laťkové rošty jsou mnohem levnější než lamelové. Tento typ roštů se vyrábí ve dvou variantách – buď jsou latě spojené textilními pásky, nebo jsou latě zasazené do rámu roštu. Další výhodou laťových roštů je jejich nosnost, některé varianty unesou i 220 kg. 

U laťových roštů, kde jsou latě spojené textilií si dejte pozor na posouvání a pohyblivost latí, mohou i nepříjemně vrzat. Řešením je přivrtání latí k rámu postele. Tyto laťové rošty jsou velmi vzdušné, takže v matraci nedochází k hromadění vlhkosti a tím pádem množení roztočů. Jednoduše ho také srolujete a přepravíte.

Na laťové rošty se hodí hlavně pružinové matrace, lamelové matrace či vysoké matrace. 

Segmentové rošty se dokonale přizpůsobí tělu

Segmentový rošt je velmi specifický, tvoří ho samostatné talíře, které se naklánějí přesně podle pohybů těla. U jednotlivých segmentů vyrobených z kvalitního plastu můžete regulovat tuhost v ramenní i bederní oblasti. Segmentové rošty se vám dokonale přizpůsobí.

Zdroj: vyspimese.cz

Tento typ roštů velmi dobře provzdušňuje matraci, takže se v ní nebude držet vlhkost. Konstrukce roštu se vyrábí ze dřeva, které je potažené karbonovou folií a ta odpuzuje prach. Díky tomu se v matraci neusazuje tolik nečistot, což brání množení roztočů.

Segmentové rošty jsou vhodné pro osoby s bolestmi zad nebo kloubů a také pro všechny, kteří si chtějí dopřát dokonalý spánek. Na segmentový rošt pokládejte sendvičové, profilované či latexové matrace a hodí se i pěnové matrace.

Pohodlí s polohovacím roštem 

Polohovací rošty oceníte, pokud si rádi v posteli  čtete nebo ráno snídáte. Rošty lze polohovat v oblasti hlavy, beder a nohou – skvěle si tak prokrvíte nohy nebo podepřete hlavu. Výklop pomáhá i s provzdušněním matrace. 

Zdroj: vyspimese.cz

Polohovací rošt jednoduše ručně vyklopíte díky speciálnímu kování. Můžete je sehnat ve variantě s latěmi, nebo s lamelami. Většina polohovatelných roštů má nastavitelné zóny tuhosti, které ocení zejména vaše páteř – pohyblivými jezdci upravíte tvrdost některých částí roštů podle toho, jak budete zrovna potřebovat.

Pozor na polohovací rošt nepatří pružinové matrace, matrace s kokosovou vrstvou a nedoporučují se ani příliš vysoké matrace např. nad 30 cm. 

Pokud si chcete polohování ještě více usnadnit, vyberte motorový rošt, protože ho vyklopíte a nastavíte požadovanou polohu přes ovladač pomocí tlačítka.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang