Těstovinový salát – nejlepší recepty s tuňákem, kuřecím a zeleninou

Recepty

Těstovinový salát je jednoduchý a chutný způsob, jak ozvláštnit jakýkoli oběd nebo večeři. Lze jej připravit na mnoho způsobů s různými přísadami, což z něj činí univerzální pokrm. Ať už hledáte letní přílohu nebo vydatný hlavní chod, těstovinový salát vždy potěší vaše strávníky.

Přípravu základního těstovinového salátu začněte výběrem oblíbených těstovin. Dobře se hodí různé tvary, například penne, makaróny a fusilli. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a poté je propláchněte studenou vodou, aby se zchladily.

Poté přidejte oblíbenou zeleninu. Skvělou volbou jsou papriky, rajčata, okurky a cibule. Přidat můžete také olivy, artyčoky a další zeleninu. Pokud hledáte vydatnější variantu, přidejte vařené kuřecí maso, tuňáka, krevety nebo dokonce steak a vajíčko. Nesehnali jste čerstvého tuňáka? Můžete si připravit těstovinový salát s tuňákem z konzervy nebo tuňákový sendvič.

Chcete-li salátu dodat pikantní nádech, připravte jednoduchou zálivku z olivového oleje, červeného vinného octa a špetky soli a pepře. Pak přidejte oblíbené bylinky a koření. Skvěle se hodí oregano, bazalka, tymián a česnek. Jiná varianta je použití majonézy nebo jogurtu.

Jakmile se těstoviny a zelenina spojí, přidejte dresink na salát a jemně promíchejte. Poté posypte strouhaným sýrem a podávejte.

Těstovinový salát je skvělým způsobem, jak využít zbytky jídla, takže neváhejte experimentovat s různými přísadami. Přidejte vařené fazole nebo tuňáka pro zvýšení obsahu bílkovin nebo přidejte jablka či hroznové víno pro sladkou chuť.

Díky následujícím receptům zjistíte, že těstoviny se hodí nejen pro přípravu se sýrovou omáčkou, ale i zastudena v salátech k večeři budou lahodné.

Pokud by se někomu těstovinové saláty náhodou přejedly, může těstoviny nahradit například čočkou. Do salátů se skvěle hodí čočka beluga, která se vaří jen chvíli a nemusí se předem namáčet. Všechny recepty z černé čočky ostatně stojí za vyzkoušení.

TIP: Pokud máte chuť spíše na teplý pokrm, můžete si připravit vietnamské bun bo nam bo.

K vynikajícímu salátu nepotřebujete velké množství surovin, stačí pár základních a lahodné jídlo je na světě.

Luxusní těstovinový salát se zeleninou – recept

Tento jednoduchý těstovinový salát je flexibilní podle toho, jaké suroviny máte v kuchyni nebo podle ročního období. Jako předkrm můžete zvolit sýrové kuličky.

TIP: Pokud nemáte čas vařit těstoviny na salát, vyzkoušejte tento jednoduchý salát.

Ingredience na luxusní těstovinový salát se zeleninou

  • 500 g těstovin, jako jsou fusilli, penne, rotini nebo farfalle (motýlek)
  • 1 hrnek nakrájené papriky
  • 1 hrnek cukety nakrájené na tenké plátky
  • 1 hrnek rozpůlených cherry rajčat
  • 1/3 hrnku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky
  • 1/4 hrnku nakrájených feferonek, volitelně
  • 1 hrnek rozpůlených oliv
  • 1 hrnek strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra
  • 1 hrnek mozzarellových kuliček, nakrájených na kousky
  • 1/3 hrnku čerstvé petrželky nebo bazalky, volitelně

Na zálivku:

  • 1/3 hrnku červeného vinného octa nebo bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli, plus další podle chuti
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 2 až 3 lžíce šťávy ze sklenice s feferonkami, volitelně
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje

Luxusní těstovinový salát se zeleninou – postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte těstoviny a vařte je do změknutí 6 až 10 minut (doporučenou dobu vaření najdete na obalu). Sceďte je a dobře propláchněte pod studenou vodou.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, připravte na dně velké mísy dresink. Šlehejte červený vinný ocet, sůl, pepř, oregano, šťávu z feferonek (pokud používáte) a olivový olej, dokud se nespojí. Do zálivky přidejte scezené a propláchnuté těstoviny a dobře promíchejte.
  3. Vmíchejte papriku, cuketu, rajčata, jarní cibulku, feferonky (pokud je používáte), olivy, parmezán, mozzarellu a bylinky (pokud je používáte).
  4. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte nebo pro dosažení nejlepších výsledků přikryjte a uložte do chladničky alespoň na 30 minut a maximálně na 5 dní.
Do těstovinového salátu se hodí téměř všechny druhy zeleniny.

Nejlepší těstovinový salát s kuřecím masem – recept

Zdravý kuřecí těstovinový salát je plný chuti, bílkovin a zeleniny. Vyzkoušejte tento recept na těstovinový salát jako rychlý zdravý oběd nebo lehkou večeři.

TIP: Chcete vyzkoušet něco jiného než těstoviny? Co takhle bramborový salát? Nebo si můžete z kuřete připravit kuřecí plátky s rýží.

Ingredience na nejlepší těstovinový salát s kuřecím masem

  • 2 středně velká vařená kuřecí prsa, natrhaná nebo nakrájená (Použít můžete i zbytky pečeného kuřete)
  • 2 zralá avokáda zbavená pecky a nakrájená na kostičky
  • 500 g vařených těstovin
  • 1/2 hrnku nakrájené červené cibule
  • 1 hrnek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1/2 hrnku čerstvě nasekané bazalky
  • Sůl a čerstvý pepř podle chuti

Na dresink:

  • 1/2 hrnku bílého vinného octa
  • 1 lžíce italského koření
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Nejlepší těstovinový salát s kuřecím masem – postup

  1. Vložte do velké mísy ingredience na salát, rozdrobené kuřecí maso s těstovinami, cibuli, avokádo, cherry rajčata a bazalku.
  2. Ve sklenici smíchejte ingredience na zálivku: ocet, italské koření, olivový olej, sůl a pepř.
  3. Těstovinový salát s kuřecím masem pokapejte zálivkou. Jemně promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Těstovinový salát s kuřecím masem podávejte ihned nebo jej nechte vychladnout na později. Dobrou chuť!

Luxusní těstovinový salát s tuňákem, vejcem a majonézou – tuňákový salát s těstovinami – recept

Náš krémový těstovinový salát s tuňákem a vejci je krémový a naprosto lahodný jak svou strukturou, tak chutí. Připravíte ho rychle z jednoduchých ingrediencí a chutná skvěle.

Ingredience na luxusní těstovinový salát s tuňákem, vejcem a majonézou

  • 450 g těstovin, například mušliček
  • 1 hrnek majonézy
  • 140 g tuňáka
  • 240 g sladkého hrášku z plechovky
  • ½ hrnku sýra čedar
  • 2 nakrájené řapíky celeru
  • 6 vařených vajec

Luxusní těstovinový salát s tuňákem, vejcem a majonézou – postup

  1. Naplňte velký hrnec do poloviny vodou, přidejte těstoviny a vařte na prudkém ohni 10-12 minut nebo dokud těstoviny nezměknou. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte vodu a těstoviny přelijte studenou vodou, aby zchladly.
  2. Uvařené těstoviny přendejte do velké mísy. Přidejte majonézu a promíchejte, aby se těstoviny zcela pokryly.
  3. Přidejte tuňáka a dobře promíchejte.
  4. Přidejte sladký hrášek, sýr čedar a nakrájený celer. Promíchejte.
  5. Uvařená vejce nakrájejte a přidejte do salátu. Lehce promíchejte.
  6. Salát nechte asi 1 hodinu chladit a podávejte.
Místo majonézy můžete jako dresink použít i bílý jogurt.

Těstovinový salát s lososem a limetkovou majonézou – recept

Tento recept na těstovinový salát se připravuje snadno a rychle. Bez větších obtíží z něj připravíte zdravý pokrm, který lze podle příležitosti podávat jako předkrm nebo hlavní chod. Limetková majonéza mu dodá tu správnou chuť.

Ingredience na těstovinový salát s lososem a limetkovou majonézou

  • 250 g uzeného filetu z lososa
  • 150 g menších těstovin
  • 50 g omyté rukoly
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 velká avokáda
  • 150 g cherry rajčátek, rozpůlených na poloviny

Limetková majonéza:

  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice podle vlastního výběru
  • 355 ml hroznového oleje nebo jiného oleje bez příchuti
  • 1 špetka kvalitní mořské soli
  • 1 limetka, zbavená kůry
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Těstovinový salát s lososem a limetkovou majonézou – postup

  1. Pro přípravu limetkové majonézy oddělte žloutky od bílků. Bílky si ponechte na další recepty.
  2. Do mixéru nalijte čerstvou citronovou šťávu, přidejte žloutky a dobře promíchejte. Pomalu přidávejte olej po několika kapkách a mixér neustále udržujte v chodu. Majonéza by měla po několika minutách začít houstnout. Nyní přilévejte olej pomalým a rovnoměrným proudem, aby se vmísil do směsi.
  3. Jakmile se do majonézy přidá všechen olej, měla by být hustá a nadýchaná. Přidejte limetkovou kůru a petrželku, chvíli mixujte a poté podle chuti dochuťte mořskou solí. Pokud majonéza vypadá příliš hustá, přidejte lžičku vody, abyste ji zředili na požadovanou konzistenci. V lednici vydrží v zakryté nádobě 3 dny.
  4. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Před přípravou salátu nechte zcela vychladnout.
  5. Pro přípravu lososa uvařte filet v parním hrnci po dobu 8-10 minut v závislosti na tloušťce. Při měření digitálním teploměrem by měla ryba uvnitř dosáhnout 145 °C.
  6. Omyjte listy rukoly a nechte je 2 minuty oschnout nad čistou utěrkou. Polovinu rozdělte na servírovací mísu a druhou polovinu si nechte na později.
  7. Studené těstoviny smíchejte se 2-3 lžícemi limetkové majonézy, zbytkem rukoly, jarní cibulkou a petrželkou. Položte je na listy rukoly a ochutnejte, případně dosolte dle chuti.
  8. Avokáda rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky a lžící vydlabejte dužinu. Potřete je limetkovou šťávou a rozdělte je po pokrmu.
  9. Lososa natrhejte na kousky, rajčata rozkrojte na poloviny a rozprostřete je na těstovinový salát. Ihned podávejte.

TIP: Milovníci mořských plodů si mohou připravit tento salát s krevetami.

Recept na těstovinový salát se šunkou

Tento těstovinový salát se šunkou je stálicí ve vašem jídelníčku, když toho doma moc nemáte, ale máte chuť na něco vydatného.

Ingredience na těstovinový salát se šunkou

  • 220 g středně velkých těstovin
  • 280 g rozmrazeného hrášku
  • 1 hrnek sýra čedar nakrájeného na kostičky
  • 110 g šunky nakrájené na kostičky
  • ¼ hrnku nakrájené cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Těstovinový salát se šunkou – postup

  1. Přiveďte k varu hrnec s mírně osolenou vodou. Vmíchejte těstoviny a vařte je 10 až 11 minut, dokud nezměknou, ale jsou pevné na skus. Slijte je a nechte vychladnout.
  2. Ve velké míse smíchejte hrášek, čedar, šunku, cibuli, majonézu, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte uvařené těstoviny a promíchejte. Před podáváním je přikryjte a nechte 2 až 3 hodiny odležet v chladničce.
Kombinace fety a oliv se k těstovinám také skvěle hodí.

Recept na těstovinový salát s jogurtem

Řecký těstovinový salát s rajčaty, okurkami, olivami, červenou cibulí, sýrem feta, koprem a jednoduchou zálivkou z řeckého jogurtu. Tento krémový těstovinový salát je ideální na léto a navíc je zdravější, bez majonézy.

Ingredience na těstovinový salát s jogurtem

  • 450 g těstovin, například fusilli, penne nebo farfalle (můžete použít i celozrnné nebo bezlepkové těstoviny)
  • 1 a 1/4 hrnku obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 stroužek mletého česneku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku rozpůlených cherry rajčat
  • 1 nakrájená salátová okurka
  • 3/4 hrnku rozpůlených oliv kalamata bez pecky
  • 1/2 hrnku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 3/4 hrnku rozdrobeného sýra feta
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Těstovinový salát s jogurtem – postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte ve velké míse řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, kopr a oregano.
  3. Po uvaření těstoviny slijte a přelejte je studenou vodou. Zcela je slijte a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, dokud se těstoviny dobře neobalí. Těstoviny přelijte do velké mísy se směsí řeckého jogurtu.
  4. Přidejte rajčata, okurku, olivy, červenou cibuli a sýr feta. Jemně promíchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí. Podle chuti osolte a opepřete. V případě potřeby můžete přidat trochu kopru a citronové šťávy navíc. Podávejte.

TIP: Pro ještě lehčí verzi salátu si připravte klasický šopský salát.

Ať už zvolíte jakékoliv ingredience, těstovinový salát je vždy skvělým doplňkem každého jídla. Jeho příprava je rychlá a snadná a při příštím setkání se jistě stane hitem.

V létě je to navíc skvělý rychlý oběd, pokud nechcete stát dlouho u sporáku a zároveň připravit plnohodnotné jídlo, které vás zasytí.

Tři zajímavosti o těstovinách

Těstoviny jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Jsou chutné, výživné a navíc snadno připravitelné. V tomto článku se podíváme na tři zajímavosti, které by vás mohly překvapit.

Těstoviny pocházejí ze starověku

I když si dnes nedovedeme představit kuchyň bez těstovin, původně se jednalo o jídlo pocházející ze starověku. První zmínky o těstovinách pocházejí z dob antického Řecka a Říma. Starověcí Římané měli své vlastní tradiční těstoviny podobné dnešním linguine. Ty se však vyráběly z pšeničné mouky a dochucovaly se medem a bylinkami. Těstoviny byly tehdy chápány jako jídlo pro bohaté a šlechtu, zatímco chudí lidé se museli spokojit s jednoduššími pokrmy.

Různé tvary mají různé účely

Během staletí se vyvinulo mnoho různých tvarů těstovin, a každý tvar má svůj účel. Například, široké ploché těstoviny, jako je lasagne, jsou ideální pro vrstvené pečení. Trubičkovité těstoviny, jako jsou penne nebo rigatoni, jsou skvělé pro zachycení omáček a syrové těstoviny, jako je tagliatelle, jsou skvělé pro smetanové omáčky. Existuje také mnoho tvarů, které jsou regionální a unikátní jedné země či oblasti, jako například italské ravioli nebo české špejle.

Těstoviny jsou základem mnoha kuchyní

Těstoviny jsou nedílnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Nejznámější jsou samozřejmě italské těstoviny, které se staly symbolem italské kuchyně. Ale těstoviny se jedí i v asijské kuchyni, jako je například japonské udon nebo čínské nudle. V indické kuchyni je pak populární pokrm z těstovin, nazývaný paneeer tikka masala. Každá kuchyně má své vlastní unikátní recepty s těstovinami a příchutěmi.

Těstoviny jsou nejen chutné,ale mají také bohatou historii a jsou základem mnoha kuchyní po celém světě. Je fascinující sledovat, jak se vyvíjely a jak různé tvary mají různé účely. Ať už si je připravujete s omáčkou, zapékáte je nebo je používáte v exotických pokrmech, těstoviny jsou vždy skvělou volbou pro dobrý a sýtý jídlo. Takže si dejte do hrnce vodu a připravte se na lahodný zážitek!

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang