Hot Wheels vs. Matchbox: Jako vejce vejci

Novinky

Jsou jako sestry. Jsou téměř jako dvojčata. Přesto každá jiná, vyrábějící jiné sběratelské kousky, těšící se přízni jiné skupiny nadšenců. Řeč je o značkách Hot Wheels a Matchbox patřící do světoznámé rodiny společnosti Mattel.

Hot Wheels stejně jako Matchbox proslula výrobou modelů autíček a samotná historie jejich vzniku by vydala na další článek. Nejspíš neexistuje nikdo, kdo by někdy v ruce nedržel některý z jejich modýlků nebo tajně nesnil o nádherné sbírce tzv. angličáků.

I přesto, že jsou mezi námi milovníci té či oné značky stejně jako kluci hrající si s autíčky Hot Wheels i Matchbox čistě jen proto, že jsou pěkná, bez ohledu na výrobce, jistě se chtě nechtě do mysli vkrade ona záludná otázka: Která z nich je lepší? V čem? V čem se Hot Wheels a Matchbox liší a v čem shodují?

Tak přesně na tohle si dneska posvítíme.

Hot Wheels vs. Matchbox: Kdo tu byl první

Tohle je neoddiskutovatelný fakt. Sice zrod prvotin obou zmíněných značek dělí méně než dvacet let, ale první mohla být jen jedna. Matchbox. Ta přitom uvedení prvního autíčka společnosti Hot Wheels předběhla o celých patnáct let, když byl na trh v roce 1953 uveden silniční válec. Jasně, taky se divíme, proč zrovna válec, ale co už – akcelerace válce stojí asi za prd, ale rychlost, se kterou to Matchbox vystřelilo k výšinám, byla a je nevídaná. Pro úplnost ještě doplňme, že Hot Wheels vyrazila na trh s modrým sporťáčkem Chevrolet Camaro a během několika let se jí podařilo náskok společnosti Matchbox dohnat. Že by to přeci jen bylo volbou toho modelu? Kdo ví.

Hot Wheels, Chevrolet Camaro – Zdroj: prokonzole.cz

Hot Wheels vs. Matchbox: Klasické linie v souboji s kreativitou

Asi největší rozdíl, pokud jde o porovnávání těchto dvou značek, spočívá v modelech, které „brány“ zmíněných „automobilek“ opouštějí. Zatímco Matchbox razí cestu jednoduchého konceptu a dodává svým modýlkům realističtější vzhled, Hot Wheels se nebojí poškádlit naši fantazii svou kreativitou a z pod jejich taktovky vznikají mnohdy až zcela nevídaná vozidla.

Jinými slovy, Hot Wheels cílí na mnohem silnější a zejména mladší fanouškovskou základnu a co do produktů rozhodně nezůstává jen u aut samotných. No schválně, už jsi někde viděl Matchbox vertikální autodráhu? Asi těžko, co? Matchbox prostě ctí tradiční podobu vozů i dalších komponentů a nepouští se do žádných větších experimentů, což rozhodně není špatně.

Pro názornou ukázku rozdílů mezi odlišným provedením modýlků se koukneme na následující obrázky. Obě společnosti vytvořily autíčka podle skutečných vozů, nicméně každá jim dodala svůj vlastní styl, který je patrný na první pohled. Zatímco společnost Matchbox nabízí milovníkům angličáků modely, které jsou prakticky totožné se svou předlohou, Hot Wheels se nebojí ani dekorativních pruhů navíc a dokonce ani dalších vizuálních vychytávek, jako je třeba úprava vzhledu kapoty modrého Mini vlevo.

Zdroj obrázku (vč. náhledového obrázku): jimholroyddiecast.wordpress.com

Hot Wheels vs. Matchbox: Způsob výroby a velikost vozidel

Modely obou zmíněných společností jsou odlévané pod tlakem a většinou jsou i podobně velké. Rozměrově se pohybují v rozmezí dva a půl až tři palce na délku, v nominativním měřítku 1:64. Pro lepší představu uveďme, že původní myšlenka společnosti Matchbox byla vytvořit autíčko, které se vejde do krabičky od zápalek, což je ostatně doslovný překlad slova Matchbox (Taky teď hledáš, kde máš nějaký zápalky? V pořádku, počkáme.). Pokud ti Matchbox autíčko chybí, pořídíš ho tady.

Hot Wheels vs. Matchbox: nákupní cena a sběratelská hodnota

Běžně dostupné modely Hot Wheels nebo Matchbox se dají sehnat za přívětivou cenu pohybující se kolem dvou set padesáti korun. Není to málo, není to moc. Jasně, malému prckovi na hraní stačí i no name fára za pár šupů, která udělají stejnou parádu, ale pro začínajícího sběratele jsou tři stovky za autíčko nesoucí známou značkou ještě poměrně v pohodě. Zvlášť, když se může časem poštěstit a hodnota nakoupených modelů se může v průběhu let vyšplhat na mnohonásobnou hodnotu pořizovací ceny.Podobně to jistě bylo i u sběratelsky nejoceňovanějšího modelu Hot Wheels. Tím je tzv. Růžová plážová bomba, kterou má ve své sbírce Bruce Pascal, patřící mezi největší sběratele autíček Hot Wheels na světě. V současnosti se cena zmíněného vozidla pohybuje okolo 150.000 dolarů, což je zhruba 3,1 milionu korun a sám Bruse doufá v další navýšení ceny.

Modely Matchbox – Zdroj: prokonzole.cz

Hot Wheels vs. Matchbox: Sporné body

Tak jako u všeho, také u modelů autíček Hot Wheels a Matchbox zůstává nadále celá řada otázek týkající se toho, která značka je lepší, nedořešená. Točí se kolem rychlosti vozidel, jejich vzhledu, sběratelské hodnoty a mnoha dalších bodů, včetně toho, zda mají nebo nemají všechna auta zmíněných společností zpětná zrcátka a proč. Vážně, všimli jste si, že ve většině případů jsou to právě, ne však výlučně, autíčka Hot Wheels, která nemají zpětná zrcátka? Přesvědčit se o tom můžete zde.

Videí, která se zabývají hledáním rozdílů mezi zmíněnými značkami je ke shlédnutí mnoho, stejně jako je mnoho názorů na to, proč zrovna ta či ona značka je lepší. V konečném důsledku je to ale vždy o preferencích samotných kupujících, přičemž je jejich volba do značné míry ovlivněna první zkušeností, kterou mnohdy získají už jako dítě s prvním darovaným modýlkem.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang