Jak vybrat pečící troubu

Nedělní dopoledne, bytem se vine neodolatelná vůně pečeného pokrmu a vám už se sbíhají všechny sliny. Sobotní odpoledne, přijíždíte na návštěvu k babičce a vítá vás sladká vůně bábovky, kterou prostě umí jen vaše babička... Dokážete si svůj život představit bez podobných momentů? My tedy ne :-). A aby nám všechny ty voňavé a chutné zážitky byly umožněny, kdosi chytrý kdysi vynalezl spotřebič zvaný PEČÍCÍ TROUBA.

Pečící trouba v dnešní době patří ke standardnímu vybavení téměř každé domácnosti a je nepostradatelným pomocníkem jakkoliv velké rodiny. Protože je nabídka pečících trub nadmíru široká, nemusí být výběr nové zrovna snadnou záležitostí. A proto jsme tady my, abychom vás uklidnili: pokud výběru nové trouby věnujete dostatek času a pozornosti, pak se vám jistě podaří vybrat takový přístroj, v němž bude příprava pokrmů, ať už sladkých či slaných, radost. A pokud si nejste zcela jisti, jak při výběru postupovat, pokusíme se vám výběr nového přístroje co nejvíce usnadnit.

Mezi velmi důležité faktory, které je třeba brát v potaz, je zejména velikost vaší kuchyně a dále otázka, kam chcete novou troubu umístit, tedy zda preferujete vestavný spotřebič nebo samostatně stojící troubu.

KAM S NÍ

Jak již bylo zmíněno, trh nabízí svým klientům dva základní typy trub z pohledu možnosti jejich umístění. Jedná se o trouby vestavné, které můžete snadno zakomponovat do některé z vámi zvolené části vaší kuchyňské linky, nebo o trouby volně stojící. Těch je v současné době na trhu sice podstatně méně, ale i ony stále nacházejí své uplatnění.

VESTAVBY

Vestavné trouby jsou dnes velmi oblíbené a setkáte se s nimi mnohem častěji než s troubami volně stojícími, které jsou na ústupu. K hlavním výhodám vestavných spotřebičů patří fakt, že je lze velmi jednoduše zabudovat do kuchyňské linky. Záleží pouze na vás, do jaké výšky takovou troubu umístíte, podstatné je, aby její použití pro vás bylo co nejpohodlnější.

U vestavných pečících trub potom můžete následně ještě volit mezi troubou samostatnou a typem polyvalentním neboli kombinovaným.

Samostatné vestavné trouby

Samostatná vestavná trouba funguje zcela samostatně a lze ji umístit opravdu kamkoli, kde vám to vyhovuje. Tedy klasicky pod varnou desku, pod pracovní desku nebo úplně jinam. Jedná se o typ trouby, který má ovládání pouze pro troubu samotnou a tudíž nemusíte dbát na to, aby výrobce trouby a varné desky byl tentýž.

Vestavné trouby pro kombinaci

Polyvalentní vestavný trouba je sice samostatným kuchyňským komponentem, ale součástí její výbavy je oproti předešlému typu také ovládání varné desky. Z toho tedy vyplývá, že je určena do kombinace s varnou deskou a musí být tedy umístěna pod ní. Je zároveň nezbytné, aby deska i trouba byly od stejného výrobce.

VOLNĚ STOJÍCÍ TROUBY

Volně stojící pečící trouby jsou podstatně menší než trouby vestavné. Z hlediska funkčnosti jsou však s těmi vestavnými téměř srovnatelné. Tento typ trub je vhodný spíše do menších kuchyní, například na chaty a chalupy. Své využití najdou všude tam, kde není pro vestavné trouby dostatečný prostor.

Některé typy volně stojících pečících trub  navíc disponují ještě elektrickými plotýnkami, proto je můžete kromě pečení využít i na vaření.

NA ČEM JEDE

Z pohledu zdroje energie máte možnost rozhodovat mezi troubou elektrickou a troubou plynovou.

Elekřina

Elektrická trouba je mnohem častější a oblíbenější variantou, se kterou se můžete na současném trhu setkat. Umožňují více typů ohřevu a teplotu v ní lze nastavit v rozmezí od 35 ºC do 300 ºC.

Není však elektrická trouba jako elektrická trouba - vybírat můžete z následujících typů:

Klasické elektrické pečící trouby

Pro klasické elektrické trouby je typický horní a spodní ohřev, velmi často také nabízejí funkci grilování.

Horkovzdušné pečící trouby

Horkovzdušná trouba je velmi podobná klasickému typu elektrické pečící trouby, navíc však disponuje ještě ventilátorem, jehož úkolem je rozhánění horkého vzduchu do celého prostoru trouby, díky čemuž je docíleno rovnoměrného ohřevu a pečení. Teplota v celé troubě je tudíž stejná a vy můžete bez problému péct i několik plechů současně.

Existují dva základní typy horkovzdušných trub a to trouby s ventilátorem a trouby s kruhovým topným tělesem.

Součástí horkovzdušné trouby s ventilátorem je pouze ventilátor, který slouží k rozhánění teplého vzduchu uvnitř trouby. Samotné ohřátí vzduchu však probíhá prostřednictvím jiného zdroje.

Horkovzdušné trouby obsahující topné těleso jsou dokonalejší, neboť právě prostřednictvím kruhového topného tělesa je do trouby vháněn už vzduch ohřátý, který lépe proudí. Ve většině případů trouby s kruhovým topným tělesem mají k dispozici také ventilátor, který lze používat současně s topným tělesem.

Parní pečící trouby

Parní trouba je hitem posledních let, neboť při jejím použití si potraviny uchovávají veškeré živiny, především pak vitamíny. Parní troubu lze využívat pro zdravé vaření, pečení i grilování. Potraviny v parní troubě jsou upravovány pomocí horké páry a díky tomu nejsou tak vysušené jako ty, které se pečou pouze pomocí horkého vzduchu. Obvykle parní trouby mívají několik programů, které se liší podle dávky páry, která se odvíjí od typu připravovaného pokrmu.

PLYN

S plynovými troubami se nejčastěji setkáte v kombinaci s hořáky na vaření. Nejsou sice již tak časté, ale vzhledem k jejich relativně nízké pořizovací ceně je o ně stále zájem. V porovnání s troubami elektrickými je jejich výraznou nevýhodou nedostatečná možnost regulace teploty, s čímž úzce souvisí  i nerovnoměrné pečení. Teplo u plynových trub totiž vychází pouze z jejich spodní části.

CO PŘI VÝBĚRU SLEDOVAT

Energetická třída a příkon

Jedním z hlavních trendů dnešní doby, o kterém se mluví a píše stále častěji, je šetřit náklady a životní prostředí. Z tohoto důvodu je důležité, abyste se při výběru nového spotřebiče do vaší domácnosti zaměřili také na informace týkající se jeho spotřeby. Tyto informace vždy naleznete na energetickém štítku, kterým jsou opatřeny všechny přístroje.

Dnes už všechny nové a moderní trouby spadají do energetické třídy A, A+, A++ nebo A+++,  což je třída nejúspornější.  Vyšší vstupní investice do úsporného spotřebiče třídy A se vám jistě vyplatí, neboť od takové trouby můžete očekávat velmi nízkou spotřebu, což se vám bude hodit především při častém pečení.

Kromě toho na daném štítku naleznete také údaje o spotřebě trouby, která se určuje za jeden cyklus, a o maximálním příkonu, což je informace o tom, jaké maximální množství elektřiny nebo plynu trouba může v určitém okamžiku odebírat ze sítě.

Na velikosti záleží

Celkový objem trouby byste měli volit podle toho, jaké množství pokrmu chcete během jednoho pečení přichystat. Jedná se o údaj, který úzce souvisí s počtem osob ve vaší domácnosti. Pro domácnost čítající 2 osoby bude dostatečná trouba o objemu do 45 litrů, tříčlenná rodina si vystačí s troubou o objemu 45 – 70 litrů, větší rodiny pak zcela jistě využijí troubu s objemem vyšším než 70 litrů.

Vejde se tam?

Volně stojící trouby mívají  rozměry 50 až 60 x 60  centimetrů, u vestavných spotřebičů musíte počítat se standardními rozměry 60 x 60 centimetrů. Výjimku tvoří trouby kompaktní, které bývají nižší, 45 centimetrů.

Pečící programy, ovládání a další funkce

Každá moderní multifunkční trouba je v dnešní době vybavena základními funkcemi, mezi které patří ohřívání, horký vzduch či rozmrazování. Krom toho multifunkční trouby, které výrobci svým zákazníkům nabízejí, disponují celou řadou nejrůznějších přídatných funkcí, jejichž hlavním záměrem je usnadnit a zpříjemnit spotřebiteli práci, ušetřit čas a v neposlední řadě také zajistit bezpečnost.

Různé pečící programy, které můžete nalézt v nabídce jednotlivých modelů trub, vám umožní rychlé a správné zpracování potravin. Existuje celá řada standardních i nadstandardních programů jako je rozmrazování, grilování, rychlý ohřev, infrapečení (grilování pomocí ventilátoru), pečení v páře a mnoho dalších. Záleží pouze na vás, co si zvolíte, jaké jsou vaše preference.

  • Ovládací panel na vaší nové troubě může být buď mechanický, nebo elektronický a ve  většině případů je vybaven také přehledným displejem. Ovládací panel slouží k výběru a nastavení určitého pečícího programu a požadované teploty. U méně sofistikovaných modelů pečících trub jsou tyto panely nahrazeny otočnými ovládači, které jsou opatřeny srozumitelnými symboly.
  • Push knoflíky neboli také zasouvací otočné knoflíky na ovládacím panelu jsou designovou vychytávkou moderních pečících trub, která vašemu spotřebiči dodá elegantní vzhled. Push (zamačkávací) knoflíky mají kromě vlivu na design i praktické využití. Pokud jsou knoflíky zamáčknuté, je možné troubu mnohem snadněji vyčistit a navíc díky tomu můžete eliminovat i nechtěné zapnutí trouby, například dětmi.
  • Vnitřní osvětlení trouby vám umožní kontrolu připravovaného pokrmu, aniž byste museli opakovaně otevírat dvířka. Osvětlení trouby, které svítí v průběhu celé doby přípravy pokrmu, patří dnes ke standardnímu vybavení a jsou jím opatřeny prakticky všechny trouby.
  • Ochlazování dvířek, popřípadě také madel trouby, vás, vaše děti i domácí mazlíčky ochrání před nepříjemným popálením.
  • Přítomnost teleskopických tyčí neboli teleskopických výjezdů, popřípadě výsuvných pečících vozíků, jistě oceníte při manipulaci s horkými plechy.
  • Některé trouby obsahují termosondu, která se zasune do pečeného pokrmu a vy tak můžete kontrolovat, jaká je jeho aktuální teplota. Termosondu je možné dokoupit i dodatečně.

Z dalších funkcí, které výrobci svým zákazníkům nabízejí, můžeme jmenovat například ještě minutku a časovač, funkci Jet, která zprostředkovává rychlé předehřátí trouby či funkci Keep Warm umožňující dlouhodobé udržení teploty pokrmu. Různých vychytávek je k dispozici opravdu mnoho. Na vás je, abyste se zamysleli, které z nich jsou pro vás důležité a podstatné, a které nevyužijete.

Jaká je k troubě výbavička

Všechny nové trouby zpravidla obsahují rošty a pekáče a to v dostatečném množství. Jestliže jste si však jistí, že jich využijete více, pak doporučujeme jejich dokoupení současně s pořízením nové trouby, abyste předešli pozdějším problémům způsobeným nesprávnými rozměry.

ČISTOTA PŘEDEVŠÍM!

Pečící troubu je nutné udržovat v čistotě. Vnější část trouby stačí otírat navlhčeným hadříkem za použití vhodného čisticího prostředku. Dbejte na to, abyste vnější povrch nepoškodili, nepoškrábali.

Také vnitřek trouby je nutné pravidelně  čistit, neboť připečené zbytky pokrmů, které v troubě zůstanou, mohou při dalším použití trouby ovlivnit chuť a vůni dalších jídel a navíc mohou troubu časem i poškodit.

Čištění vnitřního prostoru trouby je nepříjemná a nezáživná činnost, proto vám doporučujeme výběr takového spotřebiče, který bude nabízet samočištění. Existují dva typy čistění, které vaší troubě zajistí dokonalou čistotu.

Katalytické čištění

Trouby, které mají k dispozici katalytické čistění, jsou vybaveny speciálními  vyměnitelnými katalytickými vložkami. Tyto vložky, plechy s porézní smaltovou úpravou pokrývají tři vnitřní strany trouby a slouží k likvidaci tuku, který se na nich usazuje. Po ukončení přípravy pokrmu tak stačí nechat troubu dvacet minut nechat běžet v režimu „čistění“ a pak jen setřít nečistoty.

Pyrolytické čištění

Pyrolytické čištění se uskutečňuje na základě horkého vzduchu, kdy dochází k rozehřátí trouby na teplotu 500 ºC. Při takto vysoké teplotě  jsou všechny připečené zbytky jídel spáleny na popel, který po vychladnutí stačí otřít vlhkým hadrem. Celý proces pyrolytického čistění probíhá devadesát minut, ale v případě potřeby je možné tuto dobu i prodloužit. Po celou dobu čištění jsou dvířka trouby automaticky uzavřena a nelze s nimi manipulovat, otevřít je můžete až poté, co teplota klesne na bezpečnou hranici.

Kromě těchto dvou výše zmíněných technologií sloužících pro čištění vnitřního prostoru trouby můžete využít ještě funkci Aqua Clean - vodní čištění. V tomto případě odmašťování stěn trouby probíhá působením páry, která vzniká z vody, kterou v pekáči umístíte do trouby a necháte zahřát. Poté, stejně jako v obou předchozích případech, nečistoty snadno setřete.

DESIGN A MATERIÁL

Vzhled je další parametr, který bude při vašem výběru nového spotřebiče jistě hrát důležitou roli.

Pro výrobu valné většiny pečících trub, které jsou na trhu k dispozici, se využívá především ocel a smalt v kombinaci se sklem. Jedná se o materiály, které mají dlouhou životnost a svým uživatelům nabízejí snadnou a nenáročnou údržbu.

Z pohledu designu můžete nejčastěji vybírat mezi klasickými bílými, popřípadě černobílými typy, stále oblíbenější jsou nerezové kousky. Pokud však máte zájem, můžete zvolit i nestandardní modely třeba v retro stylu nebo v imitaci dřeva a podobně.

Přední část všech pečících trub je vždy vybavena skleněnými dvířky, díky kterým můžete bez problému kontrolovat průběh přípravy jídla.

CO NA TO PENĚŽENKA

Cena je faktor, který zajímá většinu spotřebitelů.

Vězte, že vestavná trouba bývá vždy dražší, než ta volně stojící. Také počet funkcí se na ceně odráží. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Proto si před koupí ujasněte, které funkce opravdu využijete, a které jsou pro vás zbytečné.

Vliv na cenu má samozřejmě také výkon a značka spotřebiče. U produktů renomovaných výrobců, které jsou zárukou vysoké kvality, je třeba počítat s vyšší pořizovací cenou.

TOP VÝROBCI

My vám doporučujeme pečící trouby Electrolux, Mora a AEG. Výrobky těchto známých a renomovaných producentů se dlouhodobě opírají o svou kvalitu a spolehlivost.

Mora

Tuzemská značka Mora již dlouhou řadu let nabízí široký sortiment kuchyňských spotřebičů, na které se můžete plně spolehnout. Spotřebiče Mora kromě zajímavého designu nabízejí i velmi příznivé ceny. Mora na našem trhu působí již téměř 200 let, a tak pro ni není problém své výrobky přizpůsobit požadavkům místních zákazníků a jejich životnímu stylu.  V roce 2011 se Mora dokonce stala nejlepším dodavatelem roku.

AEG

Firma AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) vznikla v Německu v roce 1883 a zabývala se výrobou elektronických a elektrických zařízení. Historie této společnosti je dlouhá a rozmanitá, v roce 1996 byla divize domácích spotřebičů AEG prodána firmě Electrolux. V roce 2005 Electrolux koupil obchodní jméno AEG.  Produkty značky AEG jsou už více než sto let vyvíjeny tak, aby tvarem i funkcí splňovaly požadavky svých klientů. Hlavní krédo značky je: Jednoduchý v obsluze a elegantní ve vzhledu!

Electrolux

Původem švédská značka Electrolux se momentálně řadí k vůbec největším světovým výrobcům elektroniky. Electrolux nabízí opravdu širokou škálu výrobků, mezi kterými najdete jak malé spotřebiče, tak i velkou bílou techniku.





Nakupka.cz - Zahrada, Dílna, Bílé elektro, Audio - Video, Autodoplňkyvše pro vaši domácnost
Nákupní košík
je zatím prázdný

V košíku zatím nemáte žádné produkty.


Rádi vám s výběrem pomůžeme info@nakupka.cz.

Můžete také využít některý z naších vyhledávačů:

↑ Nahoru