MISO SHIRO POLÉVKA

Recepty

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a rýže hořkoslané chuti. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení.

Obsahuje i vitamín B12. Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě “miso polévek”, obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin (třeba nám známých asijských kudrnatých nudlí “mie”), do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.

Zdravotní účinky: Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

shiro miso – nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek

  • složení: sójové boby, rýže, koji, houbová kultura, sůl
  • hmotnost: 1 kg
  • použití: do polévek, dochucení marinád, dressingů, omáček.

Polévka se v Japonsku nejí před hlavním chodem jako u nás, ale naopak velmi často až na závěr nebo v průběhu stolování. Polévek není mnoho druhů, ale za to jsou součástí každého menu. Objednáte-li si v restauraci “teišoku”,znamená to, že si dáváte kompletní menu – vybrané jídlo, misku bílé rýže, zeleninu cukemono a polévku.

Polévka misoširu s tofu a řasami wakame.

  • 1l vody
  • 2 lžíce bílého misa (širomiso)
  • 1 krabička japonského tofu
  • špetka sušených řas wakame

Do vody přidáme širomiso, přivedeme k varu, přidáme na kostky nakrájené tofu a špetku sušených řas a necháme přejít varem. A hned můžeme podávat.

© 2023 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang