Japonská kuchyně je bohatá a pestrá. Jednou z nejzajímavějších složek této kuchyně je miso, tradiční fermentovaná pasta. A když se spojí s vepřovým masem, vytvoří se chuťový zážitek, který stojí za to zkoušet.
Miso a vepřové maso jsou neodolatelnou kombinací chutí v japonské kuchyni. Tradiční miso přidává hloubku a bohatost do vepřového masa, což vytváří jedinečný chuťový zážitek.
Pokud je někdo milovníkem dobrého jídla a rád experimentuje s novými chutěmi, měl by vyzkoušet kombinaci miso a vepřového masa.
Co je miso?
Miso je tradiční japonská pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů, rýže, ječmene nebo dalších obilovin. Fermentace probíhá díky bakteriím a plísním a může trvat od několika měsíců až po několik let. Výsledkem je pasta s bohatou chutí a výraznou vůní.
Existuje mnoho různých druhů miso, které se liší barvou, chutí a použitím. Miso může být bílé, červené nebo hnědé, přičemž každý druh má svou charakteristickou chuť. Bílé miso je jemné a sladké, červené miso je pikantnější a hnědé miso má hlubokou, bohatou chuť.
Miso je důležitou součástí japonské kuchyně a používá se k přípravě polévek, omáček, marinád a dalších pokrmů.
Vepřové maso a miso
Vepřové maso je další klíčovou složkou japonské kuchyně. Je často používáno k přípravě pokrmů, jako je tonkacu (smažený vepřový kotlet) nebo buta no kakuni (karamelizované vepřové maso). Vepřové maso má výraznou chuť a texturu, která se skvěle doplňuje s miso.
Jedním z nejznámějších pokrmů, který spojuje vepřové maso a miso, je miso ramen. Tento oblíbený japonský nudlový pokrm zahrnuje vepřový vývar, vařené vepřové maso a nezbytná je i miso pasta. Miso přidává do vývaru bohatou sladkou a slanou chuť, která vynikne ve spojení s vepřovým masem.
Dalším populárním pokrmem je miso glazované vepřové maso. V tomto receptu se vepřové maso glazuje směsí miso pasty, cukru, sójové omáčky a dalších ingrediencí. Výsledkem je sladkokyselá omáčka, která perfektně obalí kousky masa.
Pečené vepřové maso s miso – recept
Recept na pečené vepřové maso s miso je následující:
Suroviny:
- 400 g vepřového masa z kýty
- 2 velké cibule
- 2 zelené papriky
- rostlinný olej
- alobal
Marináda:
- 5 lžiček miso
- 3 lžičky sake
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce mirinu
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na plátky o tloušťce asi 5 mm a vložíme do mísy. Plátky pak proložíme na nudličky nakrájenou paprikou a na kolečka nakrájenou cibulí, zalijeme marinádou připravenou smícháním uvedených surovin a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.
Mezitím si připravíme dvojitý čtverec alobalu, potřeme jej olejem a do středu urovnáme ve vrstvách maso, cibuli a papriku, až spotřebujeme veškeré suroviny.
Alobal pevně sbalíme do balíčku, vložíme do předehřáté trouby (na 200°C) a pečeme asi 25 minut.
Pak alobal rozevřeme a maso se zeleninou přelijeme zbylou marinádou, která se do masa rychle vsákne.
Podáváme s čerstvým salátem.