Pro dlouhodobé skladování potravin nesmí chybět vakuovačka

Spotřebiče

U velkých nákupů je často problém, že se některé potraviny zkazí dříve, než jsou spotřebovány. Je na čase s tím něco udělat. Díky jedinečné technologii vakuovačky lze vzduch ze sáčku s potravinami odsát a potravinám tak prodloužit dobu spotřeby. 

Vakuovačka se používá k odstranění vzduchu z obalu a vytvoření vakua, což má nesporné výhody. Zde je několik hlavních použití vakuovačky:

  1. Uchovávání potravin: Vakuování potravin umožňuje prodloužit jejich trvanlivost tím, že odstraní vzduch, který obsahuje kyslík a který může způsobit oxidaci a rozklad potravin. Vakuování je často používáno pro masa, ryby, sýry, ovoce, zeleninu a další potraviny.
  2. Zabránění mrazu a přesychání: Vakuování potravin také pomáhá předcházet mrazu a přesychání. Odstranění vzduchu z obalu zabrání tvorbě mrazivých krystalů a udrží potraviny čerstvé.
  3. Marinace potravin: Vakuovačka umožňuje rychlejší a efektivnější marinování potravin. Tím, že odstraní vzduch z obalu, marináda rychleji pronikne do masa nebo jiných surovin.
  4. Uchovávání surovin pro vaření sous-vide: Systém sous-vide vyžaduje, aby potraviny byly vakuovány před nízkoteplotním vařením. Tím se zajistí rovnoměrné vaření a zachování chuti a šťavnatosti.
  5. Uchovávání potravin během cest: Vakuování potravin umožňuje snadno balit potraviny a zajistit, že zůstanou čerstvé a hygienické během cestování, kempování a dalších venkovních aktivitách. S autolednicí i bez.
  6. Uchovávání vzácných předmětů: Vakuovací stroje se také používají k uchování předmětů, jako jsou fotografie, dokumenty, šperky nebo další citlivé předměty, které by mohly být poškozeny vzduchem, vlhkostí nebo oxidací.

Celkově lze říci, že vakuovací stroj je užitečným nástrojem pro prodloužení trvanlivosti potravin, zachování jejich chuti a vůně a ochranu citlivých předmětů.

Potraviny zabalené do vakuových sáčků mají prodlouženou dobu skladovatelnosti oproti klasickému balení, což znamená že potravina uložená v mrazničce vydrží místo šesti měsíců 2 až 3 roky (maso, zelenina, ovoce), a v chladničce lze prodloužit životnost surovin z jednoho týdne až na šest týdnů (uzeniny, sýry).

Opakované a snadné použití je u vakuovačky předností. Lidé mohou kupovat suroviny, na které mají právě chuť, a když budou vědět, že je v blízké době nespotřebují, uloží je do vakuových sáčků a je vystaráno.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang