Sezóna grilování klepe na dveře

Dílna, stavba a zahrada

První jarní víkend byla situace na mnoha chalupách a zahradách stejná. V pozvdálí byl vidět slabý stoupající dým a čím blíž jste mu byli, tím více jste rozpoznávali lákavé vůně masíčka, uzenin a dalších laskomin, které se dají připravit grilováním. Zima byla letos jednoduše dlouhá a absťák mnohých vyznavačů grilování byl již opravdu značný.

Vydrží-li počasí, tato situace se bude každé víkendy a nejen je opakovat a pokud i vy si chcete dopřát šťavnaté masíčko a další pochoutky, měli byste přemýšlet o vhodném grilu.

Přemýšlet o grilu je věc jedna, najít dostatek finančních prostředků na něj věc druhá. Věřte však nám, když vám sdělíme, že pořídit si gril je otázka pár set korun. Pokud nevyžadujete přepych a pár vymožeností navíc, za které se platí v případě vybavených grilů tisíce, pak vám na pochutnání si při sobotním odpoledni bohatě postačí základní model grilu na dřevěné uhlí, na kterém si ugrilujete vše chutně tak, jako i na dalších grilech.

I sebelevnější gril je určitě lepší, než si na klasické ohniště položit nějaký zrezlý kovový plát a na něm se snažit cokoliv připravit. Grilování samo o sobě vyžaduje určitou kulturu a atmosféru. Proto si vyberte řádný gril právě u nás.

Nejzákladnějším modelem je Gril Lucifer soudek 36cm litin, který opravdu za pár korun spolehlivě ugriluje co vás jen napadne. Navíc dobře vypadá a je vyroben z kvalitního materiálu. Jiného vzhledu a s o něco vyšší konstrukcí, pokud se nechcete při přípravě dobrot příliš ohýbat v zádech, je Gril Lucifer PRAIRIE, který dovoluje jak vertikální, tak horizontální polohu při grilování.

Profesionálně již vypadá Gril OREGON, za který stále nedáte ani tisíc korun. Disponuje dřevěnými odkládacími plochami a tak je i práce s ním a příprava jídel velmi příjemnou a nestresující záležitostí. Navíc díky kolečkům je také velmi dobrá manipulace s tímto grilem.

Pokud si však potrpíte na kvalitu a vkus, i mezi grily na dřevěné uhlí se najdou mistři ve svém oboru. Je jím třeba Gril Cadac Charcoal Pro Kettle 47, který je výjimečný kvalitou zpracování, tvarem, pevnou konstrukcí a atraktivním designem.

Manipulace s ním je taktéž velmi jednoduchá a to nejen díky odkládacím plochám, ale i držadlům, které si při grilování stále zachovávají svou teplotu. Možnost regulace teploty při grilování je jen třešinkou na ugrilovaném dortu, která vám dovolí připravit opravdu vytříbené laskominy.

Zima je snad už definitivně pryč a jaro, doufejme, si taky z nás nebude utahovat a dělat si, co se mu zlíbí. Doporučujeme tedy vyrazit do obchodu, naložit masíčko, pozvat přátele a pak si už jen užívat konečně přívětivého počasí a velmi vydařených dobrot. Grily a vše k nim potřebné naleznete v naší sekci zahradních grilů, kde je nepřeberné množství inspirací pro vaše víkendové chvilky na zahradě či chalupách.

Tipy na grilování

Grilování je oblíbenou aktivitou v letních měsících a mnoho lidí si ho užívá při setkávání s rodinou a přáteli na zahradě či terase. Pokud jste také milovníkem grilování a hledáte tipy, jak ho co nejvíce vychutnat, máme pro vás několik skvělých rad.

Výběr správného grilu: Nejprve je důležité zamyslet se nad tím, jaký druh grilu preferujete. Můžete si vybrat mezi plynovým, elektrickým nebo klasickým uhlím. Každý typ grilu má své výhody a nevýhody, a proto je dobré zvážit vaše požadavky a potřeby.

Příprava grilu: Než začnete grilovat, je důležité správně připravit gril. Důkladně ho vyčistěte a odstraněte zbytky starého popela. Pokud používáte gril s uhlím, je vhodné nechat ho zapálené až do doby, než uhlí získá bílý povlak. To znamená, že uhlí je připravené na grilování. Plynový nebo elektrický gril stačí zapnout a nechat se vyhřát na požadovanou teplotu.

Výběr správných surovin: Kvalitní suroviny jsou základem úspěšného grilování. Pokud grilujete maso, vyberte si čerstvé kousky s vysokou kvalitou masa. Můžete zvolit různé druhy masa, jako je kuřecí, vepřové, hovězí nebo ryby. Také se snažte vybírat sezonní zeleninu a ovoce, které můžete grilovat jako přílohu. Dbejte na správné uchovávání surovin a jejich správné tepelné zpracování.

Marinování: Pokud chcete maso nebo zeleninu obohatit o další chuťové nuance, můžete je před grilováním marinovat. Marináda je směs oleje, kyseliny a koření, do které můžete ponořit suroviny a nechat je odpočívat v lednici po dobu několika hodin až přes noc. Marinády mohou být slané, sladké nebo pikantní, podle vašich preferencí.

Správné grilování: Během grilování je důležité dbát na správné otočení surovin a jejich správnou teplotu. K tomu vám mohou pomoci teploměry, které kontrolují teplotu masa nebo zeleniny, abyste dosáhli požadovaného stupně pro vaše pokrmy. Pamatujte, že maso by mělo být důkladně propečené, aniž by se připálilo nebo vysušilo. Zeleninu můžete grilovat tak, aby zůstala křupavá a šťavnatá.

Použití vhodných příslušenství: Existuje mnoho užitečných grilovacích příslušenství, která vám mohou usnadnit grilování. Například grilovací mřížky s nepřilnavým povrchem, grilovací košíky pro malé kousky zeleniny nebo ryby, grilovací rošt na ryby nebo speciální grilovací náčiní pro pečení pizzy. Použití těchto příslušenství vám může usnadnit manipulaci s jídlem a zajistit rovnoměrné tepelné zpracování.

Experimentování s ochucováním: Grilování je skvělou příležitostí k experimentování s různými ochucovadly a kořením. Můžete použít různé ruby, marinády nebo omáčky, které dodají vašim pokrmům jedinečnou chuť. Nebojte se zkoušet nové kombinace a odvážné chuťové kombinace.

Nezapomeňte na bezpečnost: Při grilování je důležité dodržovat bezpečnostní opatření. Ujistěte se, že gril je umístěn na stabilním povrchu a je dostatečně vzdálen od hořlavých materiálů. Při manipulaci s otevřeným ohněm nebo horkými plynovými karafáty se ujistěte, že jste opatrní a děti nechávejte v bezpečné vzdálenosti od grilu. Také dbejte na hygienu, umývání rukou a správné skladování pokrmů.

Grilování je skvělou příležitostí k setkávání se s rodinou a přáteli, k relaxaci a k užívání si letního počasí. S těmito tipy máte dobrý základ pro úspěšné grilování. Nezapomeňte si vychutnat každý kousek grilovaného pokrmu a užijte si radost z přípravy jídla na čerstvém vzduchu. Takže se nasaďte na zahradní rukavice, zapněte gril a dejte se do práce!

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang