DRUHY SUŠI PODLE JEDNOTLIVÝCH OBLASTÍ V JAPONSKU

Recepty

Kani – zuši: je to často podávané suši na Hokkaidu. V oblasti kolem Hokkaida se loví ti nejlepší krabi a tak není divu, že právě Hokkaido často používá k přípravě suší krabí maso.Kami zuši existuje v podobě tzv. Hako – zuši, neboli krabičkového suši.Suši rýže je slisována do krabičky, která tvoří formu. Na vrch se dá vařená krabí maso. Podává se sójovou omáčkou a wasabi.

Hatahata-zuši: suši připravované v prefektuře AkitaRyba hatahata je tzv. písečná ryba Arctoscopus japonicus. Je to ryba dlouhá 15 -25 cm a vyskytuje se v severních částech moře v oblasti prefektury Akita a Yamagata. Je mastná a bělomasá. Tato ryba se spolu s kořenovou zeleninou marinuje a poté se promíchá se suši rýží, do které byly přidány fermentační kvasinky kóji. Tato směs se servíruje na banánových listech.

Sasamaki kenuki-zuši: je to druh nigirizuši podávaný v oblasti Tokia.Takto připravované suši bylo prý inspirací pro všechny ostatní oblasti a existuje ve skupině tzv. Edo mae zuši.Jedná se o klasické nigiri připravované převážně z tepelně upravených surovin- vařené krevety, vaječná omeleta, marinovaný úhoř, grilovaný úhoř. Vše se zabalí do bambusových listů a na těch se také servíruje. Každé nigiri je připravené z výrazně okyselené suši rýže. Zabalení do bambusových listů má ochránit pokrm od bakterií.

Inari zuši : je to typ makisuši a podává se v oblasti Tokia.Osmažené plátky tófu se podávají již v podobě malých měšců. Do těchto „sáčků“ se plní suši rýže. Buď se sáčky uzavřou a spojem se dají směrem na talíř, nebo s sáčky naopak ovážou například pažitkou a vytvoří tak malé měšce. Nasládlá chuť opečeného tófu se výborně snoubí s nakyselenou rýží.

Muši-zuši:je to druh čiraši zuši, které se podává v Kjótu.Grilované kousky ryby, velmi malé- krájet až po grilování, se povaří krátce s kořenovou zeleninou ve vývaru, který se dochutí cukrem a sojovou omáčkou. Připravená směs se navrší do misky se suši rýží, přidá se na tenké proužky pokrájená vaječná omeleta a celá porce se dá do pařáku napařit. Podává se teplé.

Masu-zuši: suši které se podává v prefektuře Toyama. Je to druh krabičkového suši.Na spodní část se dají bambusové listy, navrší se rýže, která se krabičkovou formou zmáčkne. Navrch se dá uzený losos, tuňák nebo uzený pstruh. Je možné použít kulatou formu a suši pak vypadá jako květina – uprostřed je kulatá vrstva rýže, navrch losos a pod tím do tvaru listů naranžované listy bambusu.

Futomaki zuši: typické makizuši, velmi oblíbené v Osace. Okyselená rýže se navrství na řasu nori uspořádanou na rohožce. Jako náplň se použije uvařená dýně kampjó, kusy nakrájené vaječné omelety, krabí tyčinky, máčené houby šítake, či barevné okurky. Rolka je silná a chutná. 3.2. se v Japonsku slaví první den jara a ten den se roky nekrájí na jednotlivé porce, ale jedí se vcelku.

Ika zuši: Suši z Tokušimy. Sépie se dobře vymyje a natluče, aby byla měkká. Nechá se marinovat v júzu dvě hodiny. Potom se naplní ochucenou suši rýží. Ze sépie naplněné rýží se nakrájí kolečka. Každé sousto je možné polít omáčkou okonomijaki nebo jakisoba.

Osaka zuši: krabičkové suši z Ósaky. Do krabičkové formy se natlačí ochucená suši rýže a poklade se vařenými kusy ryb – vše vedle sebe – pečená makrela, uzený úhoř, smažená vaječná omeleta. Vše se zmáčkne do formy, vyklopí a krájí se na čtverce. Zdobí zelenou ozdobou.

© 2022 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang