To správné vybavení na pečení vánočního cukroví

Spotřebiče

Hop skok a za chvíli jsou tu Vánoce, Štědrý den a spousta návštěv. Co by to bylo za Vánoce, kdyby jste neupekli vánočku nebo vánoční cukroví? Úplně nepředstavitelné, to by nebyly ty pravé české Vánoce.

To je jako byste místo strojení stromečku, strojili třeba kaktus. Prostě některé věci je třeba zachovat, podle krásných českých tradic.

Potřebujete-li nový sporák, ale volně stojící, hned bych vám jeden nabídla, je to sklokeramický sporák Gorenje EC 773 E. A proč zrovna tento? Varnou desku má sklokeramickou, je volně stojící, takže nepotřebujete shánět nějakou skříňku aby se sporák do ní vešel, ale stačí sporák postavit hned vedle kuchyňské linky.

Čelní panel u sklokeramického sporáku Gorenje EC 773 E je z nerezové oceli, kde jsou umístěny knoflíky ergonomického tvaru a rukojeť na otevření trouby. Multifunkční trouba má objem padesát tři litrů a patří do energetické třídy A.

Správná trouba musí obsahovat minutku a hodiny, takže se nemusíte bát, že si do kuchyně budete muset ještě pořizovat hodiny a kuchyňské vajíčko, neboli minutku, vše už je v multifunkční troubě Gorenje EC 773 E obsaženo.

Abyste zjistili za jak dlouho bude pokrm hotov, tak stačí nastavit minutku a už jen sledovat displej a až trouba zapípá, tak se můžete těšit na čerstvé jemně křupavoučké cukrovíčko. V troubě Gorenje EC 773 E naleznete funkce: horký vzduch, kontrola zbytkového tepla, infra gril, čištění trouby pomocí funkce AquaClean, Eco email a bezpečnostní systém Cool Door.

V balení naleznete nejen samotný sporák Gorenje EC 773 E, ale také rošt, hluboký smaltovaný plech, mělký smaltovaný plech, nerezový tukový filtr a drátěné závěsy. Takže vše potřebné pro to, abyste mohli začít péct. Upozornění: součástí balení však nejsou potřebné suroviny na pečení.

Historie prvního cukroví

Blížící se Vánoce jsou spojené s mnoha tradicemi a obvykle je jednou z nich pečení vánočního cukroví. Tato tradice má bohatou historii a její kořeny sahají až do starověkých dob.

Historicky první pečení vánočního cukroví se datuje až do 15. století, do Německa. Tehdy byla pečení vánočního cukroví prováděna především v klášterech a pouze mnichové měli přístup k tajným receptům. Toto pečení bylo považováno za velmi důležitou část přípravy na Vánoce.

V té době byla příprava cukroví velkou událostí, která začínala v září nebo říjnu. Příprava těsta vyžadovala mnoho času a pečení bylo obvykle prováděno ve velkých množstvích. Vánoční cukroví se připravovalo ze speciálního vánočního těsta, které obsahovalo mnoho koření, sušeného ovoce, ořechů a medu.

Tradiční tvary cukroví zahrnovaly hvězdy, srdce, anděly, jesličky, vánoční stromky a další symboly Vánoc. Tyto tvary byly pečeny s velkou péčí a zdobeny různými posypovými cukry, perníkovým krémem a ozdobami.

Vánoční cukroví bylo tradičně pečeno na dřevěných pekáčích, které se nazývaly pekáče. Při pečení se v domě šířil lahodný vůně a přispíval k vánoční atmosféře. Po upečení a vychladnutí bylo cukroví pečlivě uskladněno, aby se udrželo čerstvé až do Vánoc.

Cukroví sloužilo jako dárek pro rodinu a přátele, kteří jej dostávali jako projev lásky a přátelství. Hosté byli vítáni spolu s kávou nebo horkým ovocným punčem a podávalo se jim vánoční cukroví na bohatě prostřeném stolu. Mezi známé druhy patří například linecké, pracny nebo rumové koule.

Vánoční cukroví také hrálo důležitou roli při zdobení vánočního stromku. Děti si ho mohly pověsit na stromeček nebo vytvořit cukroví jako svícny a zavěsit je na vánoční věnec.

Tato tradice pečení vánočního cukroví se postupem času rozšířila do celého světa a každá země má své vlastní recepty a tradiční tvary cukroví. V současné době je pečení vánočního cukroví oblíbenou činností před Vánocemi pro celou rodinu.

Pečení vánočního cukroví znamená nejen připravit lahodné a sladké dobroty, ale také sdílet lásku a radost se svými blízkými. Naučit se tradiční recepty a pokračovat v dědictví svých předků přináší nejen chuťovou radost, ale i pocit sounáležitosti a spojení s minulostí.

Takže letos, ať se pustíte do pečení vánočního cukroví nebo využijete tradičních rodinných receptů, pamatujte, že pečení cukroví je více než pouhá činnost – je to zachování tradice a dědictví, které spojuje rodinu a přináší radost do našich domovů během vánočního období.

© 2024 Nakupka.cz | Nakódoval Leoš Lang