Vepřová kýta je oblíbený kus masa, který se používá v mnoha různých pokrmech. Jedná se o univerzální kus masa, který lze připravovat různými způsoby. Protože to je poměrně tuhý kus masa, nejlépe se připravuje pomalým dušením nebo pečením.
Díky obsahu tuku je maso při vaření křehké a šťavnaté. Proto je ideální volbou pro pomalu vařené pokrmy, jako je trhané vepřové maso a dušená vepřová kýta.
Maso se může mimo jiné udit, čímž získá specifickou chuť. Proces uzení také přispívá ke konzervaci masa a usnadňuje jeho skladování. Díky tomu je oblíbenou volbou pro šunky, které se používají do polévek a dušených pokrmů.
Vepřová kýta má vysoký obsah bílkovin, takže je skvělým zdrojem energie. Je také dobrým zdrojem železa, zinku a dalších důležitých vitaminů a minerálních látek.
Jak připravovat vepřovou kýtu
Vepřovou kýtu lze také rychle připravit na pánvi nebo na grilu. Často se ochucuje bylinkami a kořením, které jí dodávají chuť. Tento kus je také oblíbený pro použití do stir fry a dalších rychle připravovaných pokrmů. Lze jej nakrájet na tenké proužky a rychle připravit na pánvi se zeleninou a dalšími přísadami. Vepřovým masem můžete také nahradit hovězí v receptu na bun bo nam bo.
Při nákupu vepřové kýty je důležité hledat maso, které je pevné a má světle růžovou barvu. Vyvarujte se nákupu příliš měkkých nebo příliš červených kusů. Před vařením je důležité odstranit z kusu tuk nebo šlachy, které se na něm nacházejí.
Receptů z vepřového masa je nepřeberné množství, různé typy masa se hodí na různé úpravy. Pokud by vás vepřová kýta už omrzela, můžete se inspirovat i těmito recepty z vepřového masa:
- Vepřová pečeně
- Vepřový vývar
- Vepřové maso v mrkvi
- Vepřové maso na houbách
- Guláš z vepřového masa
- Vepřové Kung Pao
- Steak z krkovice
- Pečená žebra na medu
- Řízky z krkovice
- Pomazánka z vepřového masa
Vepřová kýta je díky svým vlastnostem vhodným masem také pro segedínský guláš. Recept na pravý segedínský guláš si oblíbí především příznivci tradiční kuchyně. K oblíbené rajské omáčce se vepřová kýta taktéž hodí.
Pokud nemáte chuť na vepřové maso, zkuste recept na mleté krůtí maso nebo hovězí na víně s kořenovou zeleninou. Můžete si také vybrat hovězí na polévku a připravit si tak výborný vývar. Za vyzkoušení stojí také konfitované kachní prso.
Co z vepřové kýty – recepty z vepřové kýty
Jak už jsme psali, kýta se hodí na pomalé pečení a dušení a díky tomu se výborně hodí k omáčkám jako je hamburská či frankfurtská omáčka s rýží. Můžete ji připravit i na nudličky jako legendární katův šleh, nebo ji můžete upéct v troubě jako pečeni. V tomto článku vám přineseme několik typů, co z kýty uvařit, aby to vždy mělo maximální úspěch. Vepřová kýta se také výborně hodí k pečeným bramborám nebo si k ní můžete připravit bramboráky z cukety.
TIP: Milovníci i jiného masa mohou vyzkoušet recept na domácí pastrami z hovězího masa, hovězí žebra v troubě, paprikový bůček, hamburgery nebo tradiční řecký gyros.
Hamburská vepřová kýta na smetaně – recept
Hamburská kýta je jedním z nejpopulárnějších pokrmů klasické české kuchyně, a to už od dob první republiky. Pojďte si ji připravit krok za krokem s námi.
Ingredience na hamburskou vepřovou kýtu na smetaně
- 900-1000 g vepřové kýty v celku
- 1 středně velká mrkev (100-120 g před očištěním)
- 2 menší cibule
- 100 g další kořenové zeleniny – kousek celeru a petržele
- 100 g šunky, v celku
- 100 g slaniny, v celku
- 2 sterilované okurky
- 1 lžíce sádla
- 150 ml bílého vína
- 1 lžička soli
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Hamburská vepřová kýta na smetaně – postup
- Šunku podél delší strany nakrájejte na plátky silné půl centimetru a ty pak ještě na špalíčky. Zhruba 5-6 těchto špalíčků na jednom konci seřízněte do špičky a dejte je stranou, zbytek rozkrájejte na drobné a pravidelné kostičky.
- Totéž učiňte se slaninou. Špalíčky rozložte na plastový tácek a vložte na 1-2 hodiny do mrazáku, aby ztuhly a dalo se s nimi protýkat maso.
- Mrkev očistěte a podélně rozčtvrťte. Odkrojte 2 nebo 3 deseticentimetrové kousky z prostředku mrkve, kde je nejpravidelnější, a odložte bokem, zbytek mrkve opět rozkrájejte na kostky.
- Jednu okurku též rozčtvrťte, druhou nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer a petržel očistěte a nakrájejte nahrubo.
- Maso opláchněte, osušte a položte na prkénko. Stejným směrem, jako vedou svalová vlákna, vpíchněte ze strany do masa dlouhým, úzkým a špičatým nožem.
- Tento vpich nepatrně prořízněte do strany, nůž vytáhněte, a do vzniklého otvoru zastrčte kousek šunky, slaniny, mrkve nebo okurky. Takto spotřebujte všechny špalíčky, které jste si připravili.
- Vpichy veďte do masa tak, aby posléze, až dojde na krájení upečeného masa, vznikla zajímavá mozaika. Nakonec maso kolem dokola svažte a zpevněte provázkem a tuto pečeni osolte zhruba půl lžičkou soli po celém povrchu.
- Troubu začněte předehřívat na 180 °C. Kostičky slaniny nasypte do kastrolu nebo do pánve, podlijte lžící vody a začněte mírně zahřívat, až se voda odpaří, slanina prohřeje a začne pouštět vlastní tuk.
- Pokračujte až do jemného zezlátnutí slaniny, potom ji odeberte stranou a v pánvi ponechte jen vypečený tuk. Je-li ho málo, přidejte lžíci sádla.
- Na tomto tuku ze všech stran postupně opečte maso do zlatova. Neotáčejte maso předčasně a zbytečně s ním nehýbejte, vyčkejte, až se maso téměř samo uvolní.
- Opečené maso odložte do pekáčku, který mu velikostně zhruba odpovídá. Do uvolněné pánve nasypte kostky mrkve, petržel a celer, zasypte zbytkem soli a nijak zprudka opékejte asi 3 minuty.
- Zelenina by se měla pouze rozvonět a nenápadně změknout, ale zezlátnutí není žádoucí. Přidejte cibuli a pokračujte ještě další 2 minuty, ale opět odolejte tomu, abyste zeleninu příliš opekli.
- Jemný zeleninový základ zalijte vínem a vařte pár minut, až se téměř všechna tekutina odpaří a zůstane z ní jen pár lžic. Dolijte k ní 250 ml vody, přidejte opečenou slaninu, koření, zahřejte k varu a vše nalijte k masu (nikoli na maso).
- Pekáček dobře utěsněte buď padnoucí poklicí, nebo jednou či dvěma vrstvami alobalu, a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 60 minut.
- Po uplynutí první hodiny pečení vyjměte pekáček z trouby, sejměte poklici a maso otočte horní stranou dolů. Opět zakryjte a vraťte do trouby. Toto čiňte každých 20 minut během druhé hodiny pečení.
- Celkem tedy budete maso péct 2 hodiny, první hodinu nepřerušovaně, druhou hodinu s pravidelným otáčením.
- Pekáček naposledy vyndejte z trouby, odklopte, vyjměte maso a zabalte ho do alobalu. Tekutinu z výpeku slijte přes cedník. Pokud je jí málo, doplňte ji vodou přibližně na 400-500 ml.
- V menším kastrůlku rozehřejte máslo, přisypte mouku a metličkou na středně silném žáru míchejte 1-2 minuty, až vznikne jíška béžové barvy. Postupně a na několikrát přilévejte tekutinu z výpeku a vždy pečlivě rozmíchejte, tak se nevytvoří žmolky.
- Přidejte pevnou část výpeku, která zůstala v cedníku, tedy zeleninu, slaninu a koření, přiveďte k varu a nezakryté nechte velmi zvolna pobublávat 20 minut.
- Nevařte zprudka, jinak se omáčka příliš odpaří. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipálila.
- Provařenou omáčku slijte znovu přes cedník, ale tentokrát přes něj navíc propasírujte či protlačte pevnou část. V cedníku se zachytí pevné kousky slaniny i koření, ale zbytek hladce projde.
- Do procezené omáčky přilijte smetanu, na pár vteřin přiveďte k varu a odstavte. Pokud je to třeba, můžete ji ještě dosolit, dokyselit nebo dokonce dosladit, jak máte rádi, ale nejspíš už bude všechno tak, jak má být.
- Kostičky šunky a okurky, které máte nakrájené a odložené od samého začátku, buď vmíchejte do omáčky, jak jsou, anebo je ještě předtím prohřejte a nechte rozvonět na lžičce rozpuštěného másla.
- Odpočívající maso vysvoboďte z alobalu, sejměte z něj provázek, a velkým ostrým nožem nakrájejte pečeni na centimetrové plátky.
- Rozdělte na nahřáté talíře, přidejte přílohu a nakonec přilijte omáčku tak, aby nezakryla mozaiku na řezu masem.
Frankfurtská vepřová kýta – recept na omáčku
Dalším klasickým receptem na omáčku z vepřové kýty je tato frankfurtská. Podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Ingredience na frankfurtskou vepřovou kýtu
- 750 g vepřové kýty
- 4 nožičky frankfurtských párků
- 1 velká cibule
- 3 lžíce oleje
- Mletá paprika
- Sůl
- Pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml sladké smetany
Frankfurtská vepřová kýta – postup
- Maso prošpikujte 3 nožičkami párků. Nejlépe se to dělá tak, že párky dáte na chvíli do mrazáku, pak je ztuhlé snadno zasunete do zářezů v mase.
- Připravený špalík masa opečte ze všech stran na rozehřátém oleji. Maso vyndejte, odložte stranou a na olej vhoďte cibuli nakrájenou nadrobno.
- Cibuli osmahněte dozlatova, přisypte papriku, promíchejte a ihned zalijte vodou. Vložte maso a pod pokličkou duste doměkka.
- Měkké maso vyjměte, do omáčky přidejte zbylou nožičku párku nakrájenou na kolečka a omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody, dobře provařte a nakonec dochuťte smetanou.
- Maso nakrájejte na plátky a můžete podávat nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Pečená vepřová kýta – recept v troubě
S tímto receptem budete při příštím nedělním slavnostním obědě slavit zaručený úspěch. K pečené vepřové kýtě se skvěle hodí jako příloha fazolky se slaninou.
Ingredience na pečenou vepřovou kýty – recept v troubě
- 2 kg velké vepřové kýty s kůží
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 15 g čerstvé šalvěje, listy nakrájené nadrobno
- 3 velké cibule nakrájené na silné plátky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce mořské soli
Pečená vepřová kýta v troubě – postup
- S přípravou vepřového masa začněte 2 hodiny před vařením a opravdu dobře osušte kuchyňským papírem. Kůži 10-12krát nařízněte velmi ostrým nožem, abyste se dostali až k tuku, ale ne k masu. Nechte jej 1,5 hodiny sušit odkryté na talíři v lednici a poté je nechte 30 minut dojít do pokojové teploty.
- Předehřej troubu na 230 °C. Vepřové maso položte kůží dolů na prkénko a malým nožem udělejte do masa po celém povrchu hluboké otvory. Do každého otvoru vsuňte několik plátků česneku a trochu šalvěje a lehce okořeňte.
- Na dno mělkého pekáče dejte cibuli a na ni položte vepřové maso kůží nahoru (maso by mělo vyčnívat nad stěny). Maso a kůži potřete olejem; kůži rovnoměrně posypte mořskou solí.
- Přidejte tolik vody (400-500 ml), aby pokryla dno pekáče, a dávejte pozor, abyste nenamočili vepřovou kůži.
- Pečte 25 minut. Snižte teplotu na 180 °C a pečte další 2 hodiny. V případě potřeby dolijte vodu, aby se cibule nepřichytila.
- Pokud není kůže po 2 hodinách křupavá a zlatavá, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte dalších asi 10 minut. Jakmile je kůže křupavá, přikryjte maso volně fólií a nechte 20 minut odpočívat a podávejte s oblíbenou přílohou.
- Sušení je důležité, protože kůže musí být úplně suchá, aby se na ni mohl přichytit olej. Jakákoli vlhkost zabrání vzniku vypečených škvarků na povrchu.
Vepřová kýta – recept na nudličky s rýží
Kýtu můžete připravit i na pikantní asijský způsob s rýží. Vítaná změna oproti klasickým omáčkám.
Ingredience na vepřovou kýtu – recept na nudličky s rýží
- 680 g vepřové kýty
- ½ cibule
- 3 stonky jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 55 g chilli pasty
- 1 lžička chilli vloček
- 60 ml sojové omáčky
- 3 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce řepkového oleje
- Sezamová semínka
- Rýže
Vepřová kýta – recept na nudličky s rýží – postup
- Maso si umyjte, osušte a nakrájejte na tenké nudličky.
- Cibuli nakrájete na nudličky, jarní cibulku na kolečka a česnek si prolisujte.
- Všechny suroviny si smíchejte (s výjimkou řepkového oleje) v míse a promíchejte.
- Do této marinády maso naložte alespoň na půl hodiny.
- Pak masové nudličky i s marinádou orestujte na pánvi na trošce oleje.
- Smažte do měkka.
- Podávejte pokapané sezamovým olejem s rýží.
Jednoduchý recept na vepřovou kýtu se smetanovou omáčkou
Vepřové řízky ve smetanové omáčce podávejte s pečenými bramborami v troubě.
Ingredience na vepřovou kýtu se smetanovou omáčkou
- Extra panenský olivový olej
- 600 g vepřové kýty
- 3 lžíce čerstvého tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 300 ml smetany ke šlehání
- Sůl
- Pepř
- 80 g baby špenátu
- 2 lžíce opražených mandlí
Vepřová kýta se smetanovou omáčkou – postup
- Vepřovou kýtu si umyjte, osušte, nakrájejte na plátky (řízky).
- Naklepejte je z obou stran přes potravinovou fólii, osolte a opepřete.
- Na rozpáleném oleji je osmažte z obou stran do měkka.
- Pak dejte maso bokem a na stejné pánvi orestujte nasekaný česnek a čerstvý tymián.
- Přidejte obě hořčice, ¼ hrnku vody a smetanu.
- Vařte do zhoustnutí, pak přidejte polovinu špenátu a vraťte maso zpět do omáčky.
- Podávejte ozdobené zbytkem špenátu a opraženými mandlemi.
Vepřové maso je velice variabilní a ať už mu dáte šanci v jakémkoli receptu, určitě neuděláte chybu. Důležité je si zvolit kvalitní kousek masa a vědět, že ne každý kus se hodí ke každé úpravě.
Vepřová kýta se nezbytně zařazuje mezi kulinářské poklady, které nabízejí pestrou škálu možností pro vaření a pečení. Je to kus masa, který si získal své místo na talířích po celém světě díky své všestrannosti, chutě a schopnosti se proměnit v lahodné pokrmy pro různé příležitosti. Ať už si ji připravíte jednoduše grilovanou, pečenou s bylinkovou krustou nebo zakomponovanou do tradičního pokrmu, vepřová kýta vždy nabízí kulinářskou radost a spokojenost. Je to kousek masa, který propojuje kuchařskou kreativitu s chuťovými požitky, a vytváří tak nezapomenutelné zážitky pro chuťové buňky i srdce gurmánů.