
Teriyaki je japonský způsob přípravy jídla, který spočívá v grilování nebo opékání masa, ryb nebo zeleniny ve sladké marinádě na bázi sójové omáčky. Marináda se obvykle připravuje ze sójové omáčky, mirinu (sladkého japonského rýžového vína), saké, zázvoru a česneku. Podává se s dušenou rýží a zeleninou.
Kuřecí teriyaki je vynikající, protože kombinuje sladkou a slanou chuť teriyaki omáčky se šťavnatým a aromatickým kuřecím masem. Kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří lahodné a syté jídlo.
Ingredience:
- 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí, nakrájených na proužky
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
Postup:
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, med, rýžový ocet, česnek, zázvor a chilli vločky. Promíchejte metličkou.
- Do marinády přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo. Kuře nechte 15 minut marinovat.
- Sezamový olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Na pánev přidejte marinované kuře a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud není kuře propečené.
- Vmíchejte sezamová semínka a vařte další 2 minuty.
- Kuře teriyaki podávejte s vařenou bílou nebo hnědou rýží a oblíbenou zeleninou. Dobrou chuť!